Vreau să vă spun ceva

N-am mai scris demult, știu.1 Nu-i nimic, o fac acum. Într-un panou de control2 care arată să zic așa mai intens, adică are un contrast mai puternic, grație ultimei actualizări WordPress. Și care nu-mi place la fel de mult ca precedentul. Că veni vorba, n-am schimbat nici tema blogului, lucru pe care trebuie să-l fac având în vedere că momentan nu se poate da like. Dar nu despre asta voiam să vorbesc acum.

În caz că nu știți, cu câteva zile în urmă a avut loc o actualizare de PageRank. PageRank-ul este o măsură a încrederii pe care o are Google în site-ul vostru și este actualizat intern foarte des, doar că de publicat - Google nu-l publică decât din haști în paști. Ultimul update a avut loc în luna februarie, iar cel de acum a venit cu totul neașteptat, după ce Matt Cutts declarase (pe Twitter) că nu crede să mai fie vreun update anul acesta. Ulterior, tot Matt Cutts a declarat (tot pe Twitter) că „echipa” a lucrat la corectarea unui alt serviciu legat de motorul de căutare și cu ocazia asta a făcut un update:

matt cutts 6 dec 2013

Puteți să vă verificați evoluția sau involuția de exemplu pe acest site, din ce-am văzut majoritatea ați crescut (felicitări, Hapi, pentru noul PageRank!). Dar oricum, nici despre asta nu voiam să povestesc azi.

Mă iau cu vorba și mă trezesc abordând cu totul alte subiecte decât cele intenționate, poate pentru că mi-s gândurile plecate în altă parte, colindă prematur, influențate de faptul că, deși iarnă, politicienii noștri lucrează de zor pentru bunăstarea țării și scot proiecte pe bandă rulantă, cum ar fi acela de a introduce o taxă anuală pentru domeniile de pe .ro. Că se va ajunge la un moment dat aici, vă făceam previziuni acum câțiva ani. Dar forma în care doresc ei să implementeze această taxă este departe de a fi rezonabilă. Să-i lăsăm însă cu taxele lor, că nici despre asta nu voiam să vă vorbesc azi.

Cu atât mai mult cu cât recent a avut loc un alt eveniment în blogosferă, mult mai demn de-a fi menționat, și anume s-a închetat Superblogul. După care au trecut câteva zile și a urmat întâlnirea-petrecere de la Straja, după care au mai trecut vreo două zile și pe site s-a publicat clasamentul final. :lol: După care au mai trecut câteva zile și am scris eu articolul ăsta. Așa că nu pot s-o dau ca știre, dar nu-i nimic, că o s-o comentez.3 După cum vă spuneam acum două luni și ceva, Superblogul este o competiție blogosferică având un puternic caracter (chiar fundament) comercial. Totuși, este o competiție, și totuși, implică creativitate, o calitate de care prietenii mei virtuali nu duc lipsă. Ziceam atunci că dacă sunteți la mine în blogroll aveți șanse mari să accedeți pe podium, să vedem cum m-am descurcat cu prognoza. Alma nahe a pornit voinicește la drum, afirmând că imposibil ca juriul să nu fie sensibil la literatură de calitate, după care a făcut câteva contestații, după care a renunțat. Totuși, s-a clasat pe un meritoriu loc 108, în prima jumătate a concurenților. Sonia cu blogul ei de iarnă, deși depunctată de unii sponsori care n-au găsit la ea spoturile publicitare pe care le așteptau de la un bloger participant, pentru că, nu-i așa, ce sunt blogurile dacă nu un alt canal de publicitate, a ajuns totuși pe locul 13 în final, ratând aproape la mustață podiumul. Maya, o mai nouă feblețe de-a mea, autoare pe copacul cu vise, a prins locul 20. Maya a avut inocența de-a le spune sponsorilor pe cuprinsul unei bune părți de articol că practic pe ei nu-i interesează creativitatea ci reclama mascată, și nu și-a modificat articolul decât parțial, la insistențele mele. Ca să vă faceți însă o idee despre penița cu care scrie, vă recomand Tricoul de campion. În sfârșit, mai am în blogroll o concurentă, și anume Dana Lalici, autoare pe Sexul Slab. Dana s-a clasat prima. Adică la final a avut cel mai mare punctaj total, a luat premiul I cu coroniță, ceva produse, plus mărințiș în valoare de 4500 lei, deci practic a câștigat concursul, chit că ne spune că ea nu știe să câștige. Spumeg de furie, invidie și tot tacâmul, drept care o înjur cu Felicitări, Dano! :) Și cam asta a fost, nu cred c-am omis pe cineva, dacă mai sunteți trageți-mă de mânecă. Că oricum port tricou.

În concluzie, mă pot angaja ca prezentator meteo. Dar ca ce chestie să mă angajez eu ca prezentator meteo, când în primul rând nu mi-a oferit nimeni postul și-n al doilea n-aș fi prezis în ruptul capului că Winamp se va închide? Că de fapt, asta voiam eu să vă spun azi.

  1. aici; am scris prin alte părți []
  2. eu îmi scriu textele direct pe blog; nu folosesc M$ Word pentru asta, și nici nu-l am instalat pe calculator []
  3. Circulă o vorbă prin mass-media cum că dacă un eveniment e mai vechi de o zi, nu-l poți da ca știre, poți cel mult să-l comentezi. Evident, o prostie. []

17 comentarii

  1. Lotus, cele două penalizări (20 de puncte în total) mi se datorează doar mie. Am uitat să îmi înscriu articolele pe platformă deși le scrisesem cu mult timp înainte. Ce m-a scos din cursă a fost punctajul de la Tentații irezistibile. Un 55 (după contestație) care mă aruncase, la un moment dat, undeva dincolo de locul 60. Dar este istorie acum, totul. :) Marele câștig a fost întâlnirea mea cu niște oameni frumoși, dar și concluzia că acest concurs nu mi se potrivește. Și dacă tot ai pomenit de Maya… Tricoul de campion a fost articolul meu preferat, dintre multele pe care le-am citit pe parcursul acestei competiții.

  2. Calculele acestea nu mai au importanță acum. :) Din punctul meu de vedere 13 sau 9 e totuna. Locurile bune sunt cele de pe podium. :) Am acordat destul de puțin timp acestui concurs și chiar am vrut să abandonez după nota mică despre care ți-am spus. Pentru că mi s-a părut nedreaptă. Mă bucur că nu am făcut-o. Straja mi-a oferit prilejul să cunosc oameni pe care îmi doream să îi văd face to face. :)

  3. Bineînțeles, am savurat și conținutul, dar jos pălăria pentru încheiere! :D

    IAr despre SuperBlog… nu m-a tentat niciodată fiindcă e vorba de prea multă reclamă. Nu am atâta răbdare să scriu reclame …. și nici ultra mega creativ nu sunt, așa că am decis că nu-i de mine :D

    Felicitări participanților!

  4. Apăi. măi Lotus, eu nu m-am simțit prea mândră de mine, modificând câte ceva din acel articol, dar titlul “Scopul scuză mijloacele”, spunea tot, și despre mine , și despre competiție. Tricoul de campion, contrar așteptărilor și a celor peste 5000 de vizualizări, nu a avut prea mare impact asupra sponsorului, cum nici cutiuța mea magică nu a făcut mare magie. Asta este, am învățat multe, poate data viitoare te vei mândri cu mine, dat fiind că am fost eleva ta silitoare și voi mai fi.

  5. după cum văd: chiar eşti bun de prezentator meteo! :D
    şi mă gândeam să scriu la un moment dat, acum că totul s-a încheiat, de ce literatura nu este advertorial şi ce este creaţia de advertorial de fapt. dar cum ne pregătim de sărbători şi superbloggerii îşi trag sufletele, cred că o să amân pe anul ce vine… an în care, ştiu deja, o să participi şi tu. :P

  6. Ah, nimeni nu injura ca tine…multumesc!!
    Tricoul de campion al Mayei mi s-a parut si mie un articol genial, ce au apreciat sponsorii la etapa aceea nu am nici cea mai vaga idee, dar, avand in vedere ca pt mine zarurile erau aruncate, nu m-am mai obosit sa analizez.
    Analizand asa, ce ai scris tu pe aici, ajung la concluzia ca cei din blog-roll-ul tau au succes la SuperBlog. Vei primi in curand cereri in acest sens…numai sa vina primavara…

  7. Al naibii Google, nu-i castig deloc increderea! Nu ma creste si pe mine deloc… Sa incerc cu o spaga romaneasca, poate cu o tzuica de Valeni? :)
    II felicit pe toti participantii si castigatorii de la Super blog dar…bine ca s-a terminat!9probabil vorbeste invidia de neparticipant din mine) :)

  8. @Radu Clapa

    Las’ că am văzut și ceva cu ambasador zorile și din ăstea (Blogal Initiative). Care-s tot un fel de advertoriale, doar că fără creativitate. :lol:

    @Maya

    Eu zic să participi pe un blog secundar, unde să le faci reclame. Altfel, dacă scrii foarte frumos nu vei primi puncte (ca la Tricoul de campion), dacă scrii ce vor ei îți vei strica blogul.

    @psi

    N-am zis că o să particip. Am zis că poate.

    @cuvânta

    Da, și tu, și Antonela a primit PR, felicitări tuturor! Nu v-am menționat pe toate, doar pe Hapi, care m-a întrebat de câteva ori când i se transferă PR-ul de pe vechiul domeniu, deci știu că își dorea mult asta. :)

    @Dana Lalici

    Nu știu cu primitul de cereri, ideea nu-i că eu aș fi ceva mentor pentru blogeri ci că am adăugat în blogroll persoane care scriu bine. Drept care vă invit să mai dați o raită pe pagina aia. Și asta nu-i analiză, că-i articol scris în grabă. Despre Winamp. :P

    @adelinailiescu

    Treci la liberali! Oricum, ai PR 3. :)

  9. Stiu ca am PR3 da’ 3 nu-i nota de trecere, macar un 5 de mila sa-mi fi dat…Lasa ca vin sa-mi dau corijenta! Mai invat pe aici, pe la tine cum se face si…hai, ca nu mai am mult pana la 10! Exista si 10? :))

  10. Lotusule drag tu stii ca pe chilotoii cu PRul meu tot 3 scria. Si tot asa va scrie ca nu pot sa pun linkuri si sa gugulesc ce nu-mi place. N-am zis ce “nu-i bun” ci ce “nu-mi place” . Daca mai vreau chirurgie estetica si intentionez sa-mi creasca ,ne umplem de linkuri ca e la moda dar ma mai gandesc .
    Sunt bloguri fara PR sau cu PR 1 pe care le citesc cu multa placere si bloguri cu PR mare, pline de publicitate – pe care-o intalnesc peste tot iar pe net ma cam feresc de ea. Totul cu moderatie, emblema-sper sa nu o pierd

    Dana te felicit sincer! Nu am urmarit ritmul competitiei desi asa mi-am propus, n-am percutat din cauza timpului. Ma interesa partea de creativitate si departajare.

  11. @adelinailiescu

    Zece e maximul. Yahoo are parcă 8. Deci 3 e bun. Dar dacă vrei să înveți puțină „mecanică Google”, sigur că ai șanse mai mari să îl crești. :) Vezi și răspunsul pentru Hapi.

    @Hapi

    Google nu evaluează calitatea unui text. Motivul principal este că n-are cum. Google evaluează relevanța unui text. Câtă lume vorbește despre el, adică îi pune link. Sigur că, indirect, având texte de calitate vei primi și linkuri. Dar neavând texte de calitate, poți obține același PR promovându-te mai bine (probabil un blog scris de Guță ar avea mulți fani) sau obținând în mod artificial linkuri.

  12. “Sigur că, indirect, având texte de calitate vei primi și linkuri” punct lovit

    Eu sheruiesc textele pe care le consider de calitate

  13. Ei, uite că n-am ştiut cât mă preţuieşte tata Google, noroc cu tine, aşa am aflat! :) Două punctişoare peste cel deja avut, în juma de an, e bine? Nici că-mi pasă. :)) Eh! Glumesc. Îmi pasă aşa-şi-aşa. Eu mă umflam în pene că ofer calitate cititorilor, şi tu, colea prin comentarii, spui că nu se ţine cont de asta. Apăi … fie ce-o fi! Eu oricum nu-mi schimb toaleta. ;)
    Chiar că ai lipsit de pe-aci. Totuşi ai venit cu noutăţi, chestii-trestii interesante. Mă bucur pentru Dana, după atâta “chin” a ieşit şi soarele. Nu simpatizez cu genul acesta de activităţi, alţii pot, bravo lor, iată că n-o fac în zadar. Până la urmă, contează ce-ţi doreşti în acest spaţiu virtual, cu blogul, cu articolele etc. Eu nu mai vreau nimic. M-a “premiat” şi Google, ce-mi mai trebuie, tichie cu mărgăritar?
    Sunt încântată că m-ai tras de mânecă. Am roşit toată-toată … de bucurie, evident. Hai, să te țuc!

  14. Se ține cont și de calitate, de fapt asta contează. Tu pe baza calității ai obținut PageRank 3, în timp ce alții plătesc advertoriale cu linkuri spre ei ca să obțină același PR. Deci ține-o tot așa! :)

    Legat de absență, mi-am făcut niște bloguri secundare pe care public advertoriale. Sunt mai mult business decât bloguri (pentru mine) și nu-i o activitate la fel de plăcută ca scrisul aici, dar ies bani. Prin urmare, aici postez mai rar.

Leave a Reply