Sugestii subliminale

Sugestiile subliminale sunt sugestii care ne parvin dar pe care nu le conştientizăm. Şi nu le conştientizăm nu pentru că mintea noastră s-ar ocupa în acel timp cu altceva, adică din neatenţie, ci pentru că ele se află în afara limitelor percepţiei conştiente obişnuite. Cuvântul subliminal provine din latinescul sub (sub) şi limen (prag), având deci sensul de "sub limită" - şi nu de "sublim" sau ceva. Sublim este doar blogul pe care dvs citiţi aceste umile rânduri.

Imaginaţi-vă o gamă de sunete de diferite frecvenţe care vă îmbăiază. În mod normal veţi auzi numai o parte dintre ele. Sunetele prea joase sau prea înalte nu le veţi percepe, la fel cum nu veţi distinge culorile sub sau peste anumite praguri (infraroşiile, ultravioletele). Totuşi, ele ajung la nivelul cortexului, doar că acest foarte complex computer natural le va filtra, considerându-le noise. Ele rămân deci la nivel de subconştient. Da, ştiu, am atins un subiect sensibil şi, oricât de informativ e blogul ăsta, încă nu aţi citit pe el despre subconştient. O să vină probabil şi vremea aia.

Descoperite prin anii 30, au fost iniţial utilizate în scopuri comerciale. Imaginaţi-vă că mergeţi la cinematograf să vedeţi un film. Precum ştiţi, filmele sunt compuse din cadre statice care se derulează foarte rapid, dând iluzia de mişcare. Ei bine, dacă tot la N cadre intercalaţi câte o imagine cu, de exemplu, "Bea o Coca-Cola!", ochiul liber nu o va percepe. După film să zicem că mergeţi acasă, mai faceţi una-alta, porniţi calculatorul, intraţi pe blogul preferat şi citiţi ce mai e nou scris pe-acolo. Dar parcă de data asta nici cititul nu mai merge pe gâtul gol, că nu ştiu de unde vă vine cheful să beţi o cola...

Evident că o astfel de utilizare a sugestiilor subliminale a fost în scurt timp interzisă. Nu-mi cereţi date cu când, unde şi care lege, le puteţi compila eventual şi singuri. Nu am pretenţia acurateţii matematice a informaţiilor, doar povestim. Dar vă pot spune că, acum mai bine de 15 ani, am citit un articol în Evenimentul Zilei în care se vorbea despre o companie în care era implementat un sistem de control al angajaţilor pe bază de sugestii subliminale. La o banală defecţiune a reţelei de calculatoare, pe monitoare au început să apară în clar mesaje de tipul: "Lucrează peste program", "Munca înseamnă totul". Angajaţii, care într-adevăr ajunseseră să facă ore suplimentare benevol, în frunte cu directorul, l-au dat pe patron în judecată.

Din păcate, neştiind la vremea aia că peste ani şi ani, adică astăzi, voi avea blog, şi încă unul bun, ba chiar neştiind ce-i aia blog, care cuvânt nici măcar nu exista pe atunci, nu am păstrat articolul cu pricina. Altfel, probabil acum aş cita din el în loc să vă spun amintiri din copilărie.

Sigur că sugestiile au un efect mai mare sau mai mic în funcţie şi de alţi factori. De exemplu reclama la o anumită marcă de ţigări s-ar putea să nu aibă efect prea mare la un nefumător. Dar aici deja întrăm într-o altă zonă, legată mai mult de subconştient, care depăşeşte puţin cadrul articolului prezent.

Cum de mi-am amintit de acest subiect? Păi să vedeţi fază. Eram ceva mai devreme într-o cameră cu uşa deschisă. Cum afară era răcoare, mi-a trecut prin cap gândul să închid uşa dar, ocupat fiind cu altele, am uitat. Într-o cameră alăturată mergea televizorul. Involuntar auzeam (aparent fără să percutez) ce aberau ăia pe-acolo. La un moment dat m-am dus şi am închis uşa. Întorcându-mă am realizat că tocmai auzisem la TV "close the door"...

De data asta n-am mai aşteptat să-mi zică cineva "write the post" şi m-am pus pe scris. În fond, probabil asta e una din trăsăturile unui blog de calitate: locul unde subiectele nu sunt amânate. Păi nu?

Sigur că articolul acesta e doar o incursiune introductivă într-un domeniu fascinant, vast şi complex. Un domeniu care vorbeşte despre om şi posibilităţile lui. Un domeniu care implică psihologi angajaţi în producerea de spoturi publicitare având ca scop un impact cât mai mare asupra maselor. Dar poate cu altă ocazie. La urma urmei, blogul nu pleacă nicăieri.

21 comentarii

 1. “Din păcate, neştiind la vremea aia că peste ani şi ani, adică astăzi, voi avea blog, şi încă unul bun, …” : asta tot mesaj subliminal sa fie ? ;-)

 2. @Dana

  Ştii cum erau testele alea vizuale, găsiţi cele 6 pisici ascunse în desenul de mai jos? :)

  @Liviu

  Am văzut, mersi. :)

 3. si pe tine ce te dereanjeaza ca tot revine :D dar revenind la postare :)) … de ce m-ai trimis aici dupa discutia noastra? Nu vad legatura, eu vorbeam strict “tehnic” tu … :))) nu sunt sigura, cred ca obsesia aia venea din subconstientul tau si “subliminal” incercai sa mi-o .. insufli :)))))

 4. Te-am trimis aici ca să-mi citeşti opera de artă. Altfel, nu există o legătură între postare şi discuţia nostră. Dar măcar acum poţi să-mi mulţumeşti pentru că ştii mai multe… :lol:

 5. Articolul mi-a placut, treaba asta cu mesajele subliminale m-a interesat intotdeauna. Acum ma apuc sa studiez unde anume, intre randurile din articol, ai inserat mesajul: citeste de acum fidel acest blog”. :)

Leave a Reply