Winter’s Tale (2014)

Am început ieri să mă uit la filme care-mi ocupă spațiu considerabil pe disc. Primul văzut, Winter's Tale, de anul ăsta, cu Jessica Brown Findlay, Colin Farrell, Russell Crowe, Will Smith și William Hurt.1 La pupitru Akiva Goldsman, scenarist de exemplu la „A Beautiful Mind”2, pe care nu l-am văzut dar cică ar fi bun, și „I, Robot”3, care-i pueril.

Winter's Tale (2014)

Pe scurt, Winter's Tale este povestea unui copil ai cărui părinți au fost siliți să-l abandoneze, crescut singur, devenit hoț, care se îndrăgostește de o fată bolnavă de tuberculoză. Doar că filmul s-a vrut o alegorie a luptei dintre Bine și Rău4, așa că povestea e înțesată de elemente fantastice, care aproape că-l transformă într-o metaforă. Pentru început, hoțul nostru, pe nume Peter5, este luat în grija lui Pearly6, un demon ce supraveghează o mare parte din New York și care-l învață tot felul de potlogării. De ce? Pentru că, ne spune naratoarea, lupta dintre bine și rău nu se dă cu arme clasice, ci prin influența pe care agenții celor două tabere o exercită asupra noastră, oamenilor, trăgându-ne în sus sau în jos.

Dacă v-ați aștepta însă ca această influență să fie una subtilă, spirituală, ei bine aflați că nu, demonii și îngerii sunt ființe cât se poate de materiale, sau cel puțin o parte dintre ei se încarnează pe acest pământ, având chiar roluri foarte clar trasate și teritorii foarte bine delimitate. Astfel, când lui Peter îi vin idei periculoase, cum ar fi aceea de a fura un inel fără să taie degetul pe care se află el, sau de a sparge o casă fără să-i ucidă pe locatari, Pearly decide să-l omoare. Iar când Peter, fugind, ajunge într-o altă zonă a New Yorkului unde demonul nu avea „jurisdicție”, acesta merge la Lucifer7 însuși, de asemenea încarnat pe Pământ, spre a-i solicita o dispensă.

Pearly - Winter's Tale (2014)

Un element central al acestui film-pseudo-metaforă este boala, văzută ca o stare modificată de conștiință ce ne deschide ființa spre tărâmuri nebănuite. Stelele, la rândul lor, constituie corpurile de lumină ale celor ce pe Pământ au fost oameni iar murind s-au transformat în îngeri. Și, după cum Pearly îi spune lui Lu(cifer), în ciuda succeselor lor imediate, pe termen lung pierd războiul, câte o stea pe rând. Revenind la Peter, acesta este ajutat în călătoria lui inițiatică de un cal alb magic, care poate zbura, și, atunci când demonul îl aruncă în apă, transcende moartea, fiind proiectat cu circa 100 de ani în viitor.8

Mitul lui Făt-Frumos din Tinerețe fără bătrânețe? Nu chiar, acolo aveam o poveste fantastică cu un tâlc simplu dar de efect: trăiește clipa. În filmul de față, mesajul este că fiecare dintre noi suntem importanți iar Universul face mari eforturi pentru a ne salva. Din păcate, deși mesajul este înălțător și intenția regizorală nobilă, filmul nu are puterea de sugestie a unui banal basm, așa că este nevoie de naratoare care să ne transmită acest mesaj la final, sub forma unei concluzii. Și deși actorii se integrează bine în poveste9, ea, povestea, este cam subțire pentru o metaforă. Iar pentru un film realist, este un nonsens. Îi rămâne totuși meritul sensibilității și al unui scenariu original.

În loc de încheiere, de ieri am cu vreo 15 Gb mai mult pe hard disc. Mă rog, pe unul dintre ele...

 1. Ați remarcat ce gentleman sunt? Am pus actrița în față. []
 2. cu Russell Crowe []
 3. cu Will Smith []
 4. a se citi Dumnezeu și Diavol []
 5. Colin Farrell []
 6. Russell Crowe []
 7. Will Smith []
 8. unde, desigur, acțiunea continuă []
 9. Russell Crowe de exemplu face un joc excelent []

5 comentarii

 1. ai dreptate :)..îi rămâne meritul sensibilități :)…per ansamblu este un filmuleț ok , iar Russell chiar face un rol bun …ah, și puștoiaca este o frumușică :)

 2. Eu am fost de-a dreptul fascinată de actriță, foarte frumoasă. Mi-a amintit de Kate Winslet, în Titanic :)
  În rest, Colin Farrell și Russel Crowe sunt doi dintre actorii mei de suflet, dar filmul a fost, din păcate, cam slăbuț, în ciuda prezenței lor (care de obicei compensează din plin… + în ciuda tipei care mi s-a părut incredibil de frumoasă). Dar da, are un plus pentru abordare. A fost ,,altceva”.

  Recomand ,,A beautiful mind”. Dacă reușești să treci de un anumit moment al filmului (când simți că devine plictisitor), e posibil să ți se lipească de suflet (nu de minte).

 3. Mi l-a recomandat și Cudi, plus că știam de el, deci îl voi vedea. Apropo, nu te tentează concursul ei de umor? Că-i un pic altfel decât ce se face prin blogosferă. Eu i-am făcut reclamă într-un articol precedent.

  1. Hehe, nu am ratat articolul :P Am observat ca organizeaza concursuri mai iesite din tiparul cu care ne-am obisnuit. Multumesc pentru recomandare, dar mie nu imi iese umorul cand vreau. In plus, nu prea imi place sa scriu pe teme date, nu pe blog :) Doar lepsele ma mai amuza uneori, imi amintesc de copilarie, cred.

Leave a Reply