Tot ce are un început

Câți dintre voi citiți articolele mai vechi de pe un blog pe care-l urmăriți? Că de pe un blog pe care intrați în treacăt, nici n-are rost să vă întreb. Așadar, nu mă aștept să fi lecturat careva primul articol de pe Simplu, publicat la 5 aprilie 2012. E atât de vechi, încât nici măcar nu mai apare în arhivă1. Îmi propuneam, la vremea respectivă, să am un blog secundar, pe care să-l cresc, să-l fac popular și să-l monetizez. Am eșuat la toate capitolele2. De monetizat, n-am câștigat nici o lețcaie cu el. În 5 ani și jumătate abia am strâns 38 de urmăritori, iar blogul a devenit, treptat, pagina mea principală. Pe care, însă, am scris tot mai rar. Că doar calitate, nu cantitate! :) Dar, cum spune o vorbă populară inventată de unu' cu blog necitit și lăsat în paragină, tot ce are un început are și o continuare.

pagina mixnet.ro

În luna februarie a anului curent, aceeași lună din care datează ultimul articol scris aici, mi-am deschis un blog nou, pe wordpress.com. Îi zice Quodixit și are deja mai mulți cititori decât blogul ăsta, lăsat de izbeliște. Și, urmare a unei serii de articole pe teme religioase și filosofice deschisă de Cudi anul trecut cu Crede și nu cerceta, am început să scriu acolo ușor în alt stil și despre alte lucruri, ce până atunci constituiau o parte intimă a convingerilor mele profunde, nemărturisite încă. Să mă întorc la tipul de articole pe care le scriam înainte, aici, oricât de atractivă ar fi perspectiva, mi-e cumva peste mână. Să mențin două bloguri, unul în care scriu texte oarecum neutre pe tema vaccinurilor, în condițiile în care pe celălalt le critic cu vehemență, ar suna fals, ca și cum nu-mi asum o poziție clară3. Așa că nu voi reveni pe acest blog. Dar să-l las orfan devine problematic, pentru că în mai puțin de 6 luni va intra în vigoare taxa anuală pe domeniile ro și mixnet va începe să ceară bani.

Probabil acum vă așteptați să vă spun cum am analizat diferite soluții și, negăsind vreuna viabilă, voi închide blogul și voi renunța la domeniu. Nu voi face asta. Eu merg mai departe pe drumul meu, blogul va merge și el mai departe. Doar că articolele de aici n-o să mai fie semnate de Lotus. Ci de Aldus, un tip care stă într-o poziție mai normală decât a mea. Dacă se va schimba și tematica sau doar nick-ul, dacă va publica sau nu reclame, ori dacă e o clonă de-a mea, cum zice delfinașu', rămâne să-l întrebați pe el. Că, în scurt timp, o să-i predau ștafeta. Dar vă dau un pont: când am cumpărat domeniul mixnet.ro, aveam în gând o anumită utilizare a lui. Între timp însă, am luat decizia ca toate activitățile mele online de pe nick-ul Lotus să fie complet eliberate de orice motivație pecuniară. Asta m-a adus într-un impas. Până acum, cât domeniul n-a cerut de mâncare, a fost ok, dar de la anul nu va mai fi, așa că ori îl închid, ori îl trec pe alt nick, ori îl dau în parte4. Că de folosit, niciodată nu l-am folosit decât cel mult parțial. Iar în ultima vreme, mai deloc.

Long story short, de acum îl veți vedea aici pe Aldus în locul meu, și sper să vă înțelegeți bine. Iar pe mine, Lotus, mă veți putea găsi, în continuare, pe Quodixit și/sau alte bloguri și domenii, de vor fi să fie. La bună (re)vedere!

  1. nu știu de ce, arhiva din sidebar începe cu luna mai []
  2. afară de ceva ocheade pe care mi le-a aruncat Google []
  3. da, este vorba de percepția celorlalți, pentru că în realitate fiecare blog se adresează unui public diferit, așa că este perfect justificabil să adopți o poziție diferită, în funcție de cei cu care vorbești []
  4. expresie ardelenească ce desemnează aranjamentul prin care un proprietar îl lasă pe altcineva să-i lucreze un pământul, pentru o parte din roade []

2 comentarii

Leave a Reply