Visul

Se spune că într-o noapte un împărat, sau poate un mare înțelept, sau să fi fost un mare prost, ori doar un simplu oarecare - nu-mi mai aduc bine aminte cine sau ce era - în orice caz el s-a culcat în noaptea aia și a visat că e un fluture.

În vis totul părea la locul lui, iar el era perfect convins de realitatea faptului că-i un fluture. Ceea ce, de altfel, este și normal în cazul viselor.

După ce s-a trezit, a avut un șoc, neputându-și răspunde dacă e om care a visat că-i fluture sau fluture care visează că-i om.

6 comentarii

 1. Ei, nu-i chiar așa! De mare. :) Povestirea este simplistă, visul pune la îndoială realitatea percepțiilor noastre din starea de veghe. Stare în care noi suntem absolut convinși de realitatea a ceea ce numim real. Exact ca și-n vis. :)

  Se zice că pe respectivul chiar l-a marcat întrebarea asta.

 2. Acel om era Lao-Zi, după unele păreri. El voia să sublinieze doar că lumea, așa cum o știm, este o iluzie – la fel ca visul. De fapt, dacă o reducem la esență – și esența fiind conștiința gânditoare – nu putem ști care dintre lumi este cea reală, întrucât conștiința le crează pe ambele. Numai că în cazul lumii zise ”reale”, procesul e mai puțin vizibil.

  Foarte interesantă problemă ! Suntem noi oare mai reali decât cei din visul nostru ? Andrei Pleșu spunea și el că ”real” este, de fapt, ceea ce are efect asupra noastră. În acest sens, trăirile intense sunt reale, chiar dacă aparțin unui vis.
  De aici, calea e deschisă unei întregi filosofii privind realitatea, sau lipsa de realitate, a vieții. :)

 3. @Punct şi virgulă

  Acum nu știu, dar pe principiul că-i blogul meu și am voie să fabulez, în vis probabil nu exista decât un singur fel de fluturi, al cărui ilustru reprezentant era și el. În starea de veghe probabil nu există decât două tipuri de fluturi, cei de zi și cei de noapte. Și florile. :)

  Sau poate înainte era o simplă omidă, și apoi visul l-a transformat.

  Oricum, „problema” nu este de logică, ci de perspectivă. Iar perspectiva se schimbă de fiecare dată. Peștele e convins că noi trăim în aer. :)

  @Florina

  Nu mă interesează ce voia să sublinieze el, aici deja suntem în faza în care repovestește visul altora, sau așa se pare. Mă interesează momentul visului în sine, sau al trezirii din vis, în care el însuși a fost buimăcit! Nu vreau răspunsuri, vreau întrebări. :)

Leave a Reply