Ziua Pământului

Se pare că ieri a fost Ziua Pământului. Nu l-am întrebat câți ani a împlinit și ca să vă spun sincer, nici n-aș fi știut că-i ziua lui, dacă n-ar fi ținut Google să-mi spună. Tot Google a fost cel care, cu această ocazie, mi-a atras atenția asupra câtorva specimene interesante ale faunei terestre, printre care peștele balon și gândacul de bălegar. Cuprins de curiozitate, am folosit același motor de căutare pentru a afla câteva informații despre cele două viețuitoare...

gândacul de bălegar

Și din site-urile afișate în topul rezultatelor, am intrat pe două. Primul, agregatorul de conținut realitatea.net, cu un articol care începe cam așa:

PESTELE BALON este numit în Japonia fugo. Otrava sa este numită „tetrodotoxină”, o neurotoxină normală – efectele sale analgezice sunt de 160.000 de ori mai puternice decât cele ale cocainei. Dacă mâncaţi PESTELE BALON, puteţi simţi o uşoară senzaţie plăcută, provocată de tetrodotoxină – iar în Japonia bucătarii care prepară fugo trebuie să aibă licenţă. Chiar şi aşa, uneori există cazuri mortale sau persoane care ajung în stare gravă, ca urmare a consumului de fugo. Toxina coboară temperatura corpului şi a sângelui, provocând o comă profundă. În Japonia au existat cazuri în care victimele şi-au revenit la câteva zile după ce au fost declarate moarte

sursa: http://www.lovendal.ro

de fapt nu, v-am păcălit. Care începe fix așa.1 Și care se continuă fix ca mai jos:

PESTELE BALON. Considerat unul dintre cele mai respingatoare vietuitoare marine, este in pericol de disparitie, din cauza pescuitului excesiv in apele din sud-estul Australiei, transmite The Telegraph.

PESTELE BALON traieste la adancimi de pana la 800 de metri, dar este vazut rar de catre oameni. El nu este comestibil, dar, de cele mai multe ori, ramane prins in plasele intinse pentru alte specii, ca homarii si crabii.

Din datele oamenilor de stiinta, pestele balon, ce poate creste pana la 30 de centimetri, traieste doar in sud-estul Australiei, zona in care se pescuieste intens la adancimi mari. Exista o serie de legi menite sa protejeze biodiversitatea regiunii, dar ele se refera in principal la corali.

sursa: Zooland

încheindu-se cu un videoclip luat de pe YouTube.

Nu știu voi, dar pe mine m-a frapat modul brusc în care se termină prima parte și începe a doua, ca și cum ele n-ar fi fost gândite de aceeași minte sau scrise în aceeași zi. Cu stilul de monitor oficial eram obișnuit, dar aici avem pur și simplu un text neomogen, compus din două bucăți aruncate pe aceeași pagină, care nu lasă să se întrevadă nici măcar o urmă de intenție de-a le face mai ușor digerabile, de-a le prelucra cumva, de-a le da o formă unitară. De ce oare?

Ușor de văzut. Dând click pe linkul de la sfârșitul primului pasaj, o să constatați că textul care îl precede este un articol copiat integral de pe Lovendal.2 Așadar, autorul victorpontistul de pe Realitatea a luat pur și simplu cu copy/paste niște texte găsite pe net, le-a pus o imagine și un clip și le-a dat Publish. Nu s-a sinchisit să le prelucreze cumva, măcar la nivel de formă, ori să selecteze anumite pasaje din ele, ori să adauge niște opinii personale sau comentarii pe marginea lor. O jumătate de articol de pe Realitatea este cu diacritice, cealaltă jumătate - fără. Articolul de pe Lovendal se termină fără punct așa că prima parte a articolului de pe Realitatea se termină fără punct. Motiv pentru care am numit mai sus acest site agregator de conținut. Unii dintre voi îl numiți, în continuare, Realitatea.

Al doilea site pe care am intrat este B365.ro. De acolo vă citez doar primul pasaj:

PESTELE BALON. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Exista in jur de 120 de specii cunoscute ale pestelui-balon. Substanta cea mai otravitoare continuta de pestele balon este tetrodotoxina.

Urmează încă patru pasaje, de aceeași profunzime, subtilitate și frumusețe stilistică, care toate încep cu PESTELE BALON. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014, scris cu litere mari și îngroșate. Chit că între această sintagmă și restul pasajului, oricărui pasaj, nu există nici o legătură logică. Dar de ce să se folosească o exprimare cursivă când se poate boldui, accentua și sublinia aceeași expresie până la saturație, în speranța că pagina va obține un scor mai mare în rezultatele Google pe căutări ca „peștele balon ziua pământului”? Având în vedere că eu am ajuns pe această pagină din Google, se pare că funcționează.

Inutil să vă mai spun că dacă o să dați un search după expresia „peștele balon”, de exemplu pentru că sunteți curioși de se scrie cu litere mici ca la tigru sau cu Majuscule ca la Săndel, o să constatați că se scrie cu TOATE LITERELE MARI, ca la INTERNET. Iar acolo unde nu se scrie cu toate literele mari, se termină cu trei semne de exclamare.

Concluzia e că ne putem lamenta, că avem material suficient. Dar pentru că mie nu-mi plac cititorii triști, m-am gândit să contrabalansez cu ceva. Și anume tot cu un text, de data asta despre gândacul de bălegar. Luat tot de pe Realitatea:

GÂNDACUL DE BĂLEGAR. În ciuda faptului că au creierele mici, gândacii de bălegar sunt navigatori excelenţi, capabili să meargă în linie dreaptă pe măsură ce împing bilele de bălegar. Un nou studiu arată că abilităţile acestor insecte depăşesc şi cele mai optimiste aşteptări. La fel ca marinarii din antichitate, gândacii de bălegar folosesc cerul înstelat şi strălucirea Căii Lactee pentru a-şi găsi drumul, arată cercetarea.

Iar dacă nu zâmbiți deja, iată și un clip, cel puțin la fel de terapeutic:

Pe final, să precizez că există totuși cel puțin o meserie mai nasoală decât a gândacului de bălegar. Care măcar își ține hrana pentru el, nemurdărindu-i și pe cei din jurul lui cu ea. Ghiciți care? :)

  1. Exclud aici subtitlul, scris cu litere de-o șchioapă și majuscule pe deasupra, că mno, să zicem că ăla-i subtitlu și deci nu face parte din corpul efectiv al articolului. Deși... []
  2. În cazul celei de-a doua părți, linkul e pus spre pagina principală a site-ului Zooland așa că e mai greu de verificat. []

3 comentarii

  1. Gandacul de balega este pe langa multe alte gaze muncitoare o foarte utila masinarie de prelucrat resturile alimentare ale diferitelor pachiderme din arealul sau.
    Este chiar comic cum isi formeaza acel ghemotoc si cum aleg femelele pe cel care are ghemotocul mai mare. Exista chiar rivalitati intre ei, iar unii ii astepta pe cei cu ghemotocul la rascruce de drum sa le fure munca.

Leave a Reply