Clipuri video pe Facebook

Facebook a început să devină un loc tot mai puțin plăcut. Nu de acum, ci cu ceva timp în urmă, și mă gândesc aici la înmulțirea reclamelor prin introducerea posibilității de a plăti pentru a obține vizibilitate mai mare, dublată de continua limitare a propagării naturale, organice1 a unei postări. Evident, dacă cineva are posibilitatea de a plăti pentru a se promova, noi avem „posibilitatea” de a-i vedea mesajele lui comerciale.

sistem

Recent însă Facebook a mai făcut o schimbare importantă, legată de clipuri video. Ele existau și înainte, dar aproape că nu le observam. Acum abundă, și în plus rulează automat când ajungi în dreptul lor. Comportament care se poate dezactiva de la setările video nou introduse, de care însă nu toată lumea știe.

De unde interesul celor din spatele platformei pentru aceste clipuri? Ei bine, s-ar putea ca ele să pregătească terenul pentru reclame în format video. Și faptul că le vedem acum „fără număr” ajută algoritmii Facebook să ne realizeze fiecăruia un profil video: ce fel de clipuri ne plac, la cât de multe ne uităm și pentru câte minute etc. Astfel încât spoturile publicitare ce vor urma să fie cât mai bine targetate.

Acum, vă dați seama ce înseamnă asta? Reclame video pe Facebook. Ca și cum n-ar fi fost de ajuns că le avem la televizor și pe YouTube.

Lucru care m-a inspirat să-i iau un foarte scurt interviu imaginar lui Zuckerberg. Deci dialog între mine și co-fondatorul Facebook-ului, în caz că nu știați cine-i unul dintre noi doi:

- Te numeri printre cei mai bigați oameni ai planetei. Ai acumulat o sumă de bani care-ți permit să faci tot ce vrei și pe care, sincer, nu văd cum i-ai putea epuiza în viața asta, altfel decât cumpărând insule sau ceva. Ba înclin să cred că 10 generații vor putea trăi regește după tine. Ca urmare, de ce vrei să câștigi și mai mulți bani cu Facebook?

- Păi întrebarea e pusă prost, ca să nu zic absurdă. Facebook este până la urmă o afacere. Da, vi se oferă o platformă unde socializați, dar este simultan o afacere. Dacă ar fi să las orice mască la o parte, nu vorbim de o instituție de caritate, nu prea mă interesează toate chestiile pe care le spun presei despre cum vreau să ofer oamenilor noi oportunități de comunicare și blabla. Facebook e un business, și orice business de succes are în spate o strategie și se bazează pe un model ce presupune creșterea constantă a profitabilității lui.

- Bun, dar de ce îți dorești ca Facebook să devină tot mai profitabilă? Că deja îți aduce milioane, în ciuda salariului de 1 dolar pe an. De ce faci eforturi ca pe bilanțul tău contabil să scrie 4 în loc de 3, când e realistic să presupunem că vei muri fără a-ți cheltui averea deja strânsă și tot ce vei putea cumpăra cu noii bani poți cumpăra și acum? În afară de aceste numere, cu ce se va schimba viața ta, astfel încât să merite să ne-o faci pe a noastră mai puțin plăcută atunci când intrăm online?

A, scuzați, am greșit interviul. Trebuia să-l întreb despre strategia Facebook pe următorii ani, beneficiile pe care le-a adus rețeaua în viața noastră socială și în cât timp estimează că fiecare om de pe planetă va juca Farmville. Oricum, între timp a plecat. Poate o să-l întreb data viitoare.

 1. adică bazată pe numărul de reacții: like-uri, comentarii, sheruiri []

12 comentarii

 1. FațădeCarte ăsta al vostru e mare afacerist. Eu nu am cont dar mi-ar plăcea să-mi dau și eu un clip animat (că sunt cimpanzea și cred că doar la animație mă încadrez) dacă tot zici că e așa mare audiența. Să mă vadă și pe mine gibonii cu bani și să mă realizez și eu. Că ăștia din specia mea sunt sunt prea deștepți să-i mai păcălesc.

 2. Și de ce nu îți faci un cont? De exemplu pe numele tău de cimpanzea, cu poza pe care o ai acum. Așa am și eu, pe Lotus, iar în lista de prieteni am blogeri. Poți desigur și să dai datele tale reale, cum fac majoirtatea, care folosesc Facebook-ul pentru a socializa cu familia și prietenii din offline. Eu îl folosesc pentru a socializa cu prietenii virtuali.

 3. Nu-mi fac nici cont și nici nu pun poze de la mare. Ca sunt blănoasă, neepilată și puțin cam adusă de spate și vor râde toți gibonii de mine. Mă gândeam că mă poți ajuta tu cu o prelucrare în programul ăla de-ți scoate și bubele de pe față și te face să pari fotomodelă. Că tare-mi pari priceput!

 4. N-am prea înțeles de ce nu-ți faci cont, că Facebook e ca un parc. Poți să mergi acolo cu cine vrei, și presupun că nu vei merge cu gibonii. Facebook în sine e doar un spațiu gol iar calitatea timpului petrecut acolo va depinde de compania pe care o ai și nu de forma băncilor sau a lianelor. Îți poți vizita prietenii și pe bloguri dar acolo-i vei găsi pe toți. Dar tu știi dacă îți faci sau nu cont, eu ți-am zis doar că merită.

  Ce prelucrare?

 5. Lotus, ești prea serios. Știu cum funcționează FB, dar nu duc lipsă nici de socializări, nici de prieteni reali sau virtuali. Nu urmăresc să-mi fac o anumită cantitate de prieteni sau un stoc.

  Mă refeream la prelucrarea fotografiei de la avatar pe care nu o suporți tu :))

 6. Ai dreptate, nu glumeam deloc cu sugestia legată de Facebook.

  În ce privește fotografia, asta-i tot ce am putut face:

 7. Vezi că tocmai în acest articol am pus link spre setarea de unde le poți face să nu mai ruleze automat. By the way, welcome!

 8. Hmm, dacă le bagi la spam îi vei afecta mai mult ca sigur pe cei care le trimit. Adică pe prietenii tăi cărora le plac aceste clipuri și care le dau mai departe. Mai bine pur și simplu ignoră-le, deci nu le da play. Cu cât o să vezi mai puține, cu atât Facebook o să-ți prezinte mai puține pe viitor.

Leave a Reply