Să numărăm pantofii

Cum la întrebarea Trei nave pe o planetă încă nu a răspuns nimeni (da, ştiu, e cu probabilităţi), de data asta o să vă propun un quest mai simplu.

Într-o cameră scufundată în beznă totală şi fără vreo posibilitate de iluminare se află un dulap. În acel dulap au fost introduse 6 perechi de pantofi roşii şi 6 perechi de pantofi negri. Care e numărul minim de pantofi pe care trebuie să-i scoateţi din dulap pentru a fi siguri că aţi scos cel puţin doi pantofi de aceeaşi culoare?

Hai că mai simplu de atât nu se poate, gen... :)

PS: Începând de azi la unele questuri o să aplic moderarea comentariilor timp de trei zile. Cum nu ştiu încă o metodă de a modera doar comentariile unei postări pe wordpress, moderarea o să aibă efect pe tot blogul. Aşadar până joi (inclusiv) comentariile vor fi moderate...

18 comentarii

 1. tu pui întrebări cu pantofi şi vrei să-ţi răspundă o pisică? ioooi! :D
  zic la plezneală, fără să mă gândesc prea mult… şase. :D

 2. cand au fost asezati pantofii, presupun ca nu au fost asezati tot pe bezna. astfel, o singura pereche, de o singura culoarea, atat timp cat sunt si asezati in dulap, o poti ridica fara nicio o confuzie…corect? :D

 3. Pentru a fi siguri că avem cel puțin 2 pantofi de:
  – aceeași culoare –> scoatem minim 3 pantofi
  – culori diferite –> scoatem minim 13 pantofi

  „Succesuri” extreme! :)

 4. Răspunsul corect este 3. Să vedem de ce, băbeşte.

  Un pantof nu-i de ajuns, asta-i clar.

  Doi pantofi iar nu sunt de ajuns. Se poate ca ei să fie de aceeaşi culoare dar se poate să fie de culori diferite.

  Însă trei pantofi, dragi cititori, sunt absolut suficienţi, că avem doar două culori. Cum ar putea fi toţi trei de culori diferite când sunt doar două culori? Să zicem că primul e roşu şi al doilea negru… păi al treilea, oricum ar fi, va fi de-o culoare cu unul dintre primii doi. Deci la trei pantofi scoşi deja avem cel puţin doi de-o culoare.

  Felicitări prin urmare Danei şi parţial Laviniei. Şi mai multă atenţie pe viitor celorlalţi… :)

  @între4ochi Incorect. Tu presupui că ei ar fi fost aşezaţi în perechi dar nu se spune nicăieri asta. Dacă erau băgaţi la grămadă? Totuşi, ai dat un răspuns ingenios, la fel ca şi Lavinia… :)

 5. ceva nu este ok.
  facem confuzia intre nr de perechi si nr de pantofi.
  o pereche = 2 buc pantofi, da?
  6 perechi de pantofi = 12 buc de pantofi
  pentru a fi absolut siguri, atunci trebuie scoase cel putin 12 buc pantofi ( in cel mai ghinionist caz) iar dupa, al 13-lea nu are cum sa nu fie cel bun.

  exprimarea ta a fost ambigua. ai asezat perechi de pantofi si ai intrebat cati pantofi trebuie sa scoti, nu cate perechi!

  naopte buna :*

 6. Nu are importanţă că sunt perechi. Aia am băgat-o pentru deturnarea atenţiei. Ne referim, într-adevăr, la pantofi.

  Ce înseamnă cazul cel mai ghinionist cu 12 pantofi scoşi, la care te referi mai sus? Toţi 12 de aceeaşi culoare? Păi atunci ai rezolvat problema… că se cere să fie cel puţin doi de aceeaşi culoare. Tu ai 12. Puteai să te opreşti de mult.

  Atenţie la întrebare. Nu se cere să scoatem şi pantofi negri şi pantofi roşii! Se cere să scoatem doi (măcar doi) de aceeaşi culoare. Concret, poţi să scoţi doi roşii, sau doi negri, şi-ai terminat, că-s de aceeaşi culoare amândoi… :)

  Noapte bună şi ţie. :*

 7. stiam si eu raspunsul (3), dar varianta mea era cu sosete albe si negre, bagate intr-un sac. Mi se pare mai simplu (scenografia lui Lotus e prea complicata, e nevoie de un dulap, de o camera complet obscura, etc.). Acum ca scrie deja raspunsul, nu mai explic si eu odata. Insa ar trebui tinut cont ca vom avea pantofi de aceeasi culoare, insa nu-i vom putea incalta. Pentru a fi siguri ca avem o PERECHE de pantofi de aceeasi culoare, si nu doi pentru dreptul sau doi pentru stangul, ar trebui sa mai scoatem ceva din dulap – poate ne spune Lotus cati sa mai scoatem… :)

 8. Păi la pantofi îți dai seama care-s pe stângul și care pe dreptul înainte să-i scoți, iar la șosete nu prea contează. :)

  Deci la șosete tot minim 3, atunci ai două de aceeași culoare și le poți purta, indiferent pe ce picior sunt ele, că se mulează.

  La pantofi, numărul minim este 8. Și anume, scoți 7 pe piciorul stâng, ceea ce-ți garantează că vei avea cel puțin unul din fiecare culoare (că-s 6 negri și 6 roșii în total), după care mai scoți unul pe piciorul drept și-ai terminat, că sigur se va potrivi cu careva dintre primii 7.

  Dacă presupunem că nu-ți dai seama care-s pe stângul și care pe dreptul, va trebui să scoți cel puțin 13. Doar 12 nu-i de ajuns, că pot fi (în cel mai nefavorabil caz) toți pe același picior, sau 6 negri pe stângul și 6 roșii pe dreptul, dar al 13-lea va rezolva problema. Cine mai zicea că 13 nu-i cu noroc? :)

Leave a Reply