Votul direct şi votul indirect

Ok, text legat de referendum, azi fiind zi de vot. Şi-ncep cu o declaraţie făcută cu câteva ore-n urmă de un mincinos care-a promis cândva că dacă va ajunge preşedinte şi nu va realiza cutare obiective în cutare interval de timp îşi va da demisia. Pentru că na, aşa se cheamă chestia aia când promiţi una şi faci alta, minciună. Da, e vorba de Emil Constantinescu iar dacă vă simţiţi lezaţi de introducere şi respectaţi un mincinos doar pentru că v-a condus patru ani atunci aveţi o problemă la cerebel şi poate-aţi meritat să fiţi conduşi de el. Dar măcar nu-i trageţi şi pe alţii după voi. Deci citez:

Am votat mereu, dar în ultimii 22 de ani este prima dată când votul are şi o componentă morală, pentru că nu este moral ca prin neprezentare la vot să anulezi votul unei majorităţi care se exprimă democratic.

Păi bun, dar de ce nu adresaţi aceste cuvinte celor care au stabilit că este necesară o prezenţă de minim 50%+1 pentru ca referendumul să fie valid? Adică nu-i logic? Dacă neprezentarea la vot este imorală în sensul că anulează votul majorităţii, de ce s-a luat această decizie cu cvorumul? Nu cred că doar pentru că pe vremea respectivă opinia publică îl favoriza pe Băsescu...

Asta dacă aţi avea dreptate. Din punctul meu de vedere n-aveţi. Primo că neprezentarea la vot nu este nici morală şi nici imorală. Este amorală, adică n-are nimic de-a face cu moralitatea. Regulile jocului politic sunt oarecum asemănătoare regulilor de circulaţie: se schimbă de la o zi la alta. N-au nimic de-a face cu noţiuni ca binele sau răul în sensul lor imuabil, peren. Ele măsoară nişte edificii superficiale construite de om. Este moral să circuli cu maşina pe partea stângă a carosabilului? Că-n Anglia se circulă pe stânga, la noi pe dreapta. Este moral să comiţi henţ la fotbal?

Secundo, nici de lipsă de etică sau de corectitudine nu putem vorbi în cazul neprezentării la vot. Atât timp cât regula cvorumui stă-n picioare, atât timp cât neprezentarea la urne poate invalida referendumul, neparticiparea devine la rândul ei o formă de vot. Este simplu, dacă nu-l vrei pe Băsescu demis nu te prezinţi, e o formă de vot indirect. Ar fi o prostie să te prezinţi şi să votezi NU când restul simpatizanţilor lui Băse stau acasă că-n felul ăsta evident că votul tău devine - prin prezenţa în plus - un mare DA. Nu eu am făcut regulile astea, fraţilor. Ei le-au făcut.

Aşadar: există opţiunea de a nu participa? Există. Poate invalida referendumul? Poate. E legal totul? Păi da, chiar distinşii domni politicieni au configurat de aşa natură maşinăria de vot. Păi şi atunci unde-i lipsa de etică sau - încă şi mai mult - de moralitate în a acţiona conform dreptului tău constituţional şi respectând regulile jocului pentru a alege una din cele două variante posibile? Că ăsta-i referendumul până la urmă.

În concluzie avem trei tipuri de vot la dispoziţie: două directe, prin prezenţa la urne, şi a treia indirectă, prin statul acasă. Faza interesantă e că, după cum ştiţi, media nu are voie să dezvăluie rezultatele parţiale ale votului cât timp încă se votează pentru a nu influenţa alţi posibili votanţi. Dar prezenţa la vot are voie s-o divulge. Astfel încât aflăm că până la ora 14 au votat cam 21% dintre cei cu drept de vot iar până la ora 17 cam 27%. Ceea ce-i poate influenţa pe cei care ar fi dorit să meargă şi să voteze DA să nu se mai eforteze. Că oricum n-are rost că nu-i prezenţă. Influenţând, astfel, rezultatul final.

Un lucru care probabil le-a scăpat din vedere...

13 comentarii

  1. Cu mentiunea ca nu domnii politicieni au configurat-o asa, ei ar fi configurat-o altfel da’ le-a dat Curtea peste bot. Daca ar fi dupa mintea politicienilor atunci un vot pentru ar fi de ajuns sa se aleaga ei si o infinitate de voturi n-ar ajunge sa se aleaga adversarii. C-asa-i romanu’, inca.

  2. Acum da, sunt convins că ar fi configurat-o altfel, cum reiese din intenţia de-a aloca două zile pentru vot sau din multele alte modificări pe care au reuşit să le facă în diverse puncte critice (Monitorul Oficial, Avocatul Poporului etc) în ultima perioadă.

  3. cel mai mult s-a votat în mediul rural, noaptea şi de preferinţă utilizând urna mobilă…
    iar declaraţiile de acum mă duc cu gândul la faptul că miercuri nu se vor linişti apele ci se vor învolbura.

  4. Păi ce-ai fi vrut să declare, realitatea cumva? Că au pierdut? Ăştia şi dac-ar boxa într-un ring de unde ar ieşi pe targă şi-ar declara victoria. Sunt doar declaraţii, ştiu şi ei că s-a terminat…

Leave a Reply