Primul sărut

La început a fost preludiul.1 Dar înainte de preludiu a fost primul sărut. Şi înainte chiar de primul sărut, a fost... intuiţia lui.

În articolul de faţă vreau să comentez puţin răspunsurile unor copii de 11-12 ani cu privire la sărut. Răspunsuri adunate sub titlul Între naivitate şi pragmatism... şi pe care vă invit, înainte de a trece mai departe, să le lecturaţi.

Cum autoarea este profesoară, presupun (pentru că nu a specificat în postare) că aceste răspunsuri le-a cules personal de la elevii la care predă sau le-a primit de la un coleg cadru didactic. Acestea fiind spuse...

Sărutul este lucrul cel mai romantic, pe care, mai nou, îl aplică şi piticii de grădiniţă. (Teodora, 12 ani)

De fapt acela este pupatul. Să notăm totuşi intuiţia faptului că sărutul (şi prin extensie iubirea) implică un grad de maturitate, Teodora remarcând astfel o oareşce nepotrivire a practicării lui la nivelul grădiniţei.

Sărutul este prima parte care determină iubirea şi cuplul, dar după aia sunt banii, maşina, casa ... (Robert, 12 ani)

Mei Robert, nu mai asculta tot ce spun părinţii. Vrei să ai o relaţie ca a lor?

Sărutul este atingerea buzelor între un băiat şi o fată, care le arată iubirea unuia faţă de celălalt de îţi vine să dai la raţe. (Andrei, 12 ani)

Cu care ocazie mă ducumentez şi aflu că "a da la raţe" înseamnă "a vomita". Iată că inhibiţiile sau închistările se manifestă încă din fragedă copilărie. I-aş răspunde lui Andrei că definiţia formulată de el e suficient de largă încât să includă atingerea oricăror buze, femeia având mai multe, şi sunt curios cum ar reacţiona.

Sărutul este atunci când îţi arăţi afecţiunea faţă de un băiat sau fată sau doar vrei să-i furi banii pe nesimţite. (Andu, 12 ani)

Mno, la asta ce ziceţi? Eu pariez pe un film. Destul de improbabil să-l fi sărutat ceva colegă de clasă punându-i mâna stângă pe funduleţ şi mâna dreaptă în buzunar... La fel, destul de improbabil să fi văzut asta în viaţa de zi cu zi în cadrul unui cuplu. Eu merg aşadar pe varianta unui film2.

Sărutul este atunci când eşti lovit, iar mama vine să te drăgălăşească "puiu' mami" şi după aia fuge un sărut cu ruj care te virusează şi mai rău. (Ana, 12 ani)

Ahaha, deja prevăd scriitoarea de succes din revista Femeia. Dar chiar, ce înseamnă că te virusează şi mai rău? Te doare şi mai tare? Te face să plângi mai intens? Eu aş fi insistat în cazul ei, poate o fi doar o neînţelegere a unor termeni dar poate o fi o manifestare timpurie a unei naturi poetice sau cu totul altceva. A înţelege ce-i în căpşorul lor la vârsta aia cred că-i un lucru fascinant şi imens de util deopotrivă, mai ales dacă le eşti mentor. Ce, nu credeţi că poate fi ceva în căpşorul lor care să merite investigat? A, păi de la voi care sunteţi adulţi3 nici nu m-aştept la chestii inteligente.

Sensul bun (al cuvântului "sărut"): atunci când stai cu vârful picioarelor spre pat; sensul rău: atunci când stai cu vârful picioarelor către uşă. (Cristi, 11 ani)

Că dacă stai orientat spre pat e clar ce urmează după sărut, gen. Pe când cu uşa - te gândeşti să pleci cât mai repede. E sărut de complezenţă.

Sărutul este partea principală în viaţa oamenilor, deoarece este unul din modurile de a-ţi exprima dragostea. (Andreea, 12 ani)

Ce minunată e mintea unui copil! Probabil copiii se nasc cu atributul geniului. Din păcate cu timpul lumea ajunge un bal mascat...

Sărutul este lucrul pe care un bărbat îl dă unei femei (sau invers) pentru a-i băga mâna subtil în portofel să-i fure banii. (Mihai, 11 ani)

Din nou sărutul pecuniar. Eu totuşi zic că e bine, adică răspunsul denotă inteligenţă. În timp ce schimbarea numelui din Gabor în Columbeanu probabil nu. Nu cred aşadar într-o evoluţie sărut pentru a-i fura banii -> căsătorie din interes.

Sărutul este o adiere caldă de la o fată, pentru că îi e ruşine să îţi spună că te iubeşte. (Daniel, 11 ani)

Dar nu-i e ruşine să te sărute. Are dreptate, câte fete nu îţi dau un sărut frugal pe obraz după care fug ruşinate? :-) Don Juan Daniel, 11 ani.

Sărutul este atunci când părinţii te pupă pentru a-i ierta că au uitat să îţi cumpere ciocolată. (Andreea, 11 ani)

Am văzut mai sus sărutul ca mijloc de a obţine bani, avem aici sărutul ca mijloc de a obţine indulgenţa. În sinteză, sărutul ca mijloc. Din nou, societatea este de vină...

Sărutul este atunci când două persoane sunt împreună şi vor să arate asta tuturor, deci se sărută în public. (Nora 12 ani)

O idee nouă, sărutul cu valenţe egotice, sărutul din orgoliu4. Desigur, tot văzut undeva. De altfel nici nu-i de mirare, la cum arată lumea adulţilor te întrebi cum de n-ai citit că sărutu-i un mijloc de-a distrage atenţia cuiva în timp ce-i înfigi un cuţit în inimă. Metaforic, fireşte, sau sper că nu citeşte nici un copil.... :lol:

Acestea au fost răspunsurile. Şi acum să încercăm să le dăm şi o formă, să tragem o colcluzie. Nu vreau să răspund autoarei la întrebarea naivitate sau pragmatism? pentru că nu cred în această axă în cazul de faţă. Pragmatici nu sunt, nici n-au cum fi că n-au vârsta. Iar naivi pot fi doar adulţii. Răspunsurile lor sunt toate pline de candoare. Sincer, cea mai matură explicaţie consider că-i cea dată de Andreea de 12 ani, chiar dacă poate spre stupefacţia dvs.

Remarc însă importanţa covârşitoare pe care o are mediul exterior în ce priveşte formarea copiilor. Majoritatea răspunsurilor sunt preluate într-un fel sau altul, ei neavând experienţa intrisecă a iubirii. Şi dacă adulţii sunt de multe ori ca nişte pietre, copiii sunt maleabili. Sunt uşor de modelat. De aici rezultă responsabilitatea pe care o are un mentor. Iar mentor nu înseamnă doar profesor, mentor înseamnă şi părinte, mentor înseamnă şi frate mai mare.

Din păcate perspectivele în această direcţie nu sunt mirifice. Cel puţin în ce priveşte părinţii. Cum ar putea societatea de azi să-şi educe înţelept copiii când societatea de azi nu e în stare să se educe înţelept pe ea însăşi? O parte din speranţe merg înspre profesori. Cele mai multe însă merg chiar înspre aceşti copii. Poate că mâine, datorită lor, vom avea o altă societate. Iar dacă sunt naiv sau pragmatic, timpul va spune. Eu însă sper, că nu mă costă nimic.

O zi frumoasă! :-*

 1. După care a urmat actul sexual în sine. Şi actul sexual era una cu Dumnezeu, şi prin el toate s-au făcut. Căci toţi suntem copii ai erosului, vrem sau nu. Iar unirea dintre bărbat şi femeie, plus şi minus, generatoare de viaţă, nu este altceva decât o manifestare a puterii divine creatoare aflată în fiecare dintre noi. Na, ce părere aveţi? []
 2. care film, dacă-i bun, se va regăsi foarte probabil recenzat pe CineMatinal. Că eu am un blog de filme unde scriu despre filme şi căruia îi tot fac reclamă aici, chit că nu intră nimeni. []
 3. cel puţin prin comparaţie []
 4. de la o fată cu nume predestinat :-) []

25 comentarii

 1. cu plăcere. şi eu, că nici n-am apucat bine să-i dau Publish şi deja a apărut comentariul tău… :D glumesc, fireşte, mersi de vizită. :)

  1. e din vina ta, cum s-ar spune. eu căutam de fapt altăceva spre lectură! :lol: intrigă şi sărut adicătelea, nuuu?

 2. Da, autoarea este profesoară la liceu și s-a bucurat anul acesta de ”porția” aproape zilnică de copilărie, predând și la o clasă mică, unde naivitatea (în sens propriu, nu peiorativ)este încă starea de grație. (Trebuia să fi văzut câtă candoare pe fețele lor când la jocul cu definiții distractive au găsit … nevinovatul cuvânt ”sărut„ – dar ăsta e un privilegiu rar, pe care nu-l are oricine sau care nu poate fi valorizat de oricine.)
  Mă bucur că postarea a stârnit interesul, am savurat comentariile. Sper doar că vor urma linkul către ele doar părinții ”pragmaticilor” de 11-12 ani …

 3. Lasă că nu-i aşa de interzis minorilor… cât de cât am făcut eforturi să mă abţin… :))

  Acum, poate trebuia să te întreb dacă am voie să-ţi preiau tot articolul dar na, mi-i scuza de data asta, sper… :)

  1. Vezi, bine că am precizat că altfel nu aflam politica ta cu privire la acest aspect. Data viitoare o să te întreb. Oricum, articolul meu nu e identic cu al tău, adică nu e o preluare copy/paste ci un articol care are ca punct de plecare ce ai scris tu. Şi ţi-am pus link. :)

 4. Intelege si tu ca parintii sunt prea ocupati ca sa explice copiilor ce-i sarutul :)
  Or sa invete pe barba lor….sau pe portmoneele lor

 5. Mai ales pe banii lor, da, după cum se pare. :) Nu prea sunt în clar cu ce sunt ocupaţi părinţii, sau cu cine, dar să trecem peste… :)

 6. interesant ar fi, sa le aflam parerile piticilor, peste doi ani, si peste alti doi ani si tot asa :)
  transformarea ideilor este un aspect interesant:)

  no, hai ca de data asta nu ne mai pupam :)

 7. De fapt, transformarea oamenilor. Şi da, ar fi interesant, dar totuşi e uşor de imaginat. Că ai cele două capete: cum gândesc copiii şi cum gândesc adulţii… :)

  :*

 8. sarutul e cand un baiat incearca sa-i faca in ciuda foste-i prietene si se da la tn pana cand te saruta si dupa no mai face..

 9. adică după ce te-a sărutat nu merge mai departe sau după ce te-a sărutat o dată nu te mai sărută a doua oară? :lol:

 10. Semnificatia sarutului se schimba odata cu varsta, odata cu peroanele care trec prin viata ta. Cu toate astea, sarutul, este cel care, in propria viziune, te duce prin stari pline de dragoste, pasiune si este totodata cel care deschide calea unei relatii…de orice fel :)

 11. Frumos ai scris, eşti o fată plină de transfigurare. :)

  Cum ai reacţiona dacă un băiat simpatic pe care nu-l cunoşti te-ar săruta spontan pe stradă? :)

 12. Bre, erau nişte timpuri când mamele le ziceau fetelor care n’aveau nimic de-a face cu lolitele de 12-13 ani de-acum că dacă le sărută un băiat rămân gravide, şi era multă naivitate pe vremea aia şi fetele credeau şi se temeau şi frica le era pavăză protectoare.

 13. Pavăză protectoare împotriva invaziei sentimentelor afective? :)

  Astăzi:

  – Draga mea, ai deja 12 ani, ești mare, m-am gândit c-ar fi cazul să avem o discuție ca de la mamă la fiică. Să lămurim niște lucruri mai delicate, intime.
  – Da mamă, ce vrei să știi?

Leave a Reply