În general clerul nu se impozitează, clerul se sponsorizează

După 40 de ani de dezbateri, parlamentarii din Coreea de Sud au votat o lege conform căreia clerul, format în majoritate din pastori protestanți, preoți catolici și călugări budiști, va fi obligat să plătească impozit pe profit. Da, atât a durat procesul dezbaterilor: 40 de ani. Stați liniștiți, legea va intra în vigoare abia în 2018. Până atunci vor avea loc discuții menite să pregătească terenul în vederea unei tranziții lipsite de tulburări.

IPS Teodosie la ceremonia din 1 decembrie 2015

Presupun că în multe țări clerul are un statut special, fiind scutit de diverse taxe, impozite și chiar absolvit de incidența anumitor legi. Uneori acest statut nu are nicio bază legislativă, adică Biserica ar trebui și ea să plătească, conform legilor, aceleași impozite, dar nu prea o face și nu prea e controlată. Subiectul e sensibil și politicienii evită adeseori să-l tranșeze deoarece Biserica exercită încă o influență puternică asupra maselor, influență ce se poate dovedi extrem de utilă pe timp de alegeri.

Astăzi presa de la noi din țară titrează că guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a decis să reducă la zero bugetul pentru biserici în 2016. Așadar, adio bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului1 și alte proiecte similare! Bonus pentru lupta împotriva risipirii banului public sau punct adjudecat de Darwin în partida cu Dumnezeu? Ei bine, în aparență este o victorie a noului guvern2 împotriva nesimțirii crase a Bisericii Ortodoxe Române. Și, chiar dacă BOR a depășit demult limita penibilului, nemaiputând fi asociată cu spiritul autentic al religiei, eu nu cred în aparențe.

Rămâne să vedem unde se va simți surplusul de bani economisiți în acest mod, ce tendințe vor imprima noii guvernanți vizavi de spiritualitate/credință/religie și cât de repede le vor fi ele fatale. :)

  1. în care statul român a băgat până acum milioane de euro []
  2. care în aparență a fost pus acolo de „tinerii frumoși” ieșiți în stradă via Facebook []

4 comentarii

  1. Îmi fug zeci de știri și sute de informații pe sub ochi în fiecare zi, deci posibil să nu știu ce vorbesc, dar parcă s-au anunțat deja ceva plusuri la buget pentru educație și sănătate?

    Oricum, nefericită (dar bună) observație legat de tendințele pe care guvernanții le vor ,,imprima” vizavi de spiritualitate / credință / religie. Atât timp cât oamenii nu încep să simtă / înțeleagă faptul că spiritualitatea e ceva intrinsec ființei lor, asupra căreia nu ar trebui să se pronunțe nici vreun preafericit, nici vreun prim ministru, vom tot negocia și noi zeci de ani aspecte ce țin de suflet :)

  2. Din ce am înțeles eu, nu pentru lăcașurile de cult.

    În momentul în care oamenii vor deveni conștienți de diamantele care se află în ei, atât preoții cât și politicienii își vor pierde aproape toată puterea. Până atunci, preoții mai sunt cât de cât utili majorității oamenilor deschiși către spiritualitate, în timp ce politicienii nu prea sunt de folos nimănui. :)

  3. Aceasta decizie mi se pare una foarte bine luata, chiar si cea cu impozitarea profitului. Sa fim seriosi, e vorba de sume mari de bani ce provin de la nivelul fiecarei biserici in parte si cred ca aproape oricine a observat asta, sau cel putin acele persoane care au avut contact cu biserica si stiu cam cum merg lucrurile pe acolo.

  4. De ce comentezi cu link spre blogurile altora? Autorul de pe extramile.ro se recomandă ca fiind băiat/bărbat, tu comentezi cu nick de fată.

Leave a Reply