Faptul că am și bloguri pe Blogspot1 e o dovadă că nu sunt radicalist. Blogspot-ul (sau Blogger, cum l-a botezat Google după achiziție) este minunat pentru cei care doresc un serviciu de bloging simplu, complet și fără prea multe bătăi de cap. Foarte adevărat, pe Blogspot nu ai treabă cu găzduirea, actualizările softului/extensiilor, baza de date etc, se ocupă Google de tot, tu primești serviciul funcțional, la cheie și gratis. Mai jos o să prezint motivul principal pentru care, totuși, WordPress-ul2 constituie o alegere mai bună.
Pentru cei care nu știți, pe WordPress ai mult de furcă cu comentariile de tip spam. Pentru a lupta cu spamul, ca în orice domeniu, softul de bază vine cu câteva opțiuni simple (dar eficiente) în timp ce unii programatori au dezvoltat o serie de extensii (pluginuri) care de care mai sofisticate și mai puțin folositoare. Un astfel de plugin este și foarte popularul Akismet. Akismet-ul verifică fiecare comentariu lăsat de cineva (uitându-se la cuvintele din el, la statisticile colectate de pe alte bloguri etc) și eventual îl bagă la spam-uri.3 De exemplu un comentariu care conține "viagra" are toate șansele să ajungă acolo. Dar, oricât de bun ar fi4, Akismet nu este perfect. Iar simplul fapt că există o șansă (cât de mică) ca unele comentarii valide să fie marcate ca spam îi anulează aproape complet utilitatea, obligându-te să parcurgi lista de spam pentru a identifica comentariile bune. Dacă mai țineți cont de faptul că Akismet salvează o grămadă de date în MySql, puteți înțelege de ce nu mi-a plăcut și nu l-am utilizat niciodată.
Am preferat în schimb o opțiune simplă, oferită direct de nucleul Wordpres și aflată în panoul de control la secțiunea Discussion: Comment author must have a previously approved comment. Comentariile nou-veniților sunt puse în moderare; celelalte sunt aprobate automat. Frumos, curat, fără pluginuri sau alte complicații. Cu ce e mai dezavantajoasă parcurgerea unei liste de comentarii aflate în moderare față de parcurgerea unei liste de comentarii aflate în spam, cum era în cazul Akismet-ului? Ca de obicei, cele mai simple soluții se dovedesc a fi cele mai practice.
Deși opțiunea este la ani-lumină distanță față de mecanismele puse la dispoziție de Blogspot, ea rămâne nesatisfăcătoare. În continuare trebuia să parcurg o listă de comentarii pentru a tria grâul de neghină. Nu știu cât spam primiți voi, eu pe Blogspot primesc foarte puțin dar aici uneori găsesc mai mult de 10 comentarii spam pe zi. Așadar, deși blogul rămânea curat, îmi lua destul de mult timp și efort să verific lista de moderare. O soluție în acest sens o reprezintă pluginurile de tip CAPTCHA, care mi-ar fi rezolvat problema. Din păcate timpul și efortul meu ar fi fost transferate asupra comentatorilor, care ar fi trebuit să descifreze imagini alambicate la fiecare postare. Alte soluții nu sunt nici ele lipsite de dezavantaje. Spre exemplu alterarea fișierelor wordpress astfel încât blogul să nu mai semene a blog wordpress (și deci să fie o țintă mai mică pentru boții de spam) este dificil de menținut între actualizări și nu întru totul etică. Spre alt exemplu, până acum am folosit wp capthca free, un plugin ce utilizează mecanisme complicate pentru a detecta comentariile automate, dar care, din ce am observat, șterge și pingback-urile și trackback-urile5.
Și acum, în speranța că introducerea de mai sus nu v-a plictisit de tot6 și că v-ați regăsit întrucâtva în ea în calitate de blogări, să trecem la subiect. Sâmbătă, adică alaltăieri, am găsit un plugin intitulat Conditional CAPTCHA care, spre deosebire de celelalte pluginuri de acest tip, servește capcha doar comentariilor pe care Akismet le marchează ca spam. Și m-am gândit eu, care nu folosesc Akismet, în sinea mea: nu ar fi frumos un plugin care să servească capcha doar nou-veniților pe blog? Iar în caz că nu trec testul, să le arunce comentariile la coș? Adio comentarii spam din lista de moderare, adio timp pierdut, rămân în moderare doar comentariile valide sau, dacă dorim, ele se aprobă automat. În același timp comentatorii mai vechi nu au de completat nici o capthca. Toată lumea e fericită, mai puțin eu, că încă nu există pluginul.
Drept urmare, tot sâmbătă, adică tot alaltăieri, i-am scris un mail autorului acelui plugin, Samir, rugându-l să binevoiască a adăuga opțiunea respectivă. În aceeași zi mi-am făcut cont pe wordpress.org și am propus același lucru celor care se ocupă cu dezvoltarea wordpress-ului propriu-zis. Duminică, adică ieri, am primit un feedback cum că captcha nu va fi implementată niciodată în nucleu și că ideea mea ține de pluginuri. Tot duminică am primit și un răspuns la Samir, pe care dați-mi voie să vi-l citez:
Hi,
Thanks for your email. I think your suggestion is a great idea (and was surprised that I can't find any other captcha plugins that do this!). So I have added this feature to my plugin and have just released it (version 3.4). It no longer requires Akismet to be active, and will serve a captcha to all new commenters on your site.
Best wishes,
Samir
Și dacă tot m-am băgat în noroi, vorba aia, constatând că pluginul respectiv avea o traducere în română după care te dureau ochii, făcută probabil cu Google Translate de niște inși care în viașa lor n-au auzit o boabă românește, m-am pus pe gugălit cum se fac traducerile, ce-s ălea fișiere .mo și .po și am ajuns la poedit, pe care l-am și descărcat și cu care am și realizat traducerea (corectă) a respectivului plugin. Asta, cum scriam, ieri. Iar astăzi puteți descărca Conditional CAPTCHA for wordpress de pe pagina oficială cu traducerea mea în românește și cu mențiunea mea jos la traducători.
Am ajuns, în sfârșit, la concluzie, pe care o să v-o expun așa cum o văd eu. Nu vreau să intru în polemici așa că vă rog pe cei care nu sunteți de acord cu ea să-mi scuzați eventualele filtre din ochi. Iubiți blogări, WordPress-ul este mai bun decât Blogspot-ul pentru că este open source. Adică, printre altele, făcut de oameni pentru oameni. Imaginați-vă dacă le-aș fi scris celor de la Google să adauge opțiunea de a modera doar primul comentariu al oricărui vizitator, în cât timp aș fi primit un răspuns, în caz că l-aș fi primit? Și cam cum ar fi sunat el?
Un singur regret am, și anume că nu știu încă PHP astfel încât să fi implementat singur pluginul respectiv. Un lucru pe care intenționez să-l corectez în viitor.
- cum ar fi CineMatinal sau Life is Good [↩]
- și când scriu WordPress nu mă refer la wordpress.com ci la platforma WordPress, mai exact la blogurile găzduite pe domeniu propriu care folosesc această platformă, cum este Simplu [↩]
- În WordPress un comentariu poate fi: pending (în moderare), approved (vizibil pe blog), spam (suspect de spam) și trashed (în coșul de gunoi). [↩]
- și este bun, atât de bun încât a ajuns să fie livrat la pachet cu kitul de instalare WordPress [↩]
- notificări automate primite sub formă de comentarii când altcineva te-a menționat (cu link) într-un articol de pe blogul lui [↩]
- cea ce, având în vedere că încă mai citiți, nu cred să fie cazul [↩]
mulțam. bag și eu mustețile să văd ce și cum și îl instalez.
și o să te mai întreb eu ce plugin folosești pentru mutrele din yahoo… dacă vrei să-mi spui.
este foarte simplu de setat.
pentru mutre folosesc Yahoo! Emoticons for Custom Smilies 2.3 care deja cică-i și vechi. din câte rețin sunt ceva chichițe la instalare, e posibil să fie necesară mutarea imaginilor într-un anumit dosar, citește cu atenție instrucțiunile de instalare.
dar sunt multe alte pluginuri similare. unele tot pentru yahoo, altele cu desene mai puțin convenționale, ca de exemplu: 1, 2, 3. mergi la pluginuri și scrie emoticons sau smiley și o să găsești o grămadă…
Eu sunt pe platforma gratuită, deși poate lucrurile nu sunt foarte diferite. Opțiunea de moderare a primului comentariu în cazul nou-veniților mi-e și mie activată și sunt mulțumită. Nu mă pot plânge de spam-uri, ce-i drept.
Inițial, am avut blogul pe blogspot și eu, dar l-am mutat. Aveam o temă preferată acolo care m-a ținut legată de blogspot, și acum o mai regret uneori , dar în cele din urmă am renunțat. Mă enervau prea mult chichițe și îmi doream să mă simt bine. WordPress-ul mi se pare mult mai „curat” dpdv tehnic (nu acesta e cuvântul, dar pe-acolo), are mai puține bug-uri sau inconveniențe.
Foarte bună ideea ta Captcha e enervant (ceea ce nu mă împiedică să las comentarii pe blogurile care chiar îmi plac), însă ca și excepție pentru nou-veniți, mi se pare excelent.
Ce coincidență, tocmai la tine mă gândeam înainte să-mi lași comentariul!
Care era tema respectivă? Sau te întreb în privat?
Am trecut de pe blogspot pe wordpress și-am crezut că zbor înapoi cu viteza gândului turbat, dar n-am apucat să-mi duc planul la îndeplinire din motive care m-au ținut departe de blogărit. Când am revenit, am fost mai pașnică în abordare și-n cele din urmă mi-a plăcut mult WP – tre` să recunosc că butonul ăla, știm noi care, a avut o pondere imensă – De când sunt pe moșia proprie, iar îmi vine să mă-ntorc la WP gratuit, că-mi termin resursele de calm între ițele pe care le am de descurcat.
În altă ordine de idei, felicitări! Așa, da!
P.S Adevăru-i că și eu aș învăța niște PHP de-aș umbla cu papucii tăi! Sincer.
Desigur că fiecare platformă are propriile butoane și culori, asta nu contează. Motorul de sub capotă este cel care dă tonul și aici WordPress e superior.
Legat de noul tău blog: înainte wp.com se ocupa pentru tine de toate detaliile și tu aveai doar cheile principale. Acum, pe domeniul tău, ai în mână toate hățurile năzdrăvăniei. Brusc totul e mai complicat dar flexibilitatea este și ea mai mare: poți face lucruri pe care pe wp.com nu le puteai.
Dacă ai vreodată nevoie de ajutor, adresa mea e trecută la pagina de contact.
În fine, nu vreau să fac apologia unor mașini care totuși sunt lovite de nulitate în lipsa șoferului, adică a conținutului textual. Doar că dacă tot există un șofer și are chef de condus, de ce să nu aleagă o mașină sport?
Ai dreptate, poți face lucruri… Poți să le pui toate-n cap! Mă rog, eu pot! Poți stresa lumea… Tot eu! Poți să vezi cai verzi când ei de fapt sunt albaștri! Tot eu! Poți rămâne închisă afară când ți-e lumea mai dragă și să nu știi de ce ți se întâmplă taman ție, că doar dincolo n-aveai probleme… Tot eu! Poți încerca să studiezi, dar să nu ai, genetic, dotările necesare ca să pricepi. Iar de dă Domnul și se-ntâmplă minunea, uiți ce-ai priceput până a doua zi dimineață! Dac-o să ardă-n flăcări, poate c-o-i îndrăzni să-ți trimit o depeșă. Mulțumesc frumos.
Dar până una alta, o întrebare: Din punctul tău de vedere, faptul că am doi dulăi de pază pe blog, adică și BWP Security și OSE Firewall o să-mi facă probleme? Așa am înțeles și cu toate astea cei de la hosting le-au pus pe amândouă. Iar eu aștept explozia!
N-am auzit de ele dar văd că cel puțin al doilea este un plugin wordpress. Deci dacă dorești îl poți scoate singură. Dar nu cred să-ți facă probleme, mai ales dacă nu te pricepi la setări și ăstea. De exemplu am avut un amic care avea site și căruia i s-a infectat calculatorul. Virusul care l-a infectat s-a conectat prin ftp pe serverul unde era site-ul lui și i-a injectat în site niște pagini virusate. Ori OSE Firewall asta face, adică blochează astfel de încercări de hack.
Deci dacă îți merge blogul bine și se încarcă repede și nu se plânge nimeni că nu poate comenta sau ceva, nu văd motive de îngrijorare. Pe de altă parte, dacă te deranjează le poți scoate, că e hostul tău. Și poți să mă cauți și dacă nu arde.
La cine ai host?
La clausweb. Nu scot nimic, Doamne ferește, că de-aia a și apărut al doilea dulău, că rămâneam închisă pe dinafară! :)Adică nu-mi puteam accesa blogul, din ”cauză la erori”!
Mulțam fain!
Nu este prima data cand aud ca Blogger-ul e mai simplu de manevrat.De fapt,numai asta aud.Si n-am inteles niciodata,pentru ca mie mi se pare greoi.Am facut si eu odata o adresa de blog acolo,dar doar asa,de curiozitate,sa vad cum merge,nu m-a atras deloc.
Traiasca WordPress-ul!
Bun venit pe blog.
Și mie mi se pare mai greoi ca interfață, mai ales pentru un nou-venit. Pe de altă parte, după ce găsești butonul de Publish, e mai simplu: pe Blogger nu te doare capu’ cu actualizările pluginurilor, ale softului, tema constă într-un singur fișier pe care îl încarci, nu apar conflicte sau dacă apar le rezolvă cei de la Google pentru tine.
Nu știu la tine cum e, cât control ai asupra blogului, că te văd tot pe wp.com (deși pe domeniul tău).
Pai da,atat am facut,ca altceva n-am habar.E tot la fel,doar ca nu mai apare . wordpress in coada,e mai scurt.
Dar cică tot n-ai acces nelimitat la teme/pluginuri. În timp ce la un alt host poți să faci ce vrea inimioara ta cu blogul. În fine, dacă îți place, stay there…
N-am,asa e.Tema da,nu ma multumeste niciodata.Plugin,nu ma intreba,nu stiu ce e.Nu-mi place,nu-mi displace,n-am termen de comparatie si nici pricepere.Si cum n-am un blog citit din cale afara,nici nu ma intereseaza prea mult, nu acum, cel putin
Un fel de extensie. Îți permite să adaugi tot felul de chestii, cum sunt notițele de subsol sau emoticoanele Yahoo la mine.