Most Wanted Post

Nu ştiu dacă aţi auzit de Most Wanted Blog. În caz că nu aţi auzit dar sunteţi români (adică aţi citit articolul precedent), aţi remarcat probabil că el participă la un concurs intitulat Blog Power. Ei bine, concursul este organizat de Most Wanted Blog care MWB e un grup de blogeri frumoşi, coagulaţi în jurul unei idei pe care a avut-o Liviu. Nu sunt genul de A-listeri la care v-aţi putea aştepta, dimpotrivă, sunt oameni deschişi care scriu despre ceea ce simt, aşa cum pot, şi care au reuşit să creeze probabil cel mai frumos grup din blogosfera românească.

Participând eu la concursul Blog Power (la care poţi participa şi dacă nu eşti membru MWB, cum e cazul meu) am ajuns în circa o lună de la deschiderea acestui blog să am Page Rank 2 pe el şi mi-am făcut numeroşi prieteni şi cititori, precum am şi cunoscut bloguri interesante. Ca urmare, drept mulţumire, vreau să le ofer o idee care mi-a venit azi şi pe care o s-o aştern în rândurile ce urmează.

Unul din pericolele care paşte un grup este acela ca el să devină un cerc închis. Acest lucru are loc atunci când membrii lui devin oarecum refractari faţă de orice element exterior grupului (de exemplu se promovează doar pe ei, încep să se considere superiori) iar în acel moment grupul îşi pierde cumva fluiditatea şi devine un fel de insulă pustie în marea1 de gânduri de pe internet. MWB este un grup deschis dar pentru a preîntâmpina până şi posibilitatea ca el să devină cândva închis, m-am gândit la un joc-concurs.

Concursul se poate intitula Most Wanted Post şi va fi, bineînţeles, organizat de ei. La concurs pot participa atât membri MWB cât şi blogeri din afară. Oricine doreşte să participe va avea timp de luni dimineaţa până sâmbătă la amiazi să propună un articol care poate să fie oricât de nou sau de vechi dar care să nu fie scris de el! Cu alte cuvinte participanţii vor trebui să propună articole scrise de alţi blogeri! Este posibil (şi chiar recomandabil) ca articolele să fie scrise de persoane care nu sunt (încă) membri MWB. Articolele propuse pot fi pe orice teme, adică nu este necesar să respecte anumite condiţii legate de ediţia în curs.

Dacă sâmbătă la amiazi s-au strâns cel puţin 5 articole atunci ele vor fi jurizate. Altfel, se va prelungi perioada de înscriere încă o săptămână, şi tot aşa, până se vor obţine cel puţin 5 articole propuse, un număr  suficient pentru a avea o minimă garanţie că cel puţin unul dintre ele va fi excepţional.

Jurizarea va avea loc de sâmbătă după-masă până duminică seara. În acest interval de timp toţi participanţii (adică cei care au propus articole) vor citi şi nota toate articolele, inclusiv cele propuse de ei, cu note de la 1 la 10.

La sfârşitul jurizării, articolul care a ieşit pe primul loc şi cel care l-a propus vor fi premiaţi. Premiul constă în aceea că toţi ceilalţi participanţi vor scrie în săptămâna următoare câte un articol pe blogul propriu unde vor pune un link spre articolul câştigător şi unul spre blogul celui care a propus acel articol.

Evident, fiecare participant poate înscrie maxim un articol pe săptămână/ediţie.

Avantajele acestui concurs sunt multiple. În primul rând grupul se va deschide către exterior, fiind un concurs care are ca temă nu creativitatea proprie ci găsirea de alte bloguri bune sau alţi autori talentaţi. Aceştia vor putea eventual fi ulterior invitaţi în grupul MWB sau premiaţi. De asemenea prin acest concurs grupul va deveni mai cunoscut şi apreciat în exterior, pentru că va premia (şi altfel decât în maniera clasică) articole scrise bine.

Faptul că fiecare participant va trebui să noteze toate articolele (şi nu doar să precizeze primele două sau trei care i-au plăcut mai mult) îi obligă practic pe cei care votează să citească toate articolele înainte de a se pronunţa. Altfel, dacă eu ca participant ar trebui să numesc doar trei articole care mi-au plăcut mai mult, m-aş putea rezuma la a citi doar articolele prietenilor sau favoriţilor mei şi atunci evident că aş alege dintre ele. Dar poate că dacă aş fi citit şi celelalte articole propuse aş fi descoperit câteva mai bune.

În mare cam asta. Ofer ideea cadou celor de la MWB, ei pot să o preia, să o modifice după preferinţe şi în general să facă ce doresc cu ea. De asemenea dacă doresc pot să îmi preia integral articolul şi să îl publice pe MWB (cu menţiunea sursei). Sper să le placă şi să îl considere util.

Ideea este deschisă şi oricărui alt grup care doreşte să o preia, tot aşa, cu rugămintea de a menţiona sursa, cel puţin în articolul de debut.

 1. pentru că oricât de mare ai fi ca grup, eşti totuşi mic raportat la blogosferă []

6 comentarii

 1. Nu ştiu, la un moment dat era “în lucru”… n-am mai întrebat nici eu. E treaba voastră până la urmă dacă o preluaţi sau nu.

 2. Mă îndoiesc că vorbim despre acelaşi lucru.

  Primo că nu văd vreun link spre articolul meu ca sursă de inspiraţie.

  Secundo, esenţa ideii mele este promovarea de articole scrise de alţii în timp ce acolo poţi urca şi articole proprii.

  Mai departe, în versiunea mea se alocă timp suficient pentru introducere, citire şi votare. Astfel sunt peste cinci zile în care poţi introduce (poate nu eşti acasă luni dar vei fi marţi sau miercuri) şi o zi şi jumătate (în weekend) pentru citire şi respectiv votare. Versiunea de acolo merge pe sistemul “turbo”, ca să citez. Toate articolele se introduc miercuri. O persoană poate introduce oricâte articole, singura condiţie fiind să nu fie peste trei de pe acelaşi blog. Şi după ce s-a adunat un sac de articole… ai trei ore şi jumătate, noaptea, pentru a le citi şi vota obiectiv.

  Ca să alegi cel mai bun candidat din 10 pentru un post îi vei evalua pe toţi 10. Aşa e firesc şi corect. Pentru a mă asigura de acest lucru am specificat că votarea se va face prin acordarea de note fiecărui articol introdus. Asta te impulsionează să le citeşti pe toate deoarece cum să-i dai notă dacă nu l-ai citit? În versiunea lui Liviu votarea se face numind cel mai bun articol în opinia ta. Poţi foarte bine să-l citeşti doar pe ăla.

  Mă opresc aici, deşi aş putea continua, în speranţa că-i suficient. Pentru a înţelege.

Leave a Reply