Locație

În DEX '98 cuvântul locație înseamnă „închiriere”. Mai înseamnă „chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară”. Și mai are un sens juridic, acela de „contract prin care una dintre părți se obligă să procure și să asigure celeilalte părți folosința unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani”. Altfel și mai simplu spus, locație înseamnă chirie, închiriere sau taxă de închiriere.

Altceva nu înseamnă.

În particular, locație nu înseamnă loc, precum nici localitate sau, încă nici pe atât, spațiu. Nefiind traducerea termenului englezesc location, cu care seamănă dar din care nu răsare. Adică provine. Locație are rădăcini franco-latine.

Oricum, având în vedere faptul că uzul dă norma, s-ar putea să însemne pe viitor. Astfel dexonline ne informează că există deja o definiție de dicționar cu sensul de „loc anume, precis determinat” (DEX 2009).

Mai jos redau un fragment din Interviu cu filologul Rodica Zafiu despre cuvinte la moda, snobism si clisee.

Sunt cititori ai Hotnews.ro ce acuză folosirea cuvântului „locaţie” în diferite texte. Cu ce sens ar trebui folosit?

Nu poţi alunga împrumuturile necesare şi nici chiar împrumuturile la modă, pentru că, dacă acestea încep să circule, înseamnă că nu sunt cu totul inutile: înlocuiesc o formulă mai lungă, se specializează pentru o nuanţă de sens, conotează ceva suplimentar. Cuvântul „locaţie” este mai precis decât cuvântul „loc”, într-un context de tipul: „pentru un utilaj s-a găsit o anume locaţie”. Folosirea cuvântului cu sensul de „(am)plasare” este deci justificată. Nu poţi să aduci ca argument împotrivă DEX-ul, a cărui ultimă ediţie datează din 1996. De atunci au intrat în limbă multe cuvinte noi.

Dar nu trebuie să acceptăm ca „locaţie” să înlocuiască termenul „loc”, în exemple ridicole, de felul „Cei doi îndrăgostiţi şi-au vorbit într-o locaţie din pădure”. Sunt multe cuvinte la modă, folosite în exces şi în contexte nepotrivite.

În încheiere țin să vă anunț că serverul pe care se află acest blog va suferi mâine o operație de amplasare într-o nouă locație, în urma căreia starea lui generală, deja foarte bună, se va îmbunătăți. La această operație eu nu voi da nici o șpagă.

Se preconizează că operația va dura maxim 6 ore, dar cum eu sunt un optimist incurabil, anticipez chestii neprevăzute pe parcurs; în acest timp serverul va fi ținut sub anestezie.1 Deci mâine (sau în viitorul foarte apropiat) e posibil ca întrebările pe care le veți adresa blogului să primească răspunsuri evazive sau să nu primească nici un răspuns.

Don't worry, we'll be back.

 1. Evident, nu se schimbă nici adresa blogului, nici nimic altceva; va fi doar pus pe stand-by câteva ore. []

8 comentarii

 1. Și tu te muți?

  Eu recunosc faptul că folosesc „locație” greșit față de ce indică DEX-ul, adică mi se pare că împrumutul din englezescul „location” e binevenit și toată lumea înțelege contextul. Nu cred că e cineva care să înțeleagă greșit.

  Că e greșit sau nu.. îmi asum vina. Și eu voi muta blogul într-o nouă locație, ca să zic așa :P

 2. Păi ai zis că rămâi pe Blogger. Deci schimbi tema, sau eventual contul? :)

  Eu nu mă mut, se mută serverul care îmi hostează blogul. Deci se mută hostul. :)

 3. Nu-mi place că n-ai buton de reply :P

  Da, rămân pe aceeași platformă, dar mă mut pe un alt blog. practic mut totul pe un blog creeat de la zero. Tot înseamnă articole, comentarii, template și la final numele de domeniu și redirecționările. Sper să-mi iasă. La un moment dat, pentru o anumită perioadă, voi avea blogul inactiv, dar sper să nu mă afecteze prea tare în statistici și indexări google… cine știe

  Oricum, așa cum spuneam și pe blogul meu, mutarea va dura destul de mult pentru că nu am timpul necesar să mă ocup doar de asta :(

 4. Pe WordPress poți avea reply la reply la reply de câte ori vrei tu; mie nu-mi plac așa de mult așa că le-am scos. Mi se pare mai cursivă conversația în felul ăsta, pe un singur nivel. Cu reply-uri ai n dialoguri în 2; aici ai o conferință. Chestie de gust.

  Nu știu cum poți muta comentariile… Sigur nu e ceva de la setări? De la feed de acolo? Sunt câteva chichițe.

  Ai încercat să scoți Feedburner-ul? Să lași doar RSS-ul simplu, Atom.

Leave a Reply