Fime cu super-eroi

Sunt un fan al genurilor fantasy și science-fiction, dar despre SF o să vorbesc mai puțin acum. Țin minte că, copil fiind, mă uitam la parabolică la desene cu Hulk, Spiderman, Inspector Gadget și Dungeons & Dragons, iar Superman 2, când l-am văzut prima dată, a fost beton. Astăzi,dacă mă uit la el, văd niște efecte speciale slabe, de anii '80, dar atunci mi-a plăcut foarte mult. Ei bine, timpul a trecut și azi Hollywoodul scoate pe bandă rulantă filme cu super-eroi, care însă nu-mi mai plac.

Captain America

Din seria Iron Man mi-a plăcut doar primul, de altfel pe celelalte nici nu le mai rețin. Thor este înalt, frumos, puternic, adică masculin în accepțiunea primitivă a termenului, și la fel sunt filmele cu el: pline de efecte speciale și goale de conținut. Seria cu răzbunătorii (avengers), incluzându-i pe Iron Man, Hulk și senzuala Black Widow1, cele 3 filme SpiderMan cu Tobey Maguire, Man of Steel, toate sunt deplorabile. Puține excepții, ca Green Lantern, care a fost un eșec de casă, și unele filme cu Batman2, care să mai salveze imaginea.

Într-un fel e de înțeles, pentru că nici eu nu mai sunt copil. Pe de altă parte, rețin că prima dată când am auzit de Captain America, demult, mi s-a părut ridicol. Imaginați-vă un super-erou pe nume Căpitanul România care să patruleze străzile și să ne ferească de rău sau să lupte cu Ponta. Totuși, mi-a cam plăcut primul film din serie. Amintirile despre The Winter Soldier sunt fuzzy dar am văzut recent Războiul Civil, care iarăși mi-a plăcut: mult umor, intrigă plauzibilă și bine gândită, personaje cu replici surprinzător de inteligente și câteva dialoguri în limba română drept bonus.

Încă nu am văzut nimic din Twilight (am așteptări slabe), Transformers (la fel), X-Men (sunt curios), The Amazing Spiderman (mai rău ca filmele cu Tobey Maguire n-are cum fi).

La seriale, Supergirl e o tâmpenie întrecută doar de Arrow. Mi-a plăcut primul sezon din Flash; uitați-vă măcar la pilot și la episodul Out of Time. Sezonul 2 e cam meh. Mi-a mai plăcut Heroes, chit că au trecut câțiva ani de când l-am văzut. Legends of Tomorrow e slab; Shield mă aștept să fie la fel. Urmează să mă uit la Misfits și Powers.

Concluzia? Nici una. Câteva filme și seriale bune sau interesante, multe apă de ploaie și prea puțin timp pentru a scrie pe larg despre fiecare. Voi la ce vă uitați din categoria asta? Și când zic „din categoria asta”, vă rog să nu fiți offtopic.

 1. Scarlet Johansson, și apropo de ea, Lucy este un alt film slab []
 2. încă nu le-am văzut pe toate []

8 comentarii

 1. Îţi recomand Deadpool, iese din tiparul filmelor cu supereroi prin umorul dialogurilor.
  Am văzut că nu ai pomenit nimic de Batman. Mi-a plăcut mult Cavalerul Negru, cu Christian Bale, unul dintre actorii mei preferaţi, şi Heath Ledger în rolul Jokerului.
  Ziceai că nu ai văzut nimic din seria X-Men – dă-i o şansă.

 2. Ba da, am zis de Batman:

  Puține excepții, ca Green Lantern, care a fost un eșec de casă, și unele filme cu Batman, care să mai salveze imaginea.

  Am văzut Batman Begins, care n-a fost rău, și The Dark Knight, care mi-a lăsat la sfârșit o senzație ciudată, de suspans și emoție cinefilă ce parcă nu se sprijineau pe nimic în afară de muzica și regia lui Nolan. Adică, cumva, am avut senzația că regia foarte bună te păcălește și că filmul nu are chiar așa un fundament de solid. Pe ultimul, The Dark Knight Rises, și pe Batman v Superman încă nu le-am văzut (doar secvențe). Mai sunt câteva, vechi, intenționez să le (re)văd pe toate de la început, în ordine.

  Tuturor vreau să le dau o șansă. :) Și uite că mi-am amintit de încă unul nevăzut, Ant-man.

  Apropo de Batman, ai văzut ceva din Gotham?

 3. Nu încă, dar îl avem.
  Acum m-am uitat la trailerul Ant-Man şi mi-am amintit că l-am văzut şi pe ăsta, e amuzant, oarecum plăcut să-l urmăreşti. Dar îl uiţi repede (cel puţin în cazul meu).

 4. S.F. nu e şi genul meu dar îţi recomand cu drag ultimul film bun vizionat: Danish Girl. (E făcut după un caz real iar actorul din rolul principal a jucat excelent.)

 5. În primul rând, eu nu vorbeam despre filme SF, ci despre filme cu super-eroi. SF-urile sunt filme ce implică tehnologie avansată, cam cum credem noi că va arăta în viitor. Star Trek de exemplu este un serial SF – are călătorii în spațiu, nave cosmice, aparate de teleportare și materializare etc. Filmele cu supereroi nu sunt decât foarte puțin SF, ele sunt mai mult de fantezie, bazate pe reviste și cărți de benzi desenate. Adică componenta de știință din acel science-fiction este, cu câteva excepții (Iron Man), aproape absentă. De aceea am și zis la începutul articolului că nu voi discuta prea mult despre SF.

  În al doilea rând, din ce văd pe IMDb, Danish Girl nu este nici cu super-eroi, nici SF. :)

  Iar eu v-am rugat în finalul articolului să nu vă abateți de la tema propusă de mine. Deci, dacă știi vreun film cu super-eroi, ești binevenită să îl discutăm, altfel ești doar offtopic.

 6. Science Fiction – ştiinţă şi ficţiune. Din câte îmi amintesc la Spider man avea o explicaţie destul de ştiinţifică şi fictivă despre cum păianjenul i-ar fi împrumutat lui Spider Man calităţi supraomeneşti. La fel şi mulţi alţi eroi. Dar în fine. Ai dreptate. Sunt offtopic dar mă bâgasem şi eu ca musca în ciorbă ta pe aici.

 7. Chiar dacă ai avea dreptate cu genul SF (n-ai), filmul propus de tine nu se încadrează. Nu-i vorba că te bagi ca musca în ciorbă, dar v-am rugat să fiți ontopic.

Leave a Reply