Despre multele feluri de bloguri

Care-s două. Da, toate blogurile de sub soare, indiferent că sunt bloguri de succes sau de Doamne-ajută, bloguri individuale sau de grup, bloguri de filme sau de tehnologie, sunt, în funcție de cui i se adresează articolele de pe ele, de două tipuri: bloguri scrise pentru Google și bloguri scrise pentru cititori.1

În general, blogărul care scrie pentru Google înțelege destul de bine cum funcționează motoarele de căutare, care sunt principiile de bază SEO și ce înseamnă bounce rate; acesta este micul lui avantaj tehnic. În contrast, blogărul care scrie pentru cititori are adeseori un total habarnism și o pură lipsă de interes pentru circuitele și uleiul de sub capota blogului; aceasta este marea lui binecuvântare.

Una din principalele prejudecăți de pe internet e că Google ar fi o simplă colecție de scripturi lipsite de viață. Fals. Google este o entitate vie, la fel de reală ca mine, ca tine și ca oricine altcineva. În particular, are propriile lui afinități, repulsii și slăbiciuni. Pe care blogărul din prima categorie le cunoaște și le fructifică la maxim. Astfel, blogul lui va ajunge foarte repede în grațiile motorului de căutare, care, ignorând cu seninătate eventuala lipsă de substanță a articolelor de pe el, îi va trimite trafic. Totuși, blogărul va avea la un moment dat de rezolvat problema conversiei vizitatorilor din Google  în cititori fideli, asta fiind de altfel principala lui problemă.2

Blogul din a doua categorie are o cu totul altă dinamică. La început el nu primește trafic aproape deloc din Google, însă obține relativ repede cititori stabili. Pe măsură ce numărul acestora crește, iar ei îi pun linkuri pe propriile bloguri, Google începe și el, sontâc-șontâc, să îi trimită tot mai mult trafic. De data asta însă, traficul nu mai este relevant pentru blog, căci Google acum nu mai girează pentru ci doar recunoaște calitatea blogului, deja atestată de alții.

O parte din cititorii ajunși via Google pe un blog de tipul 2, se vor lipi în mod firesc de el, fără ca autorul lui să facă vreun efort  în acest sens. În ce-i privește pe restul, este mai bine ca ei să fie lăsați să plece; orice încercare de a-i păstra nu va face decât să saboteze blogul la toate nivelele.

Blogărul de primul tip pornește din vid și are șansa ca, după un lung drum, să ajungă totuși undeva. În ce-l privește pe blogărul de tipul al doilea, el pornește deja de undeva și are posibilitatea să ajungă oriunde.

 1. Aparent există și o a treia categorie, a celor scrise pentru tine însuți. Într-adevăr, unii blogări scriu pentru a se descărca sau țin jurnale private online. Totuși, la o scrutare mai atentă, ele cad la rândul-le în cea de-a doua categorie, din motive pe care n-o să le expun aici. []
 2. Teoretic vorbind, acest lucru n-ar trebui să fie foarte greu; singura condiție care s-ar pune e ca blogărul în cauză să fie plasat undeva peste nivelul 0 - să zicem la 1. Atunci, o parte din cititorii de nivel 0 trimiși de Google îi vor rămâne. Problema însă va apare cu timpul, odată ce alte persoane de pe nivelul 1 își vor deschide bloguri. []

14 comentarii

 1. Doamne, ce binecuvantata sunt!:)) Si daca m-as stradui tot n-as intelege cum functioneaza traficul asta. Eu de-aia n-am nici carnet de conducere, ca nu ma pricep sa respect prea multe reguli… Acum cateva luni ma uitam ca “curca-n lemne” cand se laudau unii cu unicii lor si mi-era ciuda ca n-am si eu asa ceva, ma gandeam ca e vreo distinctie, ceva.:)
  Si e asa de bine sa scrii si sa te citesti intre prieteni, sa nu dea iama toti zevzecii rataciti!

 2. E bine și să cunoști ceva chestii tehnice. Dar nu aia-i esența. În cazul tău, faptul că ai Page Rank 3 este doar o confirmare a calității scrisului. :)

 3. Foarte fain articolul asta. M-am mai dumirit si eu putin cam cum merg lucrurile. Ai avut dreptate sa-mi spui sa nu ma mai stresez. Daca-mi bat prea mult capul cu asemenea strategii, nu mai am timp sa scriu :))

 4. Si daca incerci sa combini sanatos cele doua? Si pentru nenea Goagal dar si pentru cititor? Eu cred ca acolo e cheia succesului.

 5. Poți să le combini, dar numai până la un anumit punct; numai la suprafață. În profunzime, îți va fi mai drag fie Google, fie cititorii.

  Iar dacă Google îți e mai drag, sigur că vei avea succes prin combinarea lor, dar succesul va fi și el oarecum de suprafață.

 6. Vreau si eu sa stiu daca page rank 2 e mai rau sau mai bun decat page rank 3, si de fapt ce inseamna aceasta nota, e ca si cum te afli in grupa de 3 milioane de bloggeri (la nivel global) care apar pe pagina 2 sau 3 a lui Google daca cineva cauta ceva la intamplare de gen “reteta de varza murata” in Google pe lb tagalog si da, de ex, peste blogul meu in lb romana pe pagina a 2-a ? Asa ceva mie chiar mi-ar place daca cineva ar cauta reteta de varza murata pe lb tagalog si sa dea de blogul meu, chiar daca eu nu am nici o reteta pe blogul meu dar e posibil sa fi folosit expresia “varza murata” sau mai probabil doar “varza” in vreun articol sau comentariu pe undeva pe Internet ! Am intrebat si pt ca eu am cautat rankingul blogului meu care e majoritar in lb romana cu un motor de cautat acest fel de ranking care era in lb engleza si mi-a zis ca am nota 2, numai ca nu stiu ce inseamna asta pt ca sunt sigur ca inca minim 7 milioane de bloggeri, mai probabil chiar 70 de milioane la nivel global, au luat aceeasi nota. Nu intreb pt ca am interese comerciale sau jurnalistice propriu-zise, (desi sunt constient ca exista o etica jurnalistica minima de urmat ca blogger, pt ca totusi blogurile fac teoretic parte din mass-media, si in legatura cu asta de ex eu incerc sa pun cateva linkuri educative la wikipedia, sau incerc sa scriu in general articole optimiste, nu numai din alea de scandal, etc, adica incerc sa am o tinuta frumoasa in public atunci cand scriu majoritar despre mine, ca despre altceva nu stiu ce as putea scrie, ca doar nu sunt specialist in nimica astfel incat sa pot sa scriu despre altceva decat despre mine sau cel mult uneori mai scriu despre ce mai citesc de pe wikipedia de ex daca e aniversarea vreunui personaj istoric care mi se pare interesant, sau e o sarbatoare nationala simpatica), doar intrebam din cea mai mare cuuriozitate.

 7. Da, ai Page Rank (PR) 2 la blog.

  PR-ul este una din măsurile (că mai sunt și altele) calității unui site, așa cum o vede Google; poate fi de la 0 la 10, majoritatea site-urilor având 0. Metoda de calcul e oarecum complexă dar în linii mari, cu cât există mai multe linkuri spre blogul tău, și cu cât blogurile care îți pun linkuri au la rândul lor PR mare, cu atât vei sta și tu mai bine. Pentru că, zice Google, iată, atâta lume a scris despre el, i-a pus link, deci trebuie să fie ceva de calitate ce scrie el.

  Așa în mare, dacă amândoi scriem un articol despre „amnare” și cineva caută pe Google acest cuvânt, iar blogul tău are PR mai mare decât blogul meu, atunci articolul tău va apare în rezultate mai sus decât al meu.

  Dar dacă articolul tău conține acest cuvânt doar în treacăt, sau fără legătură cu subiectul principal al textului, atunci nu vei apare deasupra mea. Google este destul de inteligent ca să-și dea seama de asta.

 8. eu sunt la categoria a doua, sau a treia. pe-acolo, pe undeva, ca nici nu postez regulat.
  cat despre Guagal, treaba lui :)

Leave a Reply