Unicitate

Există în accepţiunea comună a termenului unic ideea de superior calitativ. Unic, ne spune şi dicţionarul, are printre altele sensul "de excepţie, încomparabil". Făcând aici o mică paranteză, aş nota că acel incomparabil este mai mult decât discutabil, căci după cunoaşterea mea a compara nu înseamnă a pune pe acelaşi nivel ci a te întreba dacă două lucruri sunt pe acelaşi nivel. Oricât de mari ar fi diferenţele dintre două lucruri, ele pot fi comparate dacă prezintă o trăsătură comună după care să le compari (de exemplu gustul dulce în cazul fructelor), rezultatul comparaţiei fiind că cele două sunt... dacă ar fi să mă iau după dex, comparabile sau nu. :)

Revenind la unicitate, nu demult am asistat la următoarea secvenţă din cadrul emisiunii Happy Hour a lui Măruţă, în care o nemţoaică extrem de flexibilă, Zlata, îl serveşte într-o postură mai puţin obişnuită pe Adi Minune cu un măr, după care acesta o numeşte unică ca şi el (vedeţi de la minutul 10):

Eu sunt convins că dacă o să-l întrebaţi pe George W. Bush, o să vă spună şi el că este unic. După cum dacă o să-l întrebaţi pe Gigi Becali, o să primiţi acelaşi răspuns. După cum dacă o să întrebaţi o seamă de personalităţi contemporane, o să vi se răspundă cam la fel. Dar atunci, dacă atâta lume este unică, care mai e valoarea unicităţii?

În opinia mea, sensul termenului unic a fost uşor deformat. Eu asimilez unic cu original, diferit. Şi, la fel cum fiecare om are o altă amprentă, fiecare dintre noi este unic. Unic şi irepetabil, adică unic nu doar în spaţiu ci şi în timp. Privită de sus, această unicitate conferă Universului asperităţi, variaţie, făcându-l să fie permanent altfel în toate punctele sale. Este unul din miracolele Existenţei, în care nu întâlneşti niciodată exact acelaşi lucru. Dar, deşi unici în esenţa, oamenii sunt foarte asemănători în modul în care ego-ul lor se manifestă, ego care probabil a colorat şi sensul acestui foarte frumos cuvânt, investindu-l cu conotaţii suplimentare. Căci, nu-i aşa, cât este de frumos să nu ai egal, să fii fără pereche, unic?...

În încheiere, probabil că ştiţi de ce în ultimii ani au scăzut profiturile cinematografelor şi ale caselor de film. Pentru că, apărând PC-urile şi filmele piratate, lumea iese la cinema mai rar. Ei bine, din acelaşi motiv nu mai merge lumea nici la circ. Că îl vede zi de zi acasă, la televizor.

Leave a Reply