Cum citim un mail?

Pentru cei care nu știți, eu am un blog de filme. Pe care n-am mai scris de-o vreme bună, în principiu pentru că am decis să-i schimb nu numai aspectul ci și structura internă, asta implicând revizuirea fiecărui articol publicat. Și mno, până acum nu m-am ocupat. Am notat doar în trecere că Google i-a mărit PageRank-ul pe 6 decembrie (la ultima actualizare). Având un blog de filme, sunt oarecum interesat de ele.

Săptămâna trecută1 primesc un mail pe adresa de Yahoo de la Sabina Cornovac, care-i piaristă la RCS & RDS. În el sunt informat că s-a relansat site-ul Digi Film, care acum are o structură modernă, o interfață îmbunătățită, știri și interviuri cinefile etc. Și mai are o categorie Guest Post, unde voi fi invitat să public un articol despre care mi se vor da informații într-un mesaj viitor.

email

Mailul însă era aparent adresat altui destinatar. Adică, la câmpul To era trecută o altă adresă decât a mea. Speculez că dacă aș fi întrebat-o pe Sabina de ce mi l-a trimis, pentru că sper că v-ați dat seama că n-am mai conversat niciodată cu fata asta, mi s-ar fi răspuns că ea l-a trimis spre altcineva și că probabil a ajuns la mine dintr-o eroare tehnică. O astfel de eroare tehnică - trimiți un mail lui X@yahoo.com și Yahoo i-l livrează lui Y - este extrem de improbabilă. Așa că, dacă nu cumva cineva a pus un forward strategic spre mine, exact înaintea primirii acestui mail, și apoi l-a scos.

În schimb, pentru cei care nu știți, este foarte ușor să trimiți un mail care să pară adresat altcuiva decât destinatarului real. De fapt, corespondența dintre destinatar (așa cum apare afișat la câmpul To) și persoana care primește efectiv mailul este o simplă formalitate. Puteți vedea asta la mesajele forwardate automat spre voi, când câmpul To diferă de id-ul vostru. Sigur, în offline ar fi destul de greu să convingeți poștașul să ducă scrisoarea la altă adresă decât cea trecută pe plic. Dar pe net, mai ales când trimiteți un mail de pe domeniu propriu, voi sunteți și șeful factorului poștal. Așa că nu-i mare lucru.

Nu știu, sincer, ce se va întâmpla cu meseria de piarist în 20 de ani. Eu cred că va dispărea cu totul sau că va fi absorbită în altceva, care-i va păstra doar valențele de secretariat. Pentru că acești oameni, fie că-i numim advertizeri, fie piariști sau experți în comunicare, nu creează efectiv nimic, nu se ocupă cu altceva decât modelarea de cuvinte, în scopuri publicitare. Care modelare este una... cum să spun, nu pe filiera literară.

Iar o astfel de ocupație pur și simplu nu este sustenabilă în viitorul îndepărtat. Orientați-vă, dragii mei și mai ales dragele mele, spre altceva decât publicitate.

Later edit: Ulterior am descoperit și eu roata, aflând de BCC.  Ceea ce face spamul de mai sus... un simplu spam, disculpând-o pe autoarea lui de intenția de a-l masca. Ceva nisip să-mi pun în cap aveți? :)

 1. 15 ianuarie; am scris articolul ăsta a doua zi, dar l-am lăsat în draft până azi []

6 comentarii

 1. Deci carevasăzică, te-a pus la BCC! Că altfel nu ai cum să primești un mail care la „To” are altă adresă decât a ta :)

  PS: corecție în text. La „From” e adresa ei. Nicidecum nu are cum să fie a ta! A ta ar trebui să fie la „To”. (paragraful 3, imediat sub imagine)

 2. Ai dreptate, era „To” în loc de „From”. Am corectat.

  Nu știam de BCC, n-am folosit niciodată opțiunea. Acum m-am documentat. Mai simplu decât ce aveam eu în minte. Păcat că n-am întrebat-o.

  Nu cred însă că ai dreptate la altfel nu se poate, mai ales atunci când trimiți un mail de la tine de-acasă. De exemplu, e foarte simplu să-ți faci o identitate în RoundCube și să trimiți din căsuța ta “radu@domeniu.ro” un mesaj în care la expeditor să apară “alias@domeniul.ro”. Sigur că nu poți în RoundCube să modifici destinatarul, dar ideea rămâne: dacă ai control asupra headerului, poți scrie ce vrei tu în el, indiferent cui trimiți mailul.

  Dar e mai solid (și mai probabil) ce zici tu. Rămâne atunci chestia cu spamul, cade intenția de a-l masca. :)

 3. Din cate stiu eu BCC este tocmai o metoda de a preveni spamul intre destinatarii unui mesaj. Nu stii mereu cu cine ai de-a face. Unul din destinatari au putea folosi lista de mailuri in alte scopuri- sa o vanda, de ex. Din acest motiv se foloseste BCC.

 4. Păi este o metodă de a proteja adresele destinatarilor, într-adevăr. Deci să-i mulțumesc Sabinei că în mailul cu care m-a spamat, a avut grijă să-mi ascundă adresa față de ceilalți, astfel încât să nu mă spameze și ei pe viitor? :)

Leave a Reply