Astăzi am participat la primul meu protest din anul acesta. Mai bine zis am trecut prin mijlocului lui, grăbindu-mă să nu se prindă ceva și de mine, plus că aveam de ajuns repede undeva. Erau vreo 50-100 de oameni, dintre care o parte, câțiva, suflau în fluiere și într-un fel de goarne sau nu știu cum să le zic, de inițial crezusem că sunt claxoane de mașină semnalizând o imposibilă nuntă taman în mijlocul săptămânii, în timp ce restul, majoritatea, se strânseseră gură-cască, să facă cvorum1. De fapt, era o nuntă a oamenilor cu o idee. Chiar puțini fiind, grupul emitea o anumită forță.
Sigur, e vorba de un municipiu de provincie, pe la ora 6 seara, într-o zi de miercuri. Am înțeles că la București sunt cu miile. Și mi-a venit în minte un scenariu năstrușnic. Oamenii ăștia care protestează vor să sprijine justiția și statul de drept, nu? Adică militează implicit pentru valorile democrației moderne, sugrumate de penalii PSD, right? Vorba aia, lupt pentru libertatea ta de a mă înjura! Ce-ar fi dacă m-aș duce eu cu o portavoce la București, m-aș așeza pe marginea șoselei, și, când ar trece mulțimea de protestatari pe lângă mine, aș începe să urlu cât mă ține gura lozinci pro-PSD, cu trăiască corupția, bine că s-a aprobat grațierea etc? Cam cum ar decurge lucrurile, în opinia voastră?
Sau cum ar fi dacă m-aș duce la unul care și-a pus pe Facebook acum doi ani poză cu Je suis Charlie, m-aș posta în fața casei lui și aș afișa o pancartă mare, pe care e desenat cum îi violez fetița de numai 5 ani, după ce am avut grijă să o dezbrac și să-i trag câteva palme în prealabil? E o întrebare ipotetică, nu că m-aș duce. Dar cum ar fi? Pentru că începeau să te înjure pe Facebook numai când le ziceai că Charlie Hebdo sunt nesimțiți. Păi nu tocmai libertatea de expresie o apărau la Charlie Hebdo? Nu tocmai o justiție dreaptă și independentă strigă și cei de acum, asta implicând, printre altele, libertatea de exprimare ca drept fundamental democratic? Nu asta e și esența unui miting?
În sfârșit, partea de mai sus a fost introductivă. Proteste au avut loc și în SUA, iar Donald Trump le-a zis protestatarilor că au fost liberi să se prezinte la vot. De fapt, ideea articolului de azi era că n-am cuvinte să vă spun cât de mult mă bucur că guvernul PSD a adoptat la ceas de noapte ordonanța grațierii și amnistiei. Așa vă trebuie, și mă refer în special la cei care citesc acum acest articol și au fost la proteste, din partea mea degerături plăcute în continuare, iar cine are o problemă cu textul de mai sus, mă-sa-i curvă!
- poate că unii dintre ei protestau în tăcere, prin simpla lor prezență acolo, dar mie mi-au lăsat impresia că sunt încântați să se afle în mijlocul unui grup gălăgios [↩]
vezi de ce ești și rămâi un (pârlit de) provincial?
vezi că nu e nimic peiorativ în ce spun. după ce faci ce ai spus că ai face ca să-ți demonstrezi punctul de vedere, nu știu dacă ai mai deschide gura. știi de ce? ai rămâne șocat de cum ai fi tratat de cei care suntem în piața aia, în capitala aia, care te reprezintă și pe tine. că nu vrei, este problema ta. și suntem sute de mii, pretene, nu mii.
desigur că de-abia așteptai asta pentru a te desfășura.
te las mulțimii care te aprobă. și consătenilor tăi. mă bucur că, în sfârșit, am ajuns să știu cu cine vorbesc.
eu am avut o altă senzație trecând prin acea mulțime; altfel n-aș fi scris articolul. dar poate, vorba ta, se datorează faptului că suntem provinciali. și poate cei care te înjurau pe facebook când le spuneai că charlie hebdo sunt nesimțiți iar caricaturile lor n-au nimic în comun cu arta erau tot provinciali. că recunosc, n-am făcut o statistică pe județe.
în schimb, la partea cu mulțimea care mă reprezintă, mulțumesc dar nu, mulțumesc. eu sunt pentru grațiere, după cum scriam în finalul articolului. așa că nu mă reprezentați. asta pe de o parte. pe de alta, peste 50% dintre români au votat cu psd și alde. sub 50% au votat cu alte partide. ce importanță are că câteva sute de mii din cei sub 50% se adună la protest? ok, s-o facă, e dreptul lor.
simplule, ești în urma evenimentelor. nu mai este demult vorba doar despre grațiere.
iar matematica aia cu 50% versus 50% este jenantă.
părerea mea este că trăiești prea mult pe facebook, linkuri și virtual – de-aia ziceam că ești pârlit. ești sărac și sărăcit în direcția informației reale, la cald, a străzii, la o adică.
înțelegi de ce (mai mult simbolic) te invitam să-ți dau cafeaua aia la kilometrul zero? pentru ca să vezi și altceva, să auzi, să simți și să iei pulsul real al societății în care ești atât de mândru cât de civic ești – în pătrățica ta.
ultima afirmație, aia cu “ce importanță are căcâteva sute de mii..” te descalifică. arată că nu pricepi nimic din democrație și sensurile ei. ziceam că te reprezentăm și pe tine pentru că realmente am crezut că nu-ți place să fii mințit, înșelat, furat și batjocorit de fix cei în care ai încredere și pe care i-ai girat. repet, slabe șanse să mai pricepi că ce se cere nu este să pice guvernul psd, nu! ăștia chiar trebuie să guverneze pentru ca să ajungeți și voi să vedeți de ce sunt capabili. ideea este să renunțe la mârșăvia făcută ca ultimii borfași, pe ascuns, noaptea, sfidînd nu numai pârghiile democratice pe care le aveau prin validarea masivă a celor câtorva milioane – atenție! nu a 50% din români -, precum și decența prin care li se reamintește că sunt imbecilii perfecți care, avînd toate, dar absolut toate instrumentele legale, democratice la îndemână, nu ratează să se manifeste ca ceea ce sunt și rămân: niște pârliți parveniți, niște găinari de provincie – recte teleorman, căci dragnea și-a adus pe lângă el oltenii cu tot cu praz la gură.
să nu uit: lasă comparația cu charlie. denotă cinism, nu numai lipsă de discernământ.
la fel și viața ta pe feisbuci.
te pup. am fugit să-ți scap și ție pielea.
G-ule, te înșeli dacă crezi că am votat cu PSD (sau cu ALDE). De fapt, i-am și criticat în numeroase rânduri (de exemplu recent, mai hăt, și mai hăt).
Pe de altă parte, n-am idee ce faceți voi în stradă, dar, dacă ziceți că luptați și pentru drepturile și libertățile mele, mult succes! Și bateți-vă cu putere, să câștigăm!
Pe bune, ești de acord cu ordonanța, cu tot ce implică ea?
Habar n-am de tot ce implică ea în detaliu. Dar cum alții care nici ei n-au habar protestează cu putere împotriva ei, eu sunt de acord.
Habar n-ai de ce implică ea, dar ești de acord cu ordonanța. Interesant.
https://docs.google.com/document/d/19KvGIuv6NjUoEvFlFzIQH638g3pfLvlt0GxE9m5cU20/preview
Mersi de documentare! Cine e autorul materialului?
Lotus, l-am văzut pe facebook – https://www.facebook.com/miruna.munteanu.31/posts/1599507646731622?pnref=story. Și ți-am dat linkul nu ca să-ți contrez opțiunile politice, ci ca să nu mai spui că n-ai habar ce implică ordonanța. Dacă tot afirmi că ești de acord cu ceva, să știi și ce implică acel ceva.
Nu am opțiuni politice. Articolul nu-i despre ordonanță ci despre cei care susțin ordonanța. Despre forța oarbă a mulțimii. Dar materialul o să-mi fie util pentru când o să scriu eventual un articol pe tema ordonanței.
Lotus, nici eu n-am înțeles de ce amesteci lucrurile, ce treabă are Charlie Hebdo cu evenimentele de acum, din București/România?
Citește ordonanța aia și vezi dacă îi înțelegi sau nu pe protestatari. După ce o citești întreabă-te dacă au sau nu dreptate. S-ar putea să treci de partea lor sau nu. Dar nu poți fi pro sau contra unei mulțimi, doar fiindcă a umplut piața și face zgomot.
Cu ce nu sunt nici eu de acord e că acum, la două luni distanță de ziua votului, s-au trezit unii să spună că s-a furat la vot. PNL-ul a adus PSD-ul la guvernare, nu simpatizanții pesediști. PNL-ul, după ce s-a infectat primind în partidul lui Brătianu toate gunoaiele pedeliste. PNL-ul, după ce n-a avut niciun program, nicio propunere, nicio ofertă, nici pic de coerență în campanie. Când ajunge o țață penibilă ca Gorghiu să conducă un mare partid istoric, înseamnă că partidul respectiv chiar e sleit. Cine și cum l-a adus în halul ăsta e altă poveste.
Ordonanța e doar un pretext. Articolul e un trolaj despre mulțimi și protestatari. Iar cele două tipuri de proteste, cu Je suis Charlie și împotriva ordonanței, seamănă în opinia mea prin faptul că protestatarii nu sunt foarte lucizi. Problema nu-i că eu n-am citit ordonanța. Problema e că nici cei care ies la miting n-au prea făcut-o. Și că, prin asta, sunt o masă de manevră. Cel puțin asta e senzația mea, pe care am descris-o aici, în această formă.
Păi, Lotus, uite, cum ai scris clar și frumos în răspunsul pentru mine, așa trebuia să faci și în articolo, că nu se înțelege asta.
Păi am zis că erau 2-3 cu fluiere și restul gură-cască, care făceau prezența, sugerând o mulțime manipulată. Am zis că nu știu cum ar decurge lucrurile dacă m-aș înființa la București și, când ar trece protestatarii prin dreptul meu, aș începe să strig în portavoce: „sus corupția, jos mitingul!”. M-am întrebat care ar fi reacția lor și cât de bine mi-ar fi mie după aceea. În capitală n-am fost, dar am scris la finalul articolului că sunt pentru grațiere, că le urez protestatarilor degerături plăcute și că cine nu-i de acord cu mine, mă-sa-i curvă! Până acum mi-a fost ok, dintre protestatari nu cred că a trecut pe aici decât gigi, care a fost blândă, nici măcar nu m-a înjurat, mi-a zis că n-am înțeles eu bine chestii.
Am o întrebare, există viaţă după protest? Altă întrebare n-am.