În spatele dualităţii

Să vă zic un banc. L-am mai zis o dată, pe alt blog, dar simt nevoia să-l repet.

Cică un reporter se duce la munte să ia un interviu unui cioban. Ajunge la o stână unde vede că oile erau grupate în două, într-o parte erau oi albe şi în alta oi negre. Îl interpelează pe cioban:

- Bade, văd că ai oi multe şi frumoase. Dau lapte oile tale?
- Dau, cum să nu deie...
- Care dau lapte mai mult?
- Ălea albe.
- Dar cele negre?
- Şi-ălea negre...
- Dar lâna? Care au lână mai bogată?
- Ălea albe...
- Dar cele negre?
- Şi-ălea negre...
- Dar care au carnea mai bună la gust?
- Ălea albe.
- Cele negre nu prea, aşa-i?
- Ba şi-ălea negre.
- Apoi dragă bade, eu văd că ţie-ţi plac mai mult oile albe. Cum aşa?
- Păi astea albe sunt ale mele.
- Aha, acum înţeleg. Dar cele negre?
- Şi-ălea negre...

Societatea ne învaţă că oamenii se împart în două: albi şi negri. Buni şi răi. Cinstiţi şi criminali. Când oare o să învăţăm să privim dincolo de culori? Sigur că răul trebuie combătut. Şi sigur că trebuie luate măsuri pentru ca cei care fac rău să fie în imposibilitatea de a-l mai manifesta. Dar trebuie să-i şi urâm pentru asta?

Soarele răsare în fiecare zi pentru toată lumea. Şi luminează în fiecare zi şi pe cei buni, şi pe cei răi. Nu separă grâul de neghină, se oferă în mod egal tuturor. Când o să începem şi noi să trecem dincolo de aparenţe? Pentru că, cu cuvintele lui Eminescu: unul e în toţi, tot astfel precum una e în toate...

14 comentarii

 1. Ceea ce este op calitate poate deveni oricand un defect. Sau… un defect poate fi folosit ca o calitate. Depinde de fiecare om in parte cum reuseste sa-si foloseasca atu-urile, adica suma calitatilor si defectelor. :)
  Eu cred ca toate se pot incadrea la categoria “caracteristici”. Atunci e mult mai usor de acceptat oamenii asa cum sunt.

 2. Eu cred că oamenii, înainte de a fi buni sau răi, sunt oameni. Poate o parte dintre ei au făcut alegeri greşite. Dar dacă o să sapi adânc în fiinţa lor, o să găseşti acelaşi nucleu uman. Chiar dacă e acoperit cu straturi de mizerie. Dacă nu poţi să treci dincolo de aceste straturi atunci împarţi lumea în alb şi negru. Însă dincolo de orice greşeli şi rătăciri este tot o fiinţă umană. Mai cred că dacă nu suntem toleranţi, suntem la rândul nostru demni de compasiune.

 3. Daca simplificam ajungem la caracter, IQ si chiar la influenta astrelor :).
  Nu neaparat la oameni buni si rai. Oamenenii sunt asa cum pot sa fie- cum le permite chimismul si cum ii ciopleste viata , dupa ani intregi de experiente

 4. Personalitatea lor este cioplită de experienţele prin care au trecut. Bancul merge mai departe de personalitate. Personalitatea le colorează în albe şi negre. Totuşi, şi-ălea negre… :)

 5. Extraordinar ai pus problema ! Dacă toți, și la nivel individual, și de societate, am gândi și acționa așa, lumea ar fi cu mult mai bună !

  Chiar ai calități de maestru spiritual :), poate e bine să îți iei în serios această posibilă menire.

 6. Păi nu mi-am deschis blog? :) Lumea, dragă Florina, este plină de maeştrii astăzi. Şcolile sunt pline de profesori iar armatele de ofiţeri. Problema-i că nu există nici un soldat, nici un elev şi nici un discipol. Altfel, era doar un banc citit cu atenţie. Unele bancuri sunt de-a dreptul ezoterice! :)

 7. Ehei, soldatii si elevii exista, dar nu se lasa vazuti ! Ei asculta in tacere… poate ca sa nu zica lumea ca-s elevi ! :)Si, ca sa nu se simta nevoiti sa si aplice ceea ce aud. :)

 8. Da, există? Unde-s? Eu aveam aşa impresia că azi toată lumea vrea să fie profesor şi nimeni nu vrea să fie elev… :)

 9. Mi se pare ca deja devine cliseu sa mai zic asta, dar oamenii chiar nu stiu sa separe Omul, ca intreg, de comportamentele lui. Pana nu invatam sa dezaprobam/respingem doar comportamentul, nu persoana ca intreg, stagnam in aceeasi stare de ura si discriminare.

  Si culmea e ca multi dintre acesti ,,devianti” fac rau tocmai pentru ca nu se simt acceptati. Societatea ii respinge si mai mult, ei fac si mai mult rau si tot asa.

  Tu ai zis bine, avem acelasi nucleu toti, oricat de diferiti am avea impresia ca suntem..

 10. Făcând acum o glumă, cică lumea se împarte în două: cei care împart lumea în două şi cei care n-o fac… :)

Leave a Reply