Dreptul la proprietate

Știți că a circulat într-o vreme ideea de a se introduce o taxă pe terenurile nelucrate? Că adică privezi comunitatea de niște foloase pe care le-ar putea obține de pe urma cultivării, arării etc a terenului în cauză. Sigur că asta vine pe ici pe colo, și anume în punctele esențiale, în contradicție - zic eu - cu dreptul la proprietate. Dar și dreptul la proprietate vine în contradicție cu ideea de a taxa terenurile nelucrate, care idee ar aduce bani la buget. Așa că s-a discutat.

Mnoa, pe vremea aia eu mă pronunțam înpotriva taxării pe un agregator de bloguri care nu va muri niciodată dar care între timp a tras pe dreapta. Unul din argumentele mele a fost legat de soțiile parlamentarilor. Ai soție? Bun. Faci suficient sex cu ea? Nu? Impozit. Sau dă-o în folosință. Poate vrea altul s-o facă fericită și să procreeze. Sau ce, vreți să ziceți că pentru politicieni soția reprezintă mai mult decât un obiect?

Desigur că argumente mai sunt. Ai blog? Scrii pe el cel puțin la fel de des ca mine? Nu? Impozit. Ești într-o funcție de conducere? Cum ar fi chiar la cârma țării? Ai materie cenușie? Mere' treaba bine în țară? Nu? Scoate banu'. Et caetera.

Timpul a trecut și subiectul a murit, până azi, când, colindând pe net, am fost plăcut surprins să constat că mai există cel puțin un blogăr care-mi împărtășește opiniile. Textul domniei sale îl puteți citi pe Logosfera, în cadrul paginii Dreptul la sărăcie.

10 comentarii

 1. Amice, da-mi voie sa-ti spun ca aberezi cu gratie. Eu inteleg ca tu vrei sa faci umor, da’ nu-ti iese. Din pacate nu-ti iese nici daca tratezi subiectul serios. Nevasta-ta (pe care am inteles ca n-o ai) nu este proprietatea ta. Terenul insa da. Asta daca discutam strict juridic. Restul e blogareala mai mult sau mai putin nereusita.

 2. A, păi eu nu discutam strict juridic. Strict juridic, dacă se bagă o astfel de taxă rezultă că ea e perfect în regulă și e ilegal să i te sustragi în caz că deții terenuri nelucrate. Juridicul fluctuează, și anume fix în funcție de legile și deciziile parlamentarilor; nu poți prin urmare să justifici aceste legi prin juridic. Trebuie să mergi mai în profunzime, la ce anume ar trebui să reflecte ele.

  Juridic soția nu este proprietatea soțului; dacă însă o să citești articolele precedente, o să observi că în anumite zone ale globului viața bate juridicul. Lăsând asta la o parte, blogul este proprietatea ta, nu? Scrii suficient de des pe el? Sau ai mai rărit-o? Ori chiar l-ai abandonat? Păi ești bun de plată, că doară blogul poate contribui la ridicarea nivelului intelectual și cultural al internauților. Și-i proprietatea ta. Nescriind pe el, tu refuzi să ajuți comunitatea în care trăiești.

  Noțiunea cu schepsis de aici nu-i soția ci proprietatea. Tu te-ai împotmolit la analogia respectivă și n-ai mai ajuns la esență.

 3. Auzisem de taxa asta dar nu mai stiu nimic de ea ca nu m-a interesat subiectul
  Stii pentru cine e mai greu? Tot pentru aia de la tara care eventual nu mai pot munci dar nici nu-si pot vinde terenul situat la dracu in praznic si nici nu sunt prea multi doritori sa-l ia in arenda
  Lege de mantuiala.
  Decat daca ma insel – si-are niste reglementari minunate – cum nu se fac in Romania, de altfel!

 4. Nu știu cu reglementările, eu sunt împotriva unei astfel de taxe din principiu. Sigur că ai o responsabilitate, ca om, față de ceea ce ți se dă. Dar ești liber să ți-o manifești sau nu, în unele cazuri dacă ea nu există vei pierde darul avut. Asta însă nu-i treaba oamenilor să decidă. Iar ideea cum că nu există în univers suficiente și pentru noi, astfel încât dacă Ionică nu-și cultivă pământul noi nu putem să prosperăm și să fim fericiți, este și ea greșită.

 5. Nu ni s-a dat nimic….bunicii mei au muncit la colectiv o viata intreaba pt pamantul ala
  Da, daca ni s-ar da, am avea responsabilitati
  Dar cu proprietatea faci ce vrei
  daca doresti, pui ciupercute pe ea, pasti oi, sapi catre buricul pamantului- cat timp nu lezezi pe altii

 6. Înainte să pună taxe, să facă ceva pentru țara asta care să chiar miște lucrurile. Nu doar să mulgă lapte.

Leave a Reply