Cinci întrebări

Pornind de la ideea că omul s-a născut pentru a găsi răspunsul la întrebările „Cine sunt?”, „De unde vin?” și „Încotro mă îndrept”, m-am gândit să vă propun un alt joc. Să presupunem că la un moment dat aveți o experiență de dedublare și ajungeți pe o altă planetă, unde există o anumită formă de inteligență care vă poate răspunde la orice întrebare. Indiferent ce o întrebați, despre voi, despre univers, despre trecut, despre viitor, ea vă poate da un răspuns.

întrebări

Sigur, unii dintre voi ați putea obiecta fie că nu există așa ceva, fie că nu putem ști dacă răspunsurile pe care le primim sunt adevărate. Dar pentru acest joc lucrul ăsta e puțin important. Să presupunem deci că există o astfel de inteligență, fie ea însuflețită, fie artificială, că vă aflați în fața ei și că răspunsurile pe care vi le dă sunt adevărate și exacte. Cu alte cuvinte, vă poate răspunde la absolut orice. Dar există o limită de întrebări pe care i le puteți pune. Și, pentru că unii dintre voi aveți soți/amanți și poate vreți să aflați cu cine v-au înșelat, limita de întrebări nu este 3, ci 5.

Așadar, aveți la un moment dat ocazia de a afla răspunsul la 5 întrebări. Orice întrebări. Despre Dumnezeu. Despre Univers. Despre ce-i în capul lui Petre Daea. Despre oculta mondială. Despre sexul lui Lotus. Despre cum ar fi fost viața voastră dacă ați fi luat o altă decizie la un moment dat. Despre natura timpului și a spațiului, sau despre esența unui atom. Sky is the limit, cum zic americanii. De fapt, imaginația este limita. Orice întrebare, la care veți afla răspunsul. Dar numai 5, și nu puteți să reveniți după aceea pe planeta respectivă.

Ce ați întreba?

Puteți formula cele 5 întrebări fie dinjos, în comentarii, fie pe blogurile din dotare. În caz că unele întrebări sunt prea personale pentru a le expune privirii indiscrete a internetului, puteți să le formulați doar pe restul.

Asta, printre altele, ca să-mi cunosc mai bine cititorii.

28 comentarii

  1. Eu nu i-aș pune decât o singură întrebare: cum se pot vindeca bolile terestre considerate azi incurabile?
    Mă aștept să-mi dea „rețetele” exacte, nu răspunsuri vagi, gen cu medicamente, cu meditație, prin rugăciune… :)
    În rest, nu vreau să aflu nimic. E riscant.

    1. Aha, înțeleg. Deci o singură întrebare, cea de mai sus. Nu ai mai fi întrebat nimic. În particular, nu ai fi întrebat dacă în lipsa rugăciunii și a meditației, vindecarea bolilor incurabile de azi nu ar face ca mâine să apară un set complet nou de boli incurabile. Că e riscant să pui prea multe întrebări. Poate, Doamne-ferește, nimerești una bună! :)

  2. Eu nu cred ca mai am nici o întrebare ! Dupa un jumatate de secol de întrebari,am în ‘sertare’ toate scrisorile primite de la TATAL în copilarie cu raspunsurile întrebarilor esentiale ale existentei,sensului si scopului acesteia ! (:

    1. Păi și n-ai vrea să întrebi măcar dacă tatăl tău a fost serios când ți-a scris acele răspunsuri, sau voia să facă niște glume? :)

    2. @Lotus
      Cinismul tau l-am perceput de la prima interventie pe acest blog,însa TATAL meu m-a dotat,pe lânga multe alte valori ale Sale,cu “armatura Duhului si sabia Cuvântului Sau” ce-mi confera o imunitate perfecta la orice atac bio-fizic si/sau spiritual. Îmi place enorm aceasta lupta …(duel în cuvinte) ! (:

  3. Nu știu dacă știai dar mie îmi provocările (nu toate), dar acest joculeț sună destul de promițător. Tu, inspirat probabil de interviurile lui T.V. Moldovean și extratereștrii pui în scenă un joc de imaginație.
    1. În condițiile în care pe Terra 97% din apa de pe Pământ este apa sărata și doar 3% este apă dulce din care puțin peste două treimi este înghețată în ghețarii și calotele de gheață. Restul de apă dulce care nu este înghețată este în principal găsită în apele subterane, cu doar o mică prezență deasupra solului sau în aer, și consumul mediu de apă pe cap de locuitor în Las Vegas este de 1000 litri, zilnic (incluzând piscinile și consumul de apă menajeră, de exemplu o baie (100-200 l), un duș (60-80 l), un bloc cu aproximativ 40 de apartamente cu robinete care pierd câte o picătură pe secundă şi cu vase WC care pierd un fir de apă de doar 1mm timp de 10 secunde, ajunge la o pierdere de 282,2 m3/lună, etc), în timp ce un roman consuma zilnic, in medie, 260 de litri de apa, aproape dublu fata de cetatenii Uniunii Europene, unde consumul zilnic este de circa 100-150 litri de apa de persoana, așa cum a declarat Andreas Baude, crezi că există posibilitatea ca întreaga populație a planetei (7,373 miliarde) să beneficieze de apă potabilă și apă curentă așa cum trăiesc oamenii în țările civilizate (inclusiv noi)?
    2. După cum am învățat, cu toții știm că resursele planetei sunt limitate, pentru cât timp mai avem rezerve petroliere care să acopere necesarul la nivel mondial?
    3. La început gazul a fost ieftin și am primit ajutor de la stat pentru a ne branșa la conducta de gaz, investițiile statului au fost mari. Acum costurile au început să crească Crezi că dacă nu ne-am fi branșat la gaz (metan), și nu ar fi existat mafia pădurilor care a exportat lemn, pădurile nu ar fi avut de suferit în condițiile în care în România, iarna, oamenii folosesc lemnul pe post de combustibil solid? De exemplu în Islanda așa au dispărut pădurile – oamenii au folosit lemnul pentru gătit și încălzit.
    4. Cum putem avea în market numai alimente bio, sănătoase, fără E-uri și conservanți pentru a hrăni întreaga populație a planetei? Avem resursele necesare?
    5. Cum revin la starea mea inițială, nedublată și neîntrebăcioasă? :-P
    Altfel te-aș fi întrebat cât timp o să ne mai suporte planeta să o scociorâm după metale rare (terre rare), uraniu, diamante, aur, petrol, ș.a. :-)

    1. Pentru a patra întrebare, Elena, nu te mai deranja până pe altă planetă. Răspunsul e simplu: câtă vreme ploile nu sunt bio (circuitul apei în natură), cîtă vreme solul fertil era la locul lui, când Cernobîl, Fukushima, Hiroshima, iar nu ascuns într-un bunker, nu există hrană bio. Există doar comercianți isteți care înmulțesc prețul cu cinci și trag un tiraj nou de ambalaje pe care cuvântul BIO, de obicei scris cu verde, îți arde retina.
      Să ne bucurăm cu ce avem: hrana a devenit treptat NE-BIO, metabolismul nostru a avut timp să se adapteze.
      Elena, nu știu care părinte sfânt, gen Boca, zicea că, dacă faci semnul crucii asupra hranei tale, asupra apei tale, nimic nu-ți va face rău.

    2. La 1, apa aia sărată nu poate fi filtrată? Adică e o falsă problemă apa pentru mine. Suntem 90% apă, suprafața Terrei este udă în cea mai mare parte.

    3. Păi credeam că tu vii cu răspunsuri.
      Desalinizarea apei oceanice este costisitoare deoarece necesită un consum imens de energie (cantitatea de energie necesară încălzirii -metoda distilării- sau compresării apei –metoda osmozei inverse- este foarte mare, iar volumul de apă obţinut e foarte mic şi este, prin urmare, mare producătoare de gaze cu efect de seră. Ambele metode necesită investiții mari. În plus au un impact ecologic negativ. De exemplu sarea reversată în mare schimbă concentrația de sare a apei ceea ce afectează unele viețuitoare marine/oceanice.
      În Dubai apa curentă este asigurată prin desalinizare – în special prin meroda osmozei inverse.
      În Spania, primele unităţi au fost instalate încă din anii ’80, la Canaries. Ba mai mult, Spania clasându-se locul 5 la nivel mondial în ceea ce priveşte obţinerea apei potabile prin desalinizare, cu cele 900 de unităţi pe care le deţine. În Kuweit, un locuitor consumă numai 10 m³ de apă/an, iar în Emiratele Arabe Unite, doar 58 m³/an. De aceea, aceste două state au investit în desalinizare sume foarte mari.
      Avem stații și în Israel.
      În Algeria, Golful Alger s-au investit peste 250 milioane de dolari într- o singură stație, El Hamma, care urmează să asigure 200.000 m³ de apă potabilă, zilnic. Algeria prevede construcţia a încă 43 uzine de desalinizare a apei oceanului, până în 2019.
      Aceste uzine deloc rentabile, care au costuri foarte mari, nu vor reuși să asigure cererea mereu în creștere și noile branșări la apă curentă care asigură pasul spre modernism sau mai simplu zis condiții decente de viațã.
      Nu mai zic de impactul agriculturii intensive asupra infestării pânzei freatice cu substanțe care provin de la produsele chimice agricole.
      Se utilizează “recircularea apei”- dar dacă v-am făcut curioși sigur vă veți informa singuri despre asta. Și mai ales ce costuri implică asta. :-)

    4. Când am spus “ce costuri implică” nu m-am referit doar la bani, ci inclusiv la ce dezechilibre se provoacă în natură. Ce cantități uriașe de apă uzată sunt dirijate către stațiile de epurare.

  4. Da, Renata, aproximativ adevărat.
    Întreabă tu că eu mi-am consumat cele 5 întrebări: Care ar fi fost cifra populației mondiale actuale dacă în 1995 China nu ar fi introdus politica copilului unic?
    Și în India s-au luat niște măsuri pentru a scădea natalitatea. India cred că a depăsit China. În Yemen 70% din populație au între 0-14 ani (conform unui documentar francez).
    Nu știm care e limita suportabilă a Terrei însă se întâmplă un fenomen : migrarea populației africane în europa (lucrează și pentru 2 euro pe zi – în serele din Italia (Sicilia) și din Spania (Almeria).

    1. Soro, dar ești afectată rău de mersul Planetei!
      Eu nu știu să merg pe bicicletă! :)
      Nu cred că, până ne ducem noi și încă multe generații ulterioare, se va întâmpla ceva decisiv pe Terra. Toate bune!:)

    2. Nu, doar că m-am simțit puțin provocată de joculețul lui Lotus. :-)
      Don’t panic! Nimeni nu vrea ca tu sau noi să ne panicăm sau să ne punem întrebări prea multe. :-P
      It’s just a game! Discutăm și noi că de spiritualitate parcă ne-am ‘pictisit’.

  5. renule, punctul ăla, patru cred că era, era al meu. Da’ puteam să jur că-l atingi! :). Elena are dreptate, mare parte din cele enumerate de ea le cunoșteam și eu. Mă miră oarecum reacția ta cu “afectarea”. Iar faptul că bănuiești că noi vom scăpa pare o ipocrizie, maximă i-aș spune eu.

    Lotus, m-ai pus în dificultate! Mi se pare foarte greu să aleg doar cinci întrebări care ar trebui să fie relevante.

    1. Păi îți întinde super-inteligența extraterestră o mână, adică un mănunchi de 5 răspunsuri, și tu îi ceri tot corpul? Alege 5 întrebări care-ți sunt ție mai dragi. Eu m-am gândit c-or fi prea multe, Yoda n-avea decât 3 degete. E și ăsta un exercițiu, de prioritizare. :P

  6. Salut, randul meu:

    1. Cand se elibera Pamantul din sclavie?
    2. Cand va inceta reciclarea noastra aici si ne vom putea duce “acasa”?
    3. Sub ce forma vom afla ce ni s.a intamplat si cat a durat visul urat?
    4 cum vom reactiona la aflarea….?
    5. Cine esti?

    Multumesc!

    1. Păi nu trebuie să-mi mulțumești mie. Sau îi mulțumeai acelei inteligențe misterioase? :) În sfârșit, dacă ar fi să mă pun în locul ei, uite ce răspunsuri îmi trec (mie) prin minte:

      1. Atunci când oamenii nu vor mai accepta să fie manipulați de liderii lor.
      2. Când vom descoperi că „acasă” este în sufletul nostru, nu într-un loc anume din Univers.
      3. Ni se spune și acum, sub diverse forme.
      4. Momentan nu prea îi băgăm în seamă pe cei care vor să ne trezească din ignoranță.
      5. …

  7. 1. de când există? (mă refer la ea, creatura, forma aia de inteligență care ne dă răspunsurile)
    2. care sunt șansele de viață, de existență ale copiilor noștri, ale generațiilor de după noi?
    deocamdată atât. revin cu celelalte 3 întrebări.
    între timp, poate decartezi și tu oarece întrebări pe care i le-ai pune, ținînd cont de curiozitatea deloc disimulată în ce ai spus aici: “Asta, printre altele, ca să-mi cunosc mai bine cititorii”.
    chestie de reciprocitate, zic.

    1. Poate o să formulez și eu niște întrebări, mă gândesc. Deocamdată, să vedem dacă se mai adună de la voi. :)

  8. eventual.. poate… mă gândesc..
    mergi foarte mult pe probabilități, dar soliciți certitudini.
    vreau și eu să-mi fac o părere cu cine stau taclale – și nu prin a-mi oferi răspunsurile tale la întrebările mele, ci prin a-ți etala propriile întrebări, nelămuriri și curiozități.
    fair enough?

Leave a Reply