Cum să extragi sunetul dintr-un clip YouTube

Pentru că sunt întrebat uneori pe mess, m-am gândit să scriu un mic tutorial, foarte simplu, despre cum să extragi şi să salvezi ca mp3 coloana sonoră a unui clip de pe YouTube. Lucru care se poate face în doi paşi.

În primul pas salvăm acel clip ca fişier video pe calculatorul nostru. Există multe extensii de browser1 care fac asta, de exemplu Ultimate YouTube Downloader pentru Chrome2 sau Video DownloadHelper pentru FireFox, ultimul putând captura fluxuri video de pe foarte multe site-uri. Iar dacă ele nu vă plac cu siguranţă veţi găsi şi altele. De obicei acestea adaugă un buton colorat sau pe care scrie Download fie sub clipul video, fie în altă parte în browser, şi vă permit ca - din două-trei clickuri - să salvaţi clipul care rulează în pagina curentă a browserului pe hardul propriu, sub diferite extensii. Vă recomand aici să alegeţi extensia mp4, am observat probleme cu flv-urile la pasul doi.

Pas doi la care vom folosi un soft numit VideoLan. VideoLan (sau VLC) este un player video care rulează şi pe Windows şi pe Linux şi care citeşte foarte multe formate media. Vine cu codecurile lui, deci nu se bagă peste codecurile pe care le aveţi deja instalate pe sistem. Îl puteţi folosi pentru multe lucruri, în principal pentru vizionat filme, singura lui problemă fiind aceea că nu poate reda titrările pe bara neagră de sub film, le va suprapune peste zona unde rulează filmul. Noi îl vom folosi însă pentru altceva aici. Asiguraţi-vă aşadar că îl aveţi instalat, altfel o puteţi face acum.

Deschidem VideoLan-ul şi apăsăm Ctrl + R (ori căutăm opţiunea Conversie sau salvare din primul meniu de sus, Media). Se va deschide o fereastră unde prima dată adăugăm clipul pe care tocmai l-am descărcat de pe YouTube. Dăm click apoi jos pe Converteşte sau salvează. Alegem mai departe un dosar (altfel va fi cel în care s-a instalat VLC-ul) şi un nume pentru fişierul rezultat, de exemplu D:\clip.mp3, selectăm la profil Audio - mp3 şi îi dăm bice.

VideoLan-ul consumă multe resurse la conversie dar dacă aveţi un calculator bun s-ar putea să nu fie probleme. În cazul unui PC mai vechi, o soluţie pentru a putea face şi altceva în timp ce are loc conversia este să setaţi din Task Manager (Ctrl + Alt + Del), de la Procese, prioritatea VLC-ului la una mai scăzută. O să vă dea un avertisment că schimbarea priorităţii ar putea destabiliza sistemul dar în cazul acesta nu vă faceţi griji.

Asta-i tot. Nu vă mai pun poze, convins fiind că, nu-i aşa, cititorii mei sunt mai inteligenţi decât scriitorii altora. Şi că-i mai simplu chiar decât scrie aici. Succes.

  1. sper că nu folosiţi Internet Explorer []
  2. eu vă recomand Comodo Dragon sau SRWare Iron ca alternative la Chrome-ul de la Google []

2 comentarii

  1. Nu ştiu de el, mersi de informaţie. Mai sunt extensii de browser care descarcă direct în format audio dar de obicei folosesc diverse site-uri ca intermediar, pentru a realiza extracţia coloanei sonore. Zilele trecute am observat probleme la un astfel de site, Google nu îi mai permitea să facă ce făcea aşa că am scris aici o metodă mai generală şi mai sigură.

Leave a Reply