Cândva, aici exista un articol

Avem o problemă legată de internet. Aparent s-ar putea rezuma prin sintagma linkuri moarte. Dai click pe un link și ajungi pe o pagină inexistentă. Primești o eroare de la site-ul în cauză (404 - Page not found), de la serverul care-l găzduiește (domain is for sale) sau de la browser (domain not found). Soluția ar consta în verificarea și eliminarea tuturor linkurilor care mor, și sigur că pentru asta există tot felul de pluginuri WordPress.

Totuși, asta nu rezolvă în esență nimic. Pentru că, de fapt, problema nu-i că linkurile noastre mor. Problema-i că paginile linkuite dispar. Uneori, pentru că ele își schimbă adresa URL. Alteori, pentru că blogul sau site-ul se mută pe o notă platformă / la o nouă firmă de găzduire. Sau, în cele mai rele cazuri, se închide.

rest in peace
sursă

În decurs de două săptămâni am aflat de trei persoane care au renunțat să mai scrie pe blog. Una dintre ele a decedat; de celelalte două nu știu, dar presupun că s-au gândit să-și aloce timpul liber altor activități. În timp ce două dintre blogurile în cauză au fost create pe platforma blogspot1 și pot fi accesate și acum, al treilea, un blog frumos și educativ, cu elemente de limba română, a dispărut de pe net.

Problema cu paginile care-și schimbă adresele URL a fost abordată de persoane mai competente decât subsemnatul; cei care doresc o analiză detaliată2 pe acest subiect, sunt invitați să lectureze articolul Cool URIs don't change. În esență, soluția implică luarea unor decizii bune încă de la deschiderea site-ului. Cu privire la platforma pe care-l vom construi, la firma unde-l vom găzdui și la cum îi vom configura permalinkurile3.

Dar ce facem în cazul în care un site se închide? Pentru că dacă-i copiem conținutul și-l punem undeva online, suntem catalogați drept hoți. Iar dacă nu-l copiem și se închide, după ce și ultimele lui urme dispar din cache-ul Google, tot ce rămâne de făcut este să căutăm și să eliminăm eventualele linkuri pe care le avem spre el...

  1. care-i gratuită []
  2. dar destul de tehnică []
  3. în WordPress de exemplu puteți opte pentru diferite formate de URL []

Leave a Reply