Prima mea întâlnire cu Photoshop

Tocmai s-a consumat. Nutream de ceva vreme ideea da' nu mi-am făcut curaj până azi. Când, în sfârșit, am invitat-o la o prelucrare de imagini. Dar cum eu nu mă bazez niciodată numai pe curaj, în principal pentru că nu prea-i de unde dar să trecem peste, m-am dus pregătit. Și anume, citind înainte un ghid de agățat aplicații din ăstea miștoace, made by Sonia. Ce ziceți, mi-a ajutat? Păi să vă povestesc.

Sonia ne propune în articolul respectiv să mutăm starul rock din prima imagine:

copil

în studioul muzical dintr-a doua:

studio

Vrând să lucrez exact pe exemplul ei, am descărcat mai întâi imaginile, lucru care nu s-a rezolvat printr-un simplu click-dreapta urmat de Save As, deoarece Sonia are un plugin de imagini care le face descărcarea mai dificilă. La mine însă nu există așa că le puteți descărca în maniera clasică, dacă vă interesează.

Mi-am instalat un Photoshop CS6, trial, evident pentru că nu mergea crackul, după care m-am pus pe treabă. Am încărcat cele două imagini, care își au fiecare  tabul sau pagina lor separată, fix ca paginile dintr-un browser. Apoi, am căutat lasoul poligonal. Inițial nu l-am găsit decât pe cel rotund; faza e că în Photoshop sunt 3 lasouri și toate se accesează de la aceeași iconiță, trebuie doar să ții mouse-ul apăsat pe ea câteva secunde și-l poți alege care vrei. După care, lasoul ales devine cel implicit.

Și apoi m-am pus pe selectat, adică definit cu acel lasou conturul imaginii tânărului chitarist. Care-i un fel de muncă de negri așa. Nu-mi dau seama dacă există dar știu că în mod cert mi-ar fi fost foarte utilă o opțiune de a anula doar ultimul segment trasat cu acel lasou, nu toată selecția realizată (care se face cu Ctrl+D). În fine, într-un final am ajuns în punctul de unde-am plecat și am închis cercul.

Opțiunea de Refine Edges, pentru cei care n-o găsiți, se află sub meniul principal Select. Probabil pentru că se aplică unei selecții.

selecție

Urmează în articolul Soniei o serie de indicații despre Ctrl+I și (Shift +) Delete, care din ce înțeleg eu au rolul de a șterge fundalul și a lăsa doar copilul, dar eu n-am reușit să fac mare brânză cu ele. La mine, Ctrl+I îmi inversează culorile zonei selectate, adică a copilului. Prin urmare, am revenit (folosind caseta History) la momentul de după rafinarea marginilor și am apăsat pur și simplu Ctrl+Ins, copiind astfel imaginea selectată în clipboard. După care am trecut la pagina a doua, cu studioul, și apăsând Shift+Ins, am plasat copilul acolo.

În continuare, la Ctrl+M am dat click pe Auto și copilul mi-a fost colorat în ton cu noul background din studio, Ctrl+T a mers foarte frumos (se finalizează cu Enter, anulează cu ESC) iar rezultatul îl puteți admira în imaginea de mai jos:

final

Pe final, câteva constatări:

  • În opinia mea, imaginile alese au fost cam dificile. Ar fi fost mai cu priză la public niște imagini simple, gen figuri geometrice, mai ușor de selectat.
  • Interfața și în general feelingul și look-ul Photoshopului sunt foarte mișto. De exemplu, se poate face docking cu casetele din dreapta, plasându-le aliniat una sub alta sau mai multe la pachet, în taburi diferite. În stânga, căsuța de instrumente se poate lăți pe două coloane. Per ansamblu, se observă că au fost atenți la detalii.

În concluzie, utilizând tutorialul Soniei am reușit să plasez un copil într-un alt peisaj. Nu-i deloc dificil după ce te prinzi cum se face.

surse foto: 1, 2.

2 comentarii

Leave a Reply