Aparate foto de Black Friday (2016)

Noiembrie 2016, Black Friday. Dacă vă interesează fotografia și vreți o cameră mai bună decât cea a telefonului, până luni inclusiv puteți cumpăra de la eMag un DSLR Canon 1200D cu 999 de lei. Aparent, la eMag Black Friday ține cel puțin până luni.1 Oferta a fost disponibilă și pe F64, însă acolo stocul deja s-a epuizat.

Canon 1200D este un DSLR2 entry-level, adică adresat începătorilor, deci lipsit de calitățile unui DSLR de vârf. Cu doar 9 puncte de autofocus, focalizarea poate fi mai lentă pe lumină slabă (dar probabil mai bună decât a unei compacte). Obiectivul cu care se vinde nu are stabilizare optică, care să contrabalanseze eventualul tremurat al mâinilor, dar în timp îi puteți cumpăra un obiectiv mai bun. Corpul nu dispune de un sistem de curățare automată a senzorului dar are același senzor mare cu cel de pe Canon-urile de mii de euro, așadar vă puteți aștepta la poze frumoase, de calitate, inclusiv pe lumină slabă. De altfel, tehnologia a avansat mult iar DSLR-urile entry-level de azi probabil scot poze peste nivelul camerelor profesionale de acum 10 ani. De rezoluție nu mai vorbesc.

fotografie

Iată câteva fotografii făcute cu acest aparat.  Puteți da click pe fiecare imagine și o puteți descărca la dimensiunea originală. Rezoluția lor este de 18 megapixeli, mult mai mare decât veți avea vreodată nevoie.

Punând încă 200 de lei puteți cumpăra, tot de pe eMag (pentru că la F64 iarăși s-a terminat), un model ceva mai dotat: Canon 100D. Este tot un entry-level dar are ecran tactil, senzor cu auto-curățare3 și dimensiuni (și deci greutate) reduse. Poze făcute cu el.

Din păcate, DSLR-ul care mă interesa pe mine, Nikon D3300 (poze), costă 1700 de lei cu obiectiv cu stabilizare, adică cu 100 de lei mai puțin decât săptămâna trecută, ceea ce nu-i o mare reducere. Chiar dacă prețul de listă e 2000 de lei, 1700 de lei (la care se adaugă prețul unui card, al unui eventual trepied etc) este o sumă relativ mare, așa că după îndelungi deliberări am decis să zic pas de data asta. Modelul următor, D3400, este redus cu o mie de lei (2000 în loc de 3000 de lei) dar nu l-aș cumpăra nici dacă ar fi la același preț cu D3300, pentru că îi lipsește mecanismul de curățare ultrasonică a senzorului4 iar ratingul mult mai bun al bateriei se datorează faptului că blițul este mult mai slab.

Se spune că cea mai bună cameră foto este cea pe care o ai cu tine. Din acest punct de vedere, cea mai mare problemă a DSLR-urilor rezidă în construcția lor fizică: sunt relativ mari, grele și incomode. Pentru a îndulci situația, unii producători au început să fabrice aparate mirrorless. Ca și DSLR-urile, acestea au senzori mari (deci calitate bună a imaginilor) și obiective interschimbabile (deci flexibilitate), dar dimensiuni mult reduse. Pe scurt, diferența dintre DSLR-uri și aparatele mirrorless este că primele sunt mai mari și mai butucănoase, în timp ce ultimele mai mici și mai ușoare. Primele au mai multe părți mecanice în ele, care riscă să se strice mai repede în timp. Primele au un vizor optic prin care te poți uita cu ochiul, în timp ce ultimele doar ecranul LCD și (eventual) un vizor electronic. DSLR-ul este bazat pe o tehnologie mai veche, așadar pentru mirrorless există mai puține obiective (lentile) disponibile. DSLR-ul este mai adecvat fotografierii unor scene rapide (sport, fotbal etc) în timp ce mirrorless-ul am înțeles că se descurcă mai bine cu focalizarea pe partea de video. Imaginile sunt la fel.

Din categoria mirrorlesss, un Sony A6000 costă 2400 de lei (atât la eMag, cât și la F64, unde din păcate stocul a fost epuizat). Reducerea: 700 de lei. Camera e bună și pentru filmări, o folosește tipa de aici. Sau, dacă vreți ceva mai ieftin, un Canon M10, la 1300 de lei (de la 1900 de lei). O comparație între cele două camere și niște poze făcute cu Canonul.

canon m10

Mai mici decât mirrorless-urile sunt doar camerele compacte, de buzunar, așa-numitele săpuniere, cărora nu le putem schimba obiectivul (lentilele). Dintre acestea se remarcă Sony RX 100, cu diafragmă mare și lentile Carl Zeiss - mai bune decât cele făcute de Sony. Chiar dacă mai mic decât al DSLR-urilor sau al camerelor mirrorless, senzorul de (teoretic) un inci este mult peste cel al camerelor compacte, așadar pozele sunt foarte frumoase, aproape ca cele scoase de un DSLR. Ca de exemplu.

Din păcate, prețul este identic cu cel de săptămâna trecută, 1420 de lei. A fluctuat, a fost și 2000 într-o perioadă, dar a fost și 1500 cam de pe când a apărut camera. Costuri de producție diferite, cică. După cum vedeți, aparatele care-mi făceau mie cu ochiul (Nikon D3300 - DSLR, Sony RX 100 - compact, Sony A6000 - mirrorless) nu beneficiază de discounturi semnificative, exceptând ultimul, care-i totuși cam scump.

Iar dacă nu vă interesează fotografia, puteți trece mai departe pe lângă ea ca și cum ar fi un lucru banal și nu o potențială formă de artă, cum am făcut eu o jumătate de viață. Cel puțin acum am un wishlist și un articol cu niște prețuri de referință, pentru viitor. :)

  1. Îmi displac profund tacticile implementate de acest magazin. Teoretic, Black Friday a ținut o singură zi: vineri. Vineri dimineață, după ora 9, pe site era afișat un mesaj de tipul „mai revino, o să publicăm în curând oferta de Black Friday”. Seara după 10, un contor afișa că a mai rămas o oră și câteva minute în care poți beneficia de oferte. Sâmbătă dimineața Black Friday era gata dar urmează „3 zile cu prețuri razna”, asta după ce oamenii s-au bulucit să cumpere vineri. Poate că eficient, dar urât. []
  2. Digital Single-Lens Reflex, compus dintr-un corp și un obiectiv, ultimul conținând lentila și putând fi înlocuit cu un altul, în funcție de nevoi. De regulă, posesorul de DSLR achiziționează în timp mai multe obiective, unele special concepute pentru peisaje, altele pentru portrete, altele mai potrivite pentru a fotografia la distanță etc. []
  3. de praf, care se poate depune în timp []
  4. poate că e o strategie de marketing menită să mărească profiturile companiei, determinând clienții să cumpere un aparat nou peste câțiva ani []

Leave a Reply