IrfanView

Nu ştiu alţii cum sunt dar eu folosesc IrfanView pentru a vedea imagini pe calculator. Astfel că m-am gândit să vi-l recomand şi vouă. Este un program micuţ, în sensul că consumă puţine resurse (spaţiu pe disc, memorie), rapid şi absolut gratuit. Nu are restricţii sau variante pro, pur şi simplu dacă doriţi să îl folosiţi în scopuri necomerciale nu trebuie să plătiţi nimic pentru el. Este în continuă dezvoltare iar autorul lui este un (probabil fost) student din Bosnia.

Ca principală utilitate, afişează imagini. Suportă o grămadă de formate: bmp, jpg, gif, png, ico, sunt vreo câteva zeci numai cu imagini. Suportă ceva pluginuri pentru fişiere video sau audio dar eu nu recomand, la fel cum nu recomand winamp-ul decât pentru muzică sau nero decât pentru inscripţionare. De asta au fost ele făcute, ăsta e domeniul lor forte, pentru asta folosiţi-le.

Poate salva o imagine în alt format. Există şi opţiuni de salvare, cum ar fi setarea calităţii la jpg-uri. Este primul program din lume de sub Windows care a suportat animaţiile GIF. Apropo, merge teoretic pe orice Windows. Are opţiuni multiple de încărcare, parcurgere sau sortare a fişierelor dintr-un anumit dosar, sau de salvare a lor în anumite dosare. Poate fi programat să convertească mai multe fişiere dintr-un format în altul, de exemplu un dosar întreg.

Poate face capturi de ecran (screenshots), fie manual, fie automat - la un anumit interval de timp. Poate salva doar o porţiune de ecran, o fereastră, tot desktopul etc. Poate salva imaginea curentă ca wallpaper pe dektop: centrat, multiplicat, comprimat sau comprimat proporţional (opţiune ce lipseşte de exemplu în setările desktopului din Windows XP).

Poate aplica o gamă destul de bogată de efecte unei imagini. Nu vă aşteptaţi la efecte photoshop-like dar în orice caz e mult mai tare decât paint-ul. Suportă scannere sau camere video. Are multe opţiuni pentru slideshow-uri. Dacă aveţi Total Commander instalat, îi puteţi configura FileViewer-ul să meargă în conjuncţie cu IrfanView-ul, afişând imagini în loc de text în cazul fişierelor imagine. Şi lista ar putea continua...

În afară de afişarea imaginilor, eu îl folosesc pentru conversia sau redimensionarea lor. Astfel, deseori vreau să inserez într-un articol de pe blog o imagine care e mult prea mare şi trebuie micşorată. O pot redimensiona foarte simplu folosind opţiunea Image -> Resize/Resample (sau Ctrl+R). La fel, există multe opţiuni, inclusiv aplicarea unui efect de sharp imaginii rezultate sau păstrarea proporţiei acesteia.

În concluzie, în caz că vă uitaţi la poze cu Image Viewer-ul din Windows, sau cum îi zice, poate că ar fi o idee bună să vă instalaţi softul ăsta...

Leave a Reply