Poet în devenire

După cum mă serveşte memoria, prima mea poezie s-a produs undeva prin clasa a 10-a, când profa' de română m-a trimis în ultima bancă1 şi mi-a dat sarcină2 să scriu o poezie, chit că eram la profil "real". Poezie pe care-am şi scris-o, şi anume din capul meu şi nu copiind că pe vremea aia nu exista internet3. În caz că vă-ntrebaţi, ea se numea Omenirea şi era despre ceva grav, chestii importante, vă daţi seama, dacă nu eram eu să scriu se ducea totul de râpă până azi.

E adevărat că de atunci nu prea m-am mai omorât scriind poezii4 dar astăzi, oricine mă-ntreabă, îi pot spune că uite dom'le, sunt poet dintr-a zecea. Păi nu?

Bun, şi aşa am ajuns şi la tema de azi5. Ideea de la care pleacă acest articol6, sau mă rog, una din idei, că doară n-o să divulg tot ce am în cap, este că nu eşti elev cu adevărat dacă nu ai fugit măcar o dată de la ore. După cum nu eşti pe deplin sănătos dacă n-ai fost niciodată bolnav după cum nu eşti femeie fatală dacă n-ai fost niciodată virgină şi neştiutoare după cum nu eşti viu dacă n-ai murit cel puţin o dată şi tot aşa până ajungem la: nu eşti cu adevărat blogăr dacă n-ai semnat minim o poezie. La tine pe blog. Noa, este că-i tare?

Concret, provoc pe oricine are blog şi n-a scris nici o poezie pe el să scrie una. Deci daţi-vă greaţa cum se zice, fiţi curajoşi măcar o dată-n viaţa voastră şi scrieţi o poezie, orice-ar fi. În postarea cu pricina7 puneţi un link spre acest articol (necesar) şi, dacă sunteţi pe blogspot sau nu apare aici trackback-ul, lăsaţi un comentariu să ştiu c-aţi scris. Eu vă voi citi opera de artă şi voi scrie un articol separat în care îmi voi da cu părerea pe marginea ei. Evident, o voi şi linkui. Simplu ca bună ziua, nu?

Eventualele obiecţii sunt încă din start ridicole şi reprezintă încercări lipsite de substrat pe care le face mintea voastră pentru a vă păcăli astfel încât să n-o scoateţi din amorţeală, inerţie sau pentru a vă menaja anumite sensibilităţi. De exemplu nu contează absolut deloc8 ce subiecte trataţi pe blog - politică, sport, IT sau orice altceva - pentru că fiecare articol scris de voi9 este în esenţă un act de creaţie. Succesul unui roman este dat nu atât de tema pe care-o tratează cât de modul în care-o face. Iar dacă aţi scris deja 10 articole aveţi mai mult exerciţiu decât va fi vreodată nevoie pentru a scrie poezii. Tot ce vă mai trebuie este un dram de inspiraţie.

Nici n-are rost să vă faceţi probleme că nu sunteţi poet: nici eu nu-s critic literar. Iar dacă poezia o să vădească o lipsă acută de talent măcar o să avem de ce râde, atât eu cât şi voi, atât acum (mai ales eu) cât şi peste ani şi ani (mai ales voi)... :)

Argumentul cu n-am chef, mi-e lene sau nu mă interesează nu ţine nici el. M-aş apuca aici să vă spun de ce dar mi-e lene. În fine, ce vreau să zic e că nu vă obligă nimeni să participaţi dar nici nu văd vreun motiv să n-o faceţi. În fond este doar un joc iar cine-l ia prea mult în serios are o problemă...

Articolul se adresează în special celor care n-au mai scris poezii pe blog. Adică este un joc de spart gheaţa, foarte bun pentru caz de iarnă geroasă şi drum de munte. Dar acum, dacă aveţi deja nişte poezii scrise şi ţineţi morţiş să participaţi, cine-s eu să mă pun contra succesului vostru literar? O să fac excepţie mă gândesc, una sau mai multe, după caz, dacă veţi compune o poezie nouă10 şi veţi participa cu ea. Dar o să fiu mult mai exigent că deja sunteţi poeţi cu acte-n regulă! :lol:

Propunerea rămâne valabilă pe termen nedefinit, puteţi să-i daţi curs azi, mâine sau peste un an, articolul nu expiră. Cam asta.

A, şi să nu uit: mult succes!

 1. deci aşa?!? []
 2. eu intrând astfel în istorie ca primul băiat însărcinat []
 3. în sensul că era într-o fază incipientă comparativ cu ce e azi []
 4. pe de altă parte am participat în ultimul timp la concursul Blog Power, fapt de care-s mândru haha []
 5. că mie nu-mi place să vorbesc în plus []
 6. iniţiativă, proiect, etc, aici se pot adăuga oricâte denumiri, tot ce contează e să sune cât mai pompos []
 7. adică cu poezia, deşi pricina şi poezia nu-s sinonime niciodată. pentru alte subtilităţi de limbaj consultaţi rubrica dex. apropo, aşa-i că vă omor cu notele astea de subsol? mai puteţi? :lol: []
 8. dintr-un anumit punct de vedere, lol []
 9. adică necopiat, netradus; deci dacă scrieţi pentru irealitatea sau alte site-uri de ştiri sorry da-n cazul vostru nu se aplică []
 10. căci poezia, fiind muzică, se compune şi nu se scrie []

6 comentarii

 1. Io special pentru tine am pus regula aia. Da’ nu renunţa totuşi, niciodată nu-i prea târziu ca să-l detronezi pe Eminescu.

Leave a Reply