Munții noștri aur poartă

Noi cerșim din poartă-n poartă. Unii atenție, alții milă. Tipa din clipul de mai jos cerșește indulgență pentru Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), compania interesată de resursele de aur de la Roșia Montană:

Clipul a rulat acum 2 ani pe la televiziuni. Mno, sponsorizat de RMGC. Acum îmi pun întrebarea: oare o fi pe bune? Oare o fi reclamă? Văzându-l așa, fără să-l pot corela cu nimic, sunt înclinat să-l cred, adică te sensibilizează. Uite ce buni sunt cei de la RMGC și cum luptă ei să înceapă mineritul cu cianuri acolo, pentru a le asigura localnicilor joburi. Că doară de aia vor să extragă respectivul aur, pentru a crea locuri de muncă, nu de alta. Și cum îi așteaptă oamenii, ca pe singura lor speranță.

Protagonista, pe numele ei Sanda Lungu, nu s-a limitat la ce vedeți mai sus, ci anul trecut a trimis o scrisoare deschisă actriței Maia Morgenstern, că adică de ce se pronunță ea împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană fără să se gândească la sărmanele destine pe care le condamnă în acest fel. Ia să-l vedem:

Mă scuzați, aici nu e clipul ci felul în care televiziunea l-a reflectat. Să vedem deci originalul, sau originala:

În comunism metoda predilectă de a controla informația era cenzura. O știre delicată nu avea voie să devină publică, încercarea trebuia oprită din fașă. Și existau mijloacele de a o stopa, comunism fiind. În democrație e ceva mai greu, deoarece avem presă, internet, acces liber la informație. Dar să nu credeți că cu asta gata, au dat faliment serviciile secrete. Acum informațiile sensibile sunt sterilizate prin dezinformare. Află cineva o chestie care nu trebuie să transpire, nu prea o mai poți cenzura, că o postează respectivul pe forumuri, pe bloguri, pe twitter etc. Și atunci ce faci? Lansezi alte 5 teorii (care se bat cap în cap cu prima și între ele) și le promovezi puternic în mass-media, până nu mai știe omul simplu ce să creadă.

Roșia Montană este una din bijuteriile României, prin conținutul bogat în aur. RMGC dorește să ia aurul din această zonă, statul român urmând a primi o infimă parte. În plus, exploatarea se va face nu clasic, ci intensiv, folosindu-se cianuri la separarea aurului de restul materialelor. Cianurile sunt foarte toxice.

Proiectul a întâmpinat o puternică opoziție încă de la început, iar aici mertită menționați cei de la Salvați Roșia Montană. În replică, RMGC a sponsorizat crearea mai multor ONG-uri locale, precum și promovarea în mass-media a ideii că exploatarea pe care o realizează ei reprezintă de fapt un lucru bun, o șansă acordată oamenilor din zonă prin dezvoltarea economiei locale. Ce șansă? Se sărăcește țara cu tone de aur, se distrug pe termen lung câțiva munți, se otrăvesc câteva ape, poate și Dunărea, iar în schimb se creează maxim 200 locuri de muncă? Cum înclină balanța în ochii voștri?

Revenind la Sanda Lungu apropo de clipurile de mai sus, circulă vorba prin popor că din croșetatul de ciorapi și-a luat o Skoda Fabia și că fiica ei merge la școală cu un Volkswagen. Acum, despre zvonuri știți cum se zice, reflectă tendința umană de a exagera. Să rămânem așadar la lucruri concrete:

Bună dimineața, drag popor.

Update. Din păcate, aflu de la vax-albina că proiectul de minerit a fost aprobat. Vă recomand de asemenea să lecturați Ponta a declanșat războiul civil. [...] „Dreptul” la tâlhărie de pe voxpublica, site de unde am preluat imaginea de mai jos:

Pontaur

12 comentarii

 1. După ce-am citit ce ai scris despre şi-am şi văzut, că nu se putea una fără alta dacă voiam să pun cevaurile împreună, aşa îmi vine să mă duc la Roşia Montană şi să bat din poartă în poartă şi să le spun că dacă într-adevăr vor să devină o dramă cu adevărat, da’ una cu contuzii, nu aşa, nu au decât să aleagă “dezvoltarea economiei locale”.

 2. @Alma

  Sigur că da, e o falsă problemă. Nu în sensul că n-o duc rău, dar hai să mă apuc și eu să ies la televizor și să spun câte salarii medii îmi trebuie pentru a-mi lua un apartament…

  Apoi, am înțeles că nu-i nu-știu-ce populație acolo, mai ales acum.

  @Punct și virgulă

  Mi-a zis cineva că nu-i place Times New Roman deoarece unii au tendința de a lua tot ce scrie acolo drept real. Nu știu despre asta dar știu că mulți se uită la Schimb de mame, soacre, nurori sau ce emisiuni de genul ăsta mai sunt. Și trăiesc drama!

  Drama unei mame care o duce foarte greu pentru că nu are de lucru în Roșia Montană. Între timp, drama e puțin în altă zonă.

 3. @Camelia

  Jocul e puțin mai mare decât îl pot duce și arbitra locuitorii Roșiei Montane. Activiștii de la Salvați Roșia Montană depun eforturi pentru includerea zonei pe lista patrimoniului mondial UNESCO, din păcate inițiativele se blochează undeva pe masa guvernanților. În timpul ăsta RMGC plătește reclame și mitinguri false pentru a schimba opinia publică, sau cel puțin pentru a năuci oamenii.

 4. Cui îi pasă de părerile oamenilor de rând? Iar mass-media (în special televiziunea) e mijlocul perfect de manipulare în masă, de îndobitocire. Era o chestiune de timp ca proiectul să fie aprobat. Cred că ne va afecta pe toţi această decizie luată fără să se ţină cont de voinţa poporului sau de consecinţe.

 5. Păi în mod cert ne va afecta pe toți. Dar chiar dacă nu le pasă de părerile noastre decât la alegeri, uneori buturuga mică răstoarnă carul mare.

 6. Parca privim numai la ziua de maine si nu ne pasa ca va veni si cea de poimaine! Exploatarea va dura doar cativa ani, va crea cateva sute de locuri de munca, profitul nu va ramane la noi si apoi? Aceiasi locuitori se vor jelii ca au ramas pe drumuri si ca toata zona e distrusa. Ieri ascultam o emisiune chiar pe tema asta si lumea din zona se vaita ca nu e altceva de facut acolo. Dar daca n-ar fi fost aurul(desi cica nu aurul e cel mai important!) ce faceau? In zona nu s-a mai investit nimic, nu s-a mai dat nici o autorizatie tocmai pentr a-i aduce pe oameni in sapa de lemn sa accepte orice.
  Da, unii vor lua aurul, altii isi vor lua functiile promise si noi vom ramane cu dezastrul. Ca de obicei…

 7. Gașca are și români în compoziție, doar că nu oameni de ăștia ca mine și ca tine. Adică nu blogări. Ci întreprinzători. Sau mnoa, politicieni.

Leave a Reply