Pornind de la ultimul articol al lui Cudi și de la primul capitol al Genezei, m-am gândit să vă prezint o ipoteză personală, care astăzi mi s-a conturat în minte, cu privire la apariția vieții pe planeta numită Pământ.
Ziua 1
La început, în locul sistemului nostru solar se afla o nebuloasă de gaze, particule de gheață și alte elemente plutind într-un spațiu rece și mort. Treptat, forța gravitației a făcut ca aceste gaze să se atragă între ele și le-a imprimat o mișcare de rotație în jurul centrului, până când, la un moment dat, nucleul a devenit atât de dens, încât heliul și hidrogenul din el au început să fuzioneze, radiind lumină, căldură și energie. Astfel a apărut Soarele.
Ziua 2
Gazele ce orbitau în jurul Soarelui s-au stratificat tot mai mult, formând conglomerate despărțite între ele de mari spații goale. Din acele conglomerate s-au născut planetele. Apa de pe planetele apropiate Soarelui s-a evaporat, în timp ce pe planetele îndepărtate, ea s-a transformat în gheață. O singură planetă a avut amplasarea optimă care să-i permită apei de la suprafața ei să rămână în stare lichidă.
Ziua 3
Contracția continuă a materiei terestre a dus la mișcări tectonice și de încrețire a scoarței, care au format primii munți. Aceștia și-au scos capul din mare, ducând la nașterea continentelor. Apoi, a apărut prima fază a vieții, respectiv cea vegetală.
Ziua 4
În acest timp, sistemul solar și-a încheiat formarea. Rămășițele de praf cosmic au dispărut, absorbite de planete, cerul a devenit transparent iar lumina Soarelui vizibilă la suprafața Terrei. Sistemul solar s-a înscris pe o anumită orbită în jurul centrului galaxiei, lucru care a configurat harta finală a cerului, iar planetele și-au finalizat propriile ritmuri.
Ziua 5
Înițial, atmosfera Pământului era lipsită de oxigen. Acesta însă a fost eliberat în mod continuu de plante, iar acumularea lui treptată a făcut posibilă, în timp, apariția primelor forme de viață animală: peștii și păsările.
Ziua 6
În final, au apărut și organismele animale mai complexe, cum ar fi vertebratele. Procesul evolutiv a culimnat cu apariția omului, la origine vegetarian, care a fost dotat de Dumnezeu cu spirit divin și cu conștiință. Datorită superiorității lui intelectuale, acesta va deveni, în scurt timp, stăpânul de necontestat al planetei.
Evident, cele 6 zile corespund zilelor biblice din Geneză. Păreri?
Pe de o parte, sistemul solar a fost dintotdeauna pe orbita în jurul centrului galaxiei.
Pe de altă parte, treci de la o planetă pustie, fierbinte, ce abia începe să se răcească (ziua a patra) la o planetă cu plante și oxigen (ziua a cincea). Unde bagi moleculele de aminoacizi, moleculele libere de ARN, cele de ADN, organismele unicelulare?
În mare, sunt de acord cu tine, în afară de un singur punct.
Dar s-a păstrat această orbită nealterată? E imposibil ca, odată ce și-a format structura de planete, sistemul solar să-și modifice întrucâtva orbita, datorită unei noi configurații interne sau a unei noi balanțe de forțe gravitaționale? Oricum, se poate să fi fost aceeași orbită, dar stelele, la fel ca Soarele, să nu fi fost vizibile inițial.
Presupun că organismele unicelulare nu intră în raza unui ochi interesat de o perspectivă de ansamblu. Să le descrii ar fi însemnat să-i încurci pe oamenii acelor timpuri, care nici măcar nu aveau habar de ele. Iar plantele au apărut în ziua a treia, și în răstimpul dintre cele două zile (3 și 5) au avut timp să producă suficient oxigen.
în fizica newtoniană, poți substitui întreg sistemul solar cu un punct situat în centrul de greutate al sistemului și cu masa egală cu a întregului sistem. Raportat la dimensiunile galaxiei, chiar așa ar apărea sistemul nostru solar, un punct. Punctul ăla și întreaga sa masă au fost mereu în aceeași orbită.
Pentru a i se schimba orbita, trebuie să existe o influență puternică a unei mase străine. Cum nu au venit la noi alte stele din altă parte a galaxiei, distribuția masei (și implicit a forțelor gravitaționale exercitate de acele mase) în vecinătatea noastră stelară a rămas aceeași. Adică nu a avut ce să schimbe orbita sistemului nostru solar.
Cred că ai dreptate.
Poate că inclusiv Venus (considerat ca Luceafăr) și Luna existau înainte de ziua 4. Dar dacă Soarele nu era vizibil din diferite motive, nici ele și celelalte stele n-or fi fost.
Well, e o ipoteză.
O bună ipoteză științifică. Well done.
Poate existau, dar nu se vedeau de norii de gaz și praf aruncați în atmosferă de vulcanii ce acopereau planeta în perioada aia în care se așezau lucrurile din punct de vedere geologic. Și mai făceau praf și fum și milioanele de meteoriți pe care i-a adunat planeta, nu?
Meteoriți din rândurile cărora se pare că s-a format și Luna.
Craciun fericit!
Petreceri frumoase de sfarsit de an!
La Multi Ani cu sanatate, bucurii, impliniri!
Cat priveste subiectul in discutie, eu tot cred ca suntem un experiment extratrestru…
Sper sa nu razi prea tare!
Mulțumeesc, Crăciun Fericit și ție!
Experiment, nu cred. Extratetrestru, desigur: după cum ziceam, Dumnezeu nu-și are reședința de bază pe Planeta Albastră.
Viata pe Terra,a aparut din …IUBIREA ABSOLUTA,ATEMPORALA …!
Sarbatori fericite,sa fiti iubiti si iubite !
Continutul Bibliei,nu reprezinta doar “un graunte de adevar” ci ESTE ADEVARUL ABSOLUT REVELAT omului muritor.În ea se afla ascunsa taina universului, CODUL GENETIC AL VIETII AUTENTICE RATIONALE,reprezentat de OMUL HRISTOS. Cei întelepti,cei ce L-au cautat sincer,cu pasiune si IUBIRE NEPREFACUTA,NECONDITIONATA,au primit “revelatia” acestei “taine” direct de la SURSA,HRISTOS . (Vezi Apocalipsa lui Ioan)
O seara plina de bucurii !
O seară frumoasă și ție!