Virtuţile probabilităţilor

Probabilitatea este acea ramură a matematicii care ne învaţă că dacă iei 1320 de litere ale alfabetului latin, le amesteci între ele şi le arunci undeva, pe o planetă aleasă la întâmplare din Univers, şansele să obţii exact acest text care - în plus - să nimerească sub nasul unui băştinaş capabil să-l citească şi să-i înţeleagă perfect sensul sunt nule.

fetiţă cu zaruri

Probabilitatea este acea disciplină care ne învaţă că dacă iei câteva mii  de şuruburi, piuliţe, sârme, bucăţi de tablă şi de sticlă, pete de ulei, gume de cauciuc, tije de metal etc, le amesteci bine şi le arunci pe toate undeva la întâmplare, astfel încât să se ciocnească una de alta în cădere la sol, şansele de a obţine o maşină care nu doar că este funcţională, are motorul pornit, GPS-ul activ şi benzină în rezervor, dar se şi află în fruntea unei competiţii de raliuri, aproape de linia de final, sunt nule.

Dar tot probabilitatea e disciplina care ne învaţă că dacă iei câteva milioane de particule şi elemente chimice anorganice, ca: fier, cupru, hidrogen, le amesteci bine de tot şi le arunci la întâmplare pe harta cosmică, există posibilitatea nu doar ca ele să nimerească pe o planetă de clasă M, ci să şi devină vii, începând să plângă, să râdă, să se distreze şi să se considere foarte bune la matematică.

Ceea ce este, într-adevăr, aproape o minune.

7 comentarii

  1. Au ajuns toate cele1320 de litere și pe planeta mea, s-au ciocnit, cu scântei și „a ieșit tot textul tău! Și eu așteptam, increzător, numerele câștigătoare la LOTO.

Leave a Reply