Când apare pe net un film nou

Fără legătură cu recenzia de ieri la Inception, astăzi m-a întrebat o prietenă dacă-i pot face rost de filmul Third Person, că ea nu-l găsește pe net. Nici eu nu l-am găsit, și i-am explicat și de ce. Dar explicându-i, m-am gândit c-ar fi o idee bună să transcriu pe blog, în caz că o să vă fie unora de folos.

filme pe net

Pentru început, să notăm că există pe internet o bază de date solidă cu filme, care - oarecum contraintuitiv - nu se numește Cinemagia, ci chiar Internet Movie Database. Prescurcat, IMDb. Pe această bază de date găsiți cam tot ce vreți în materie de film: de la sumare până la recenzii, de la actorii până la biografii de personaje, de la bugetul unui film până la nota acordată de publicul spectator.

Dacă ne uităm pe pagina IMDb a filmului nostru, pe care o găsim printr-o simplă căutare pe Google după numele lui în engleză, constatăm că el abia azi este lansat în România. Dând click pe data lansării ni se arată și când a apărut (sau va apărea) în alte părți. Și astfel aflăm că, exceptând cadrul oarecum restrâns de la Toronto, Third Person este un film nou, apărut în cinematografe abia spre sfârșitul lunii aprilie.

Acum, circuitul filmului pe ecrane este următorul: la început, el apare în cinematograf. După circa patru luni, este scos pe discuri optice (BluRay, DVD).1 După încă câteva luni îl puteți vedea pe canale de tip HBO și după doi ani de la apariție, la ProTV. Ceea ce înseamnă că, de regulă2, n-o să-l găsiți pe net în primele patru luni de la lansare, decât filmat în sălile de cinema, în formate de tip CAM/SCR, cu sunet și imagine deplorabilă.

Soluția într-un astfel de caz este răbdarea. Poate acum 5 luni ați avut o pasiune similară pentru un film nou-nouț și de negăsit, pe care însă l-ați uitat între timp. L-ați putea viziona azi. Iar filmul de azi l-ați putea viziona peste patru luni. Și ca să nu le pierdeți șirul, vă recomand să vă faceți cont pe IMDb; veți observa că la fiecare titlu aveți un buton mare „+ Watchlist”, cu care îl puteți adăuga într-o listă „de văzut”. Care listă nu se mai pierde, vă rămâne acolo și o puteți accesa ori de câte ori vă logați pe site.

  1. diferența de timp încurajează vânzarea de bilete la cinema []
  2. există și excepții, uneori filmul este „scurs” (leaked) de cineva care lucrează la compania producătoare []

2 comentarii

Leave a Reply