Guvernul meu, guvernul tău

După lupte seculare care au durat până la 11 decembrie 2016, PSD a ajuns din nou la putere. Cu o majoritate zdrobitoare în parlament, coaliția PSD + ALDE și-a instalat un guvern. Și dacă guvernul trecut, guvernul lui Klaus Iohannis, a fost ales pe sprânceană, în așa fel încât să dea bine în fața tinerilor frumoși și liberi, tehnocrați numai unul și unul, pentru PSD alegerea unui guvern a constituit un act mult mai intim și încărcat de emoție. Priviți-i pe Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu cum se despart de odrasla lor, premierul României, la intrarea în exercițiul funcțiunii, și cum o petrec cu privirea, asemenea unor părinți grijulii care-și conduc odorul pe drumul spre școală:

Desigur, momentele politice amuzante nu sunt de ieri, de azi, ci încă de pe vremea lui Caragiale și dinainte. Dar să-l lăsăm pe Caragiale, căci nu el face obiectul articolului nostru. Ceva mai recent, prin 2004, realizatorul Marius Tucă Robert Turcescu îl avea invitat în emisiune pe ministrul de atunci al agriculturii, Petre Daea. Vă invit să-i urmăriți, nu înainte de a vă aproviziona cu câteva pungi de popcorn:

Da, cam așa se prezentau lucrurile în 2004. Bineînțeles, între timp ele s-au mai schimbat. Marius Tucă s-a lăsat de emisiunea lui și ne scrie poezii, Robert Turcescu s-a băgat în politică, dar, conform principiului „apa trece, pietrele rămân”, Petre Daea este din nou ministru al agriculturii. Miercuri el a fost audiat în comisiile reunite din Camera Deputaților și Senat. N-am urmărit înregistrarea acestei audieri (o puteți vedea aici) dar am dat câteva click-uri și am auzit, de exemplu, că:

Toate întrebările sunt întrebări legitime, care dacă vreți, le puteam pune și eu în sinea mea, sau în agenda mea de lucru.

După audiere, întrebat de ce a durat așa de mult, el le-a spus ziariștilor:

Eu cred că putem discuta zile întregi despre agricultură. Este un domeniu atât de complex, de complicat, și atât de mult văzut și intrepretat încât timpul este doar un instrument pentru o fază în care oamenii se adună să vorbească despre existența lor.

Mai multe perle aici. Și, pentru ca tabloul să fie complet, tot zilele trecute, noul ministru al educației, Pavel Năstase, declara, tot în fața comisiilor de audiere:

La nivel preșcolar, evident că educația este poate tot atât de dificilă ca și cea la nivel universitar. Pentru că populația care este educată sunt oameni care înțeleg mai greu lucrurile și în care trebuie să procedăm cu atenție. [...] Avem în momentul de față peste 200 de școli profesionale în acest învățământ dual unde sunt peste 25.000 de elevi care învață în acest învățământ.

Dar ce pretenții să ai de la miniștri, dacă președintele României și șeful de facto al Partidului Național Liberal declara anul trecut ceva de genul că SRI-ul îi trimite note informative iar el se consideră informat? Ce ți-e stânga, ce ți-e dreapta.

6 comentarii

  1. I-auzi ce zicea domnu Daea în 2007…
    Senatorul PSD Petre Daea sustine ca organismele modificate genetic nu prezinta niciun pericol. Argumentul sau este ca “toate fiintele sunt modificate genetic pentru ca sunt rezultatul imbinarii cromozomilor de la mama si de la tata, pe cale naturala”
    Trebuie să recunoști, Lotus, că după Adrian Severin care s-a alarmat public de faptul că apa conține hidrogen, tipul ăsta e monumental.
    Am senzația că Prostia nu doar că e tot timpul gravidă, dar naște numai tripleți și-i face politicieni.

    1. Auzisem că e pro-OMG, dar nu știam argumentul. :) Clipul cu Turcescu l-ai văzut? Eu m-am crăcănat de râs la el.

Leave a Reply