Şapte tipuri de zâmbete

Deşi unul singur, zâmbetul poate avea o multitudine de semnificaţii, în funcţie de contextul, persoanele şi uneori cuvintele care îl completează. Mai jos o să vă prezint câteva tipuri des-întâlnite de zâmbete şi cum pot fi ele folosite cu succes în anumite situaţii.

zâmbet de bebeluș

1. Zâmbetul justificativ

Are rolul de a întări niște scuze pe care ți le ceri pentru o gafă făcută, asigurându-ți o pedeapsă mai mică. De exemplu, soţia ta pleacă la vecina-n poveşti pentru 5 minute şi te roagă să amesteci în oala cu supă din jumătate în jumătate de oră. Tu te uiţi la meci şi pierzi noţiunea timpului, până când simţi un miros puternic de ars din bucătărie. Când se întoarce iubirea vieţii tale, formulă de care brusc îţi aduci aminte, îi spui că te-ai uitat la meci timp de 5 minute şi bagi un :)

2. Zâmbetul superior

Cineva din anturajul tău explică o chestie sau spune un banc pe care nu-l înţelegi. Tu te prefaci preocupat de altceva, de exemplu citeşti un ziar, te uiţi la televizor sau la mesajele de pe telefon şi bagi un zâmbet uşor la sfârşit. Cu asta te-ai scos, indiferent dacă bancul era sec sau unul de râs cu gura până la urechi, şi te-ai asigurat că nu vei primi întrebări pe marginea lui, fiind cu atenția în altă parte.

3. Zâmbetul yoghin

Este cunoscut faptul că zâmbetul are un efect stenic asupra fiinţei şi chiar relaxează muşchii faciali (spre deosebire de încruntat). Astfel, dacă te afli într-o situaţie care implică statul mult în picioare sau în poziţii incomfortabile, ori care îţi creează o stare neplăcută, cum ar fi participarea la o înmormântare, poţi realiza din când în când mini-şedinţe de câte unul-două minute de zâmbit. Nu este sigur de efectul pe care-l va produce asupra celorlalţi dar te va relaxa şi armoniza pe multiple planuri.

4. Zâmbetul-flirt

Este zâmbetul care poate înlocui o mie și una de cuvinte, zâmbetul care spune: eşti minunată, îmi place de tine, mă interesezi. Utilizare: soţia ta se foieşte în faţa oglinzii şi apoi spune: "Vai ce m-am îngrăşat, deja nu-mi mai stă bine cu rochia asta, mă strânge, şi mi-a apărut un fir alb de păr... Azi-mâine ajung ca Scârbette!", uitându-se la tine şi aşteptând să fie consolată. Tu o privești galeş în ochi şi bagi un :)

5. Zâmbetul evaziv

Se foloseşte atunci când nu doreşti să răspunzi la o întrebare ce ţi-a fost direct adresată, întrebare care nu are nimic amuzant în ea. De exemplu, pentru că subiectul te depășește. Se recomandă ca după ce zâmbeşti să pleci.

Acest mod de a zâmbi îl poate lăsa perplex pe interlocutorul tău, care nu va ştii ce să creadă. Nevăzând nimic care să justifice acel zâmbet, el se va simţi deseori complexat, se va gândi toată după-masa dacă a spus o tâmpenie ori s-a exprimat greşit, sau îşi va face impresia că ştii ceva ce el nu ştie, iar data viitoare când vă veți întâlni nu va readuce în discuție acel subiect. În timpul ăsta tu scapi de o situație neplăcută.

Este posibil şi ca intelocutorul să confunde zâmbetul tău evaziv cu zâmbetul tâmp dar dacă se întâmplă, fii sigur că este în totalitate greşeala interlocutorului.

6. Zâmbetul tâmp

Cineva face o ironie pe seama ta, toți cei din sală zâmbesc iar tu, la unison cu ei, bagi un :)

Acest tip de zâmbet nu te poate ajuta cu nimic, mai mult, el îți dă o notă de prostie. Are însă avantajul că persoanele care îl utilizează nu sesizează acest lucru.

7. Zâmbetul iniţiatic

Iniţial voiam să scriu la punctul  7 Zâmbetul molipsitor dar, de fapt, fiecare zâmbet este molipsitor. Eu de exemplu acum zâmbesc. Sunt convins că și voi. Exceptând poate pe cei lipsiți de simțul umorului. Persoanele fără simţul umorului se exclud. Nesimţiţii adică. Cum n-am zis asta? Uite că o zic acum. Ce, acum n-o pot zice? Că încă nu-i gata articolul. Ce căutaţi voi pe blogul meu şi citiţi un articol despre zâmbete fără să aveți simțul umorului? Cum să nu fie amuzant ce-am scris? Constipaților care sunteți! Și nu mai băgați zâmbetul ăla la derută, că nu merge cu mine. Hai, gata că m-ați enervat, pa!

16 comentarii

  1. Observaţie. Formula completă nu este “iubirea vieţii mele”, ci “iubirea şi stăpâna vieţii mele”.
    Oooops! Văd cumva zâmbetul îngheţat?

  2. Asta cu stăpână aş recomanda s-o treci sub tăcere într-o atare situaţie că şi aşa eşti cu musca pe căciulă, să nu-i dai idei în plus… mai bine doar “iubirea vieţii mele”, poate trezeşti latura afectivă în ea… :)

  3. Păi, ce facem aici? Nu ziceai ceva de simţul umorului? sau omologhezi nr. 8. zâmbetul îngheţat, adică râzi tu, dar nu prea e râsul tău. :)

  4. Mei, eu cred că voi comentaţi aici din abundenţă evitând articolul anterior, având în vedere experienţa cu pantofii… :D

  5. Ceva interesant, stiam ca un om poate afisa mai multe zambete, insa nu stiam ca pot fi numarata(cel putin nu toate), oare cate o fi in total?
    Ma gandesc ca sunt cel putin 20…

Leave a Reply