Spune-mi la ce filme te uiţi

...ca să-ţi spun cine eşti. Pare de bun simţ, nu? O altă expresie a principiului conform căruia ce se aseamănă se atrage. Şi totuşi...

De circa un an (azi se împlineşte) scriu despre filmele pe care le văd pe CineMatinal. În principiu sunt filme văzute recent, rareori scriu despre un film vizionat înainte să deschid blogul - cum ar fi ultimul recenzat la ora actuală, Fracture.

Ei bine, ceva mai devreme îmi spune Hapi (o fată care militează pentru libera exprimare a gândurilor şi sentimentelor) pe Facebook că mă uit la filme ciudate, de care de multe ori ea nici n-a auzit. Cazul nu-i singular, cu ceva timp în urmă mi-a spus Izabela Papazicu (o altă fată care după ştinţa mea a recenzat o mulţime de filme pe blogul propriu, şi anume unul singur, care nici măcar n-a apărut încă) că nu prea a văzut filmele despre care scriu eu. Bun, şi? Mă puteţi judeca după filmele pe care le văd?

Pentru a vă ajuta să răspundeţi acestei întrebări m-am gândit să vă ofer nişte detalii. În primul rând faptul că scriu despre un film nu înseamnă că îl şi recomand. Dacă o să citiţi puţin pe-acolo o să vedeţi că pe multe filme le fac de cacao. Cele bune, care adică mi-au plăcut, le găsiţi sub eticheta bun iar filmele de excepţie sub eticheta super. Ele nu predomină, majoritatea sunt filme medii sau chiar slabe. Şi atunci de ce mă mai uit la ele, o să întrebaţi? Mă uit cam la tot ce prind, acordând o şansă fiecărui film. Astfel am dat peste două filme superbe: Passion Play, un film cu rezonanţe angelice ce tratează tema morţii, avându-i în rolurile principale pe Mickey Rourke, Megan Fox şi Bill Murray şi Iron Doors, un film cu doar doi actori care exemplifică metafora testului pentru o fiinţă umană. Ambele sunt cotate cu doar 4,3 pe IMDb iar primul a primit critici negative, ajungând direct pe DVD-uri. Ele sunt, în opinia mea, remarcabile şi dacă m-aş fi luat doar după părerea unora sau a altora probabil că nu le-aş fi văzut.

Uneori, dacă un film se dovedeşte extrem de prost, nu îl vizionez până la capăt (cum e cazul lui Gamer). La majoritatea însă mă uit până la sfârşit. Şi dacă tot le-am văzut, chiar de se dovedesc a fi neinspirate, de ce să nu scriu despre ele? Dacă eu mi-am pierdut două ore cu vizionarea lor de ce să nu-i scutesc pe eventualii cititori de acelaşi lucru? O recenzie se citeşte în 5 minute...

În fine, a scrie despre filme este pentru mine un exerciţiu simultan de critică (şi prin asta de ascuţire a intelectului) şi de exprimare. O exprimare care, cu timpul, se fluidizează şi devine din ce în ce mai naturală.

În concluzie, lăsând la o parte faptul că momentan am o grămadă de titluri cunoscute puse pe  stand by, mă uit la cât mai multe filme încercând să nu am păreri preconcepute şi să triez grâul de neghină. Am văzut filme foarte tari sau filme foarte slabe cu acelaşi actor. Deci orice este posibil. Cu ce sunt de vină că astăzi se scot pe bandă rulantă producţii care sunt, până la urmă, insulte la adresa artei şi a inteligenţei? Nu le caut cu predilecţie dar, odată văzute, le trec la catastif, întru aducere aminte. Filmele în sine, într-adevăr, nu merită o recenzie. Cititorii mei însă da.

Iar noţiunea de cititori sper că, cel puţin cu timpul, o să vă includă şi pe dvs.

12 comentarii

  1. Eu stiu una si buna: gusturile nu se discuta, interesele la fel. Asta e valabil si pentru gusturile cinematografice. eu una am genurile mele de filme si scenarii care imi plac, la care ma uit si pur si simplu nu ma intereseaza parerea altora despre ce imi place sa vizionez. Deasemenea cand e vorba de vreun film anume, vor fi mereu persoane care au auzit de el sau nu, carora le-a placut sau nu, deci nu ma ghidez dupa popularitatea lui la alti oameni si in general nici dupa review-rile altora. Cei drept nu prea ma pasioneaza filmele de genul celor care ajung pe la festivale si filmele europene, dar asta e chestie de preferinta personala. Nu judec pe nimeni prin prisma a ce vizioneaza, exceptie facand poate cei care se uita in mare parte la material pornografic. Dar nici pe aia. Cel mult sunt amuzanti. :lol:

  2. @Annarkali

    Bun venit pe blog.

    Uneori se şi discută (gusturile) iar interesele cu atât mai mult. Şi ca să fiu complet sincer, dacă aş subscrie 100% ideii că nu are rost să te iei după nimeni atunci un mare bloc de piatră s-ar evapora din fundaţia CineMatinal-ului. Însă blogurile bune în genera prezintă puţine filme (raportat la numărul lor total).

    @Hapi

    Nu. Detaliile intime le păstrez secrete… :lol:

  3. mie chiar îmi plac filmele pe care le cotezi ca fiind bune. şi am avut aceeaşi părere despre taken, de exemplu, un film de casă, dar fără substanţă.
    sună interesant passion play…trebuie să-l văd. ;)
    mi-ar place să citesc recenzia ta despre filmele lui pavel lungin: tsar şi ostrov ori “in bruges” al lui martin mcdonagh şi chiar dacă tac, mai dau uneori şi pe acolo, prin cinematinal.

  4. Prima dată să le văd, am o grămadă de “restanţe” ca să zic aşa… :) Sunt şi ele pe-acolo pe listă.

  5. Intotdeauna am fost de parere ca nu ai cum sa apreciezi calitatea, in absenta kitsch-ului. Deci pana si filmele proaste isi au rolul lor, iti dezvolta simtul critic si iti ofera un termen de comparatie.
    Nu putem fi judecati dupa filmele la care ne uitam, dar daca privim mai in profunzime, ne dam seama ca modul in care le alegem spune cate ceva despre noi. Ma exprim mai greu. Faptul ca te uiti la filme ciudate nu te face pe tine automat un ciudat. Ci, din punctul meu de vedere, indica faptul ca ai o gandire orientata spre nou, curioasa, una care iese din tipar.

    Deci am putea fi judecati dupa filmele la care ne uitam, insa cred ca e necesara o studiere mai atenta a motivelor ce stau la baza alegerii unui film sau a altuia inspre vizionare :)

  6. Exact, motivele. Te uiţi la ele pentru că îţi plac? Sincer nu văd de ce m-aş uita la filme care nu-mi plac. Pe de altă parte ca să-mi dau seama dacă îmi plac sau nu trebule să le văd… :)) Au fost şi câteva pe care le-am oprit înainte de a se termina. Au fost însă şi câteva care, în pofida notei mici de pe IMDb şi a statutului de cvasi-necunoscute, s-au dovedit excelente.

    Acuma, că tot veni vorba, monitorul meu e CRT. După ce o să-mi iau un FullHD o să mă uit şi la cele care-s mai cunoscute aşa, sau mai lăudate, şi pe care deocamdată le-am pus pe lista de aşteptare… :lol:

  7. Acum sunt curioasa…o sa imi scot si eu cele doua filme :)).
    ‘Dacă eu mi-am pierdut două ore cu vizionarea lor de ce să nu-i scutesc pe eventualii cititori de acelaşi lucru?’- frumos spus :))

  8. Care, cele despre care am zis că mi-au plăcut? Acuma depinde ce genuri de filme îţi plac ţie, vezi şi ce-am scris pe-acolo la recenzie despre ele, ca şi despre altele… :)

    Şi bun venit pe blog. :)

Leave a Reply